Pankreatikoduodenektomi yapılan hastalarda enfektik komplikasyonlar ile portal klempaj ilişkisi
The effect of portal clamping on infectious complications in patients undergoing pancreaticoduodenectomy
- Tez No: 989755
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pankreatikoduodenektomi, Pancreaticoduodenectomy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Pankreatikoduodenektomi (PD) sonrasında görülen yüksek morbidite düzeyinin en önemli nedenlerinden biri enfeksiyöz komplikasyonlardır. Kemoterapi ve cerrahi teknikteki gelişmelerle portal ven rezeksiyonu (PVR), invazyon şüphesi olan pankreas kanserli olgularda artan sıklıkta uygulanmaktadır. PVR'nin bir parçası olan portal klempajın iskemi reperfüzyon hasarı yapabileceği, iskemi reperfüzyon hasarının da bakteriyel translokasyon yoluyla postoperastif enfeksiyöz komplikasyonlarda rol oynayabileceği bilinmektedir. PVR ve rekonstrüksiyon sırasında uygulanan portal klempaj süresinin enfeksiyöz komplikasyonlara etkisi aydınlatılmamış bir konudur. Bu çalışmamızda PVR ve portal klempaj süresi de dahil enfeksiyöz komplikasyonlar üzerinde etkili olabilecek faktörleri, intraoperatif bakteriyel kontaminasyonu da değerlendirerek inceleyeceğiz. Gereç ve Yöntem: Nisan 2018 ile Mayıs 2023 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında periampüller malignite nedeniyle PD uygulanan 29 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalardan intraoperatif alınan safra sıvısı, peritoneal lavaj sıvısı örnekleri ve postoperatif dren sıvısı, cerrahi alan enfeksiyonu gelişen hastalarda enfekte alandan alınan örneklerde konvansiyonel kültür yöntemi ile mikrobiyoloji inceleme yapıldı. Hastaların olası risk faktörleri ve postoperatif sonuçları not edilerek istatistiksel inceleme yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 29 hastadan; 16 (%55,2) tanesinde PVR yapılırken, 13 (%44,8) hastada PVR yapılmadı. 23 hastanın intraoperatif alınan safra kültüründe, 23 hastanın ise peritoneal lavaj sıvısı örneğinde bakteri üremesi oldu. Postoperatif takiplerinde 14 (%48,3) hastada cerrahi alan enfeksiyonu gelişti. Bunlarda 13 tanesinde insizyonel cerrahi alan enfeksiyonu, 9 tanesinde intraabdominal cerrahi alan enfeksiyonu mevcuttu. Yapılan istatistiksel inceleme sonucunda biliyer drenaj (p=0,049) ve postpankreatektomi hemoraji (p=0,042) cerrahi alan enfeksiyonu için risk faktörleri olarak bulundu. Cerrahi alan enfeksiyonu gelişimi ile PVR arasında ilişki görülmedi. Sonuç: Pankreatikoduodenektomi yapılan hastalarda PVR'nin prosedüre eklenmesinin; intraoperatif peritoneal kavitenin bakteriyel kontaminasyonu ve postoperatif cerrahi alan enfeksiyonu gelişiminde risk faktör olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Introduction: Infectious complications are one of the most significant reasons for the high morbidity observed after pancreaticoduodenectomy. With advancements in chemotherapy and surgical techniques, portal vein resection is increasingly being performed in cases of pancreatic cancer with suspected portal vein invasion. It is known that portal vein clamping, which is a part of portal vein resection, can cause ischemia-reperfusion injury, which can play a role in postoperative infectious complications through bacterial translocation. However the effect of clamping time during portal resection and reconstruction on postoperative infectious complications remains unclear. In this study, we aimed to identify the factors associated with postoperative infectious complications, including portal vein resection, by evaluating intraoperative bacterial contamination. Materials and Methods: A total of 29 patients who underwent pancreaticoduodenectomy for periampullary malignancy in the Department of General Surgery at the Gazi University Faculty of Medicine between April 2018 and May 2023 were included in the study. Microbiological examination was performed on samples of bile fluid obtained intraoperatively, peritoneal lavage fluid, and postoperative drain fluid from patients who developed surgical site infections using conventional culture methods. Possible risk factors for patients and postoperative outcomes were noted prospectively and analyzed retrospectively. Results: Of the 29 patients included in the study, portal vein resection was performed in 16 (55,2%), while it was not performed in 13 (44,8%). Bacterial growth was observed in the bile cultures of 23 patients and in peritoneal lavage fluid samples of 23 patients. During the postoperative follow-up period, surgical site infection developed in 14 patients (48,3 %). Among these, 13 had incisional surgical site infections and 9 had intraabdominal surgical site infections. Statistical analysis revealed that biliary drainage (p=0,049) and post-pancreatectomy hemorrhage (p=0,042) were risk factors for surgical site infection. No relationship was observed between the development of surgical site infections and portal vein resection. Conclusion: Adding portal vein resection to pancreaticoduodenectomy did not appear to be a risk factor for bacterial contamination of the peritoneal cavity or the development of postoperative surgical site infections.