Doğal kayaç tozlarının kendiliğinden yerleşen harçların taze ve sertleşmiş özelliklerine etkisi
Effect of natural rock powders on the fresh and hardened properties of self-compacting mortars
- Tez No: 989736
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİRIZA İLKER AKGÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Portland çimentosu, Sürdürülebilirlik, Portland cement, Sustainability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüz modern dünyasında yapı sektörü büyük ölçüde beton teknolojisine dayanmaktadır ve bu teknolojide temel bileşenler uzun yıllar boyunca agrega, çimento ve sudan ibaret olmuştur. Ancak, iklim değişikliği ile mücadele hedefleri ve sürdürülebilirlik kaygıları doğrultusunda, beton üretiminde geleneksel bağlayıcı ve dolgu malzemelerine alternatif arayışlar hız kazanmıştır. Bu tez çalışmasında, kendiliğinden yerleşen harç (KYH) sistemlerinde doğal kayaçlardan olan şist ve kumtaşının Portland çimentosu (PÇ) ile kısmi ikamesinin taze ve sertleşmiş harç özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışma kapsamında, şist katkısı %5, 10, 15, 20 ve 25 oranlarında, kumtaşı katkısı ise aynı oranlarda PÇ yerine ikame edilerek toplamda 10 farklı deneysel karışım hazırlanmış; bunlara ek olarak bir adet kontrol karışımı ile birlikte toplam 11 karışım incelenmiştir. Tüm karışımlarda yüksek mukavemetli harç elde etmek için su/toz oranı (s/t = 0,37) sabit tutulmuş, su, kum ve bağlayıcı içerikleri standartlaştırılmıştır. Taze ve sertleşmiş harç özellikleri kapsamlı biçimde değerlendirilmiş; ayrıca %25 oranında şist ve kumtaşı içeren numunelere taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve X-ışını difraksiyonu (XRD) analizleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, şist ve kumtaşı katkılı karışımların tamamında kontrol karışımına kıyasla kimyasal katkı ihtiyacında, porozitede, birim alanda emilen su miktarında, aşınma sonrası ve yüksek sıcaklık sonrası kütle kaybında artış gözlemlenmiştir. Buna karşılık, taze birim hacim ağırlığı, eğilme çekme dayanımı, eksenel basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı ve özgül ağırlık değerlerinde azalma meydana gelmiştir. Söz konusu değişimlerin, kumtaşı katkılı karışımlarda şist katkılı karışımlara oranla daha belirgin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's modern world, the construction industry relies heavily on concrete technology, with its primary components traditionally consisting of aggregates, cement, and water. However, growing concerns regarding climate change and sustainability have accelerated the search for alternative binding and filler materials in concrete production. This thesis investigates the partial replacement of Portland cement (PC) with natural rocks—specifically schist and sandstone—in self-compacting mortar (SCM) mixtures and examines their effects on both fresh and hardened properties. Within the scope of the study, five mixtures were prepared by replacing PC with schist at ratios of 5%, 10%, 15%, 20%, and 25%. Similarly, five additional mixtures were produced using sandstone at the same replacement levels. Including the control mixture (with 0% replacement), a total of 11 mortar mixes were evaluated. All mixtures were prepared to obtain high-strength mortar by keeping the water-to-powder ratio (w/p = 0.37) constant, and the water, sand, and binder contents were standardized. Comprehensive tests were conducted on the fresh and hardened properties of the mortars. Additionally, scanning electron microscopy (SEM) and X-ray diffraction (XRD) analyses were performed on samples containing 25% schist and 25% sandstone. The results revealed that, compared to the control mix, all schist- and sandstone-containing mixtures exhibited increases in chemical admixture demand, porosity, water absorption per unit area, mass loss after abrasion, and mass loss after exposure to high temperatures. Conversely, reductions were observed in fresh unit weight, flexural strength, axial compressive strength, splitting tensile strength, and specific gravity. These changes were generally more pronounced in the sandstone-containing mixtures than in those incorporating schist.