Acil servise başvuran geriatrik hastalarda G8 tarama ölçeğinin geçerliğinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 989757
  2. Yazar: ÇİSEM ÇAĞDAŞER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER DOĞAN VARAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: kırılganlık, yaşlılık, acil servis, frailty, elderly, emergency department
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Acil servislere başvuran kırılgan hastaları saptamak, uzun vadede bu hastalarda mortalite ve morbiditeyi olumlu etkilemektedir. Acil servislere başvuran yaşlı hastalarda kötü sonlanımı predikte edebilecek, geçerliği kanıtlanmış birkaç tarama ölçeği olsa da uygulaması hızlı ve kolay, kötü sonlanımı predikte etmede daha duyarlı ölçeklere ihtiyaç vardır. G8 Tarama Testi, kanserli hastalarda kötü sonlanımları saptamada yüksek duyarlılığa sahip bir tarama testidir. Bu çalışmada, acil servise başvuran yaşlı hastalarda, G8 Tarama Testi'nin, başvuru sonrasında 6 ay içerisinde gelişebilecek hastane yatışı, Katz Günlük Temel Yaşam Aktiviteleri Ölçeğinde kötü değişim, bakımevine geçiş ve ölüm gibi kötü sonlanımları saptamadaki geçerliğinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek merkezli, prospektif ve kesitsel bir anket çalışması olup Ocak 2023- Temmuz 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran 65 yaş ve üzeri 350 hasta çalışmaya dahil edilip hastaların acil servise başvurularının ardından 30.ve 180. güne kadar olan hastane yatışları, Katz günlük temel yaşam aktiviteleri ölçeğinde kötü değişimler, bakımevine geçişleri ve mortaliteleri telefon aracılığı ile sorgulanarak kaydedilmiştir. Araştırma verilerinin istatistiksel analizi için SPSS 22.0 ve MedCalc istatistik paket programı kullanılarak G8 Tarama Testi'nin acil servise başvuru sonrasında 6 ay içerisinde kötü sonlanımları saptamadaki geçerliği ölçülmüştür. Ayrıca G8 Tarama Testi, acil servislerde geçerliği gösterilmiş PRISMA-7 kırılganlık ölçeği ile karşılaştırılarak kötü sonlanımı öngörmedeki geçerliği ölçülmüştür. Bulgular: Acil servise başvuran 65 yaş ve üzeri hastalarda, G8 Tarama Testi'nin başvuru sonrasında 6 ay içerisinde gelişebilecek kötü sonlanımları saptayabileceği gösterilmiştir. G8 Tarama Testi, PRISMA-7 indeksi ile karşılaştırıldığında; kötü sonlanımlardan mortaliteyi PRISMA-7'den daha iyi predikte ettiği bu çalışmada gösterilirken, hastane yatışı, bakımevine geçiş ve işlevsellikte düşüşü saptamada PRISMA-7 ile benzer etkinlikte olduğu gösterilmiştir. Sonuç: Acil servise başvuran yaşlı hastalara, kısa ve kolay bir şekilde yapılan G8 Tarama Testi uygulanarak Kapsamlı Geriatrik Değerlendirme ihtiyacı olan hastalar saptanabilir. Kırılgan hastaların tespit edilmesi, uzun dönemde gelişebilecek morbidite ve mortaliteyi azaltacak önlemlerin alınmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Background: Identifying frail patients presenting to emergency departments, positively affects mortality and morbidity in these patients in the long term. Although there are several validated screening scales that can predict poor outcome in elderly patients presenting to emergency departments, there is a need for scales that are quick and easy to apply and more sensitive in predicting poor outcome. G8 Screening Test is a screening test with high sensitivity in detecting poor outcomes in cancer patients. This study aimed to evaluate the validity of the G8 Screening Test in detecting adverse outcomes (such as hospitalization, regression in the Katz Basic Activities of Daily Living Scale score, transfer to a nursing home, and death) in elderly,which may develop within 6 months after admission, to the emergency department. Methods: This study is a single-center, prospective and cross-sectional survey study which was conducted between January 2023 and July 2023. Three hundred and fifty patients aged 65 and over who applied to Emergency Service of Gazi University Hospital were included in this study. Patients' hospitalization, regression in the Katz Activities of Daily Living Scale score, transfer to nursing house and survival status were questioned by telephone inquiries from the thirtieth to one hundred eightieth day after their admission to emergency department. The data were analyzed with the SPSS 22.0 ve MedCalc statistical software. The validity of the G8 Screening Test was measured by comparing it with the PRISMA-7 frailty scale, which has been validated in emergency departments. Results: It has been shown that G8 Screening Test can detect poor outcomes that may develop within 6 months after emergency department, in patients aged 65 and over. In order to show the test's validity, G8 Screening Test was compared with PRISMA-7 index. In this study it has been shown that G8 Screening Test can predict mortality better than PRISMA-7 index. On the other hand, both tests had similar powers in predicting hospitalization, transition to nursing house and decline in functionality. Conclusion: By applying G8 Screening Test, which can be done for all elderly patients in emergency department, we can identify the patients in need of Comprehensive Geriatric Evaluation. Recognition of frail patients will help us to reduce the risk of poor outcomes like mortality, morbidity and decreased functionality.