Meme kanserinde evreleme 18F-FDG PET/MR'de aksilla metastazını öngörmede PET/MR tekstür özelliklerinin yeri
The role of 18F-FDG PET/MRI texture features in predicting axillary metastasis in breast cancer staging
- Tez No: 989754
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE İLGİN KARABACAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karsinoma-duktal, Pozitron emisyon tomografi, Yapısal MR görüntüleme, Carcinoma-ductal, Positron-emission tomography, Structural MRI imaging
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Aksiller lenf nodu (ALN) metastazının varlığı, meme kanseri hastalarının evrelemesinde, tedavi yönetiminde ve prognozunda en belirleyici faktördür. Günümüzde standart yaklaşım olan Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi (SLNB), invaziv bir işlem olup lenfödem gibi komplikasyon riskleri taşımaktadır. Öte yandan, ultrasonografi (US), MRI ve PET/BT gibi rutin klinik uygulamada kullanılan preoperatif görüntüleme yöntemleri, aksiller evrelemede –özellikle düşük tümör yükünde– sınırlı duyarlılık (sensitivite) ve özgüllük (spesifisite) göstermekte, bu da invaziv işlem gerekliliğini ortadan kaldıramamaktadır. Bu çalışmanın amacı; 18F-FDG PET/MR hibrit görüntülemesinden elde edilen radyomiks verilerini kullanarak, ALN metastazını preoperatif dönemde yüksek doğrulukla öngörebilen ve mevcut yöntemlerin tanısal kısıtlılıklarını aşmayı hedefleyen bir klinik nomogram geliştirmektir. Bu çalışmanın amacı; 18F-FDG PET/MR hibrit görüntülemesinden elde edilen radyomiks verilerini kullanarak, ALN metastazını preoperatif dönemde non-invaziv olarak öngörebilen ve gereksiz cerrahi işlemleri azaltmayı hedefleyen yüksek doğruluklu bir klinik nomogram geliştirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, histopatolojik tanısı doğrulanmış görünütleme ve cerrahi arasında en fazla 1 ay olan tanı cerrahi arasında hiçbir tedavi almamış 107 meme kanseri hastası (43 metastatik, 64 non-metastatik) dahil edilmiştir. Tümör ve lenf nodlarından elde edilen PET ve MR görüntülerinden yüksek boyutlu radyomiks özellikleri çıkarılmıştır. En ilişkili parametreleri belirlemek ve aşırı öğrenmeyi (overfitting) önlemek amacıyla LASSO (Least Absolute Shrinkage and Selection Operator) regresyon analizi uygulanmış ve 7 adet kilit radyomiks özelliği seçilerek bir“Rad-Score”(Radyomiks İmzası) hesaplanmıştır. Radyomiks verilerinin, konvansiyonel radyolojik parametreler (ADC, Hilus varlığı vb.) üzerine ek katkısı Çok Değişkenli Lojistik Regresyon analizi, ROC eğrisi ve Net Yeniden Sınıflandırma İyileştirmesi (NRI) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma grubundaki hastaların %40,2'sinde aksiller metastaz saptanmıştır. Konvansiyonel modelde lenf nodu hilus kaybı ve düşük ADC değerleri bağımsız risk faktörleriolarak belirlenmiştir. Radyomiks özelliklerinin konvansiyonel modele eklenmesiyle oluşturulan kombine nomogram, sadece radyolojik parametrelerin kullanıldığı modele kıyasla daha yüksek bir ayırt edici güç (AUC:0,941) göstermiştir. Ayrıca NRI analizi, geliştirilen nomogramın hastaların risk sınıflandırmasında konvansiyonel modele göre istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme sağladığını ortaya koymuştur. Sonuç: 18F-FDG PET/MR tabanlı radyomiks analizi, tümör heterojenitesini yansıtarak aksiller lenf nodu metastazını öngörmede güçlü bir biyobelirteç potansiyeli taşımaktadır. Geliştirdiğimiz nomogram, klinisyenlere tedavi planlamasında rehberlik edebilecek, invaziv işlem ihtiyacını azaltabilecek ve kişiye özgü tedavi yaklaşımını destekleyen güvenilir, non-invaziv bir karar destek aracıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Axillary lymph node (ALN) status is the most critical determinant factor in the staging, treatment management, and prognosis of breast cancer patients. Sentinel Lymph Node Biopsy (SLNB), currently the standard approach, is an invasive procedure carrying risks of complications such as lymphedema. On the other hand, preoperative imaging modalities routinely used in clinical practice, such as ultrasonography (US), MRI, and PET/CT, demonstrate limited sensitivity and specificity in axillary staging—particularly in cases with low tumor burden—and thus fail to eliminate the need for invasive procedures. The aim of this study is to develop a high-accuracy clinical nomogram using radiomics data derived from 18F-FDG PET/MRI hybrid imaging to predict ALN metastasis non-invasively in the preoperative period and to overcome the diagnostic limitations of current methods.the study. High-dimensional radiomics features were extracted from PET and MRI images of primary tumors and lymph nodes. LASSO (Least Absolute Shrinkage and Selection Operator) regression analysis was applied to select the most relevant parameters and prevent overfitting; subsequently, 7 key radiomics features were selected to calculate a“Rad-Score”(Radiomics Signature). The incremental value of radiomics data over conventional radiological parameters (ADC, presence of fatty hilum, etc.) was evaluated using Multivariate Logistic Regression analysis, ROC curve, and Net Reclassification Improvement (NRI). Results: Axillary metastasis was detected in 40.2% of the study cohort. In the conventional model, loss of lymph node fatty hilum and low ADC values were identified as independent risk factors. The combined nomogram, established by adding radiomics features to the conventional model, demonstrated superior discriminative power (AUC: 0.941) compared to the model using only radiological parameters. Furthermore, NRI analysis revealed that the developed nomogram provided a statistically significant improvement in patient risk stratification compared to the conventional model. Conclusion: 18F-FDG PET/MRI-based radiomics analysis holds strong potential as a biomarker for predicting axillary lymph node metastasis by reflecting tumor heterogeneity. The developed nomogram is a reliable, non-invasive decision support tool that can guide clinicians in treatment planning, potentially reduce the need for invasive procedures, and support a personalized treatment approach. Material and Methods: A total of 107 breast cancer patients (43 metastatic, 64 non-metastatic) with histopathologically confirmed diagnosis, who had a maximum interval of 1 month between imaging and surgery and received no treatment between diagnosis and surgery, were included in