Ekstrem obstrüktif uyku apne sendromlu(X-OSAS olgularda polisomnografik ve klinik farklılıkların değerlendirilmesi
Evaluation of polysomnographic and clinical differences in patients with extreme obstructive sleep apnea syndrome (X-OSAS
  1. Tez No: 989740
  2. Yazar: ŞERİFE DEMİR AKTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ KÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Uyku apne sendromları, Sleep apnea syndromes
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS), uykuda tekarlayan apne ve hipopnelerle karakterize bir hastalık olup, horlama, tanıklı apne, gündüz aşırı uyku hali en önemli semptomlarıdır. OSAS ağırlığı Apne-Hipopne İndeksi'ne (AHİ) göre belirlenir, AHİ>30 ağır OSAS olarak adlandırılır. AHİ>30 üzeri geniş bir aralık olup morbidite ve mortalitelerinin aynı olduğu düşünülemez. Son zamanlarda yapılan az sayıda çalışmada AHİ>60 çok ağır OSAS ve AHİ>100 ekstrem OSAS olarak adlandırılmıştır. Amaç: AHİ>100 üstü olan OSAS hastalarının demografik, polisomnografik özelliklerini ve komorbiditelerini incelemektir. Metod: 2014-2022 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Uyku Bozuklukları Merkezi'ne başvuran hastaların arşiv bilgilerince yapılmış olan bir retrospektif çalışmadır. AHİ>100 üstü olan OSAS hastaları ekstrem-OSAS olarak kabul edilmiş ve toplam 68 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. 50 hastanın arşiv bilgilerinden komorbiditelerine ulaşılmıştır. İstatistiksel analizler IBM SPSS versiyon 25 programı ile yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların 49'u erkek (72,06) 19'u kadındır (%27,94). Yaş ortalaması 46,18 bulunmuş olup kadınların yaş ortalaması 56,58 erkeklerin ise 42,14 bulunmuştur. Ortanca BMI değeri 37,9 kg/m2 olup BMI>30 (obez grup) topluluğun %89,7'sini oluşturmuştur. Ortalama Epworth skoru 17,04 olup hastalar 153 çoğunlukla ağır semptomatik bulunmuştur. Hastaların uykuda ortalama SO2 değeri %80,9; uykuda SO2<%88 geçirilen süre oranı %79,21; ODİ 80,9 hesaplanmıştır. Çalışmaya katılanların %75'inde en az bir komorbidite varlığı mevcut olup en sık görülen komorbidite %41 ile HT'dir. Komorbidite varlığı yaş ve BMI ile doğru orantılı olup, yaş için cut off değeri 41,06, BMI için 35,45 kg/m2 olarak belirlenmiştir. Ayrıca Tip 2 DM yaş ve BMI'nin yanında kadınlarda daha yüksek oranda görülmüştür (K %69,2 ; E %24,3). Sonuç: Literatür verileriyle karşılaştırıldığında; X-OSAS grubunda noktürnal hipoksemi belirteçleri ağır dereceli OSAS grubuna kıyasla dramatik olarak daha yüksek bulunmuştur. Bu hasta grubuna komorbiditeler yüksek oranda eşlik etmekte olup, komorbiditeler için değiştirilebilir risk faktörü obezitedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) is a disease characterised by recurrent apnea and hypopnoea during sleep and the most important symptoms are snoring, witnessed apnea and increased daytime sleepiness. The severity of OSAS is determined according to Apnea-Hypopnoea Index (AHI) and AHI>30 is defined severe OSAS. AHI>30 is a wide range and morbidity and mortality can not be considered to be the same. In a few recent studies, AHI >60 and above has been classified as very severe OSAS and AHI >100 has been classified as extreme OSAS. Objective: To analyse the demographic and polysomnographic characteristics and also comorbidities of OSAS patients with AHI >100. Method: This is a retrospective study based on the archival data of patients who applied to Gazi University Faculty of Medicine Sleep Disorders Center between 2014 and 2022 years. OSAS patients with AHI>100 were accepted as extreme-OSAS and a total of 68 patients were included in the study. Comorbidities of 50 patients were obtained from their archive data. Statistical analyses were performed using IBM SPSS version 25 software. Results: The study participants were 49 males (72.06%) and 19 females (27.94%). The mean age was 46.18 years, the mean age of females was 56.58 years, the mean age of males was 42.14 years, the median BMI value was 37.9 kg/m2 and 155 BMI>30 (obese) constituted 89.7% of the population. The mean Epworth score was 17.04 and patients were mostly severely symptomatic. The mean SO2 value of the patients during sleep was 80.9%, the proportion of time spent in sleep SO2<88% was 79.21% and ODI was 80.9%. The presence of at least one comorbidity was found in 75% of the study participants and the most common comorbidity was HT with 41%. The presence of comorbidity was directly proportional to age and BMI and the cut off value for age was 41.06 and for BMI 35.45 kg/m2 was determined. In addition to age and BMI, Type 2 DM was more common in women (F 69.2%, M 24.3%). Conclusion: Nocturnal hypoxaemia markers were found more dramatically higher in the X-OSAS group than in the group with severe OSAS when compared with literature data. Comorbidities are highly associated with this patient group and the modifiable risk factor for comorbidity is obesity