Polipropilen (PP) fiber katkılı beton yol derzlerinin performansının araştırılması
Investigation of the performance of polypropylene (PP) fiber additives in concrete pavement road
- Tez No: 989795
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET VEFA AKPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hızlandırılmış Yol Testi, Polipropilen Fiber, Derzli Donatısız Beton Yol, Sonlu Elemanlar Analizi, Yük Aktarım Verimliliği, Accelerated Road Testing, Polypropylen Fiber, Jointed Plain Concrete Pavement, Finite Elements Analysis, Load Transfer Effiency
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de belediyeler ve özel idareler uzun ömürlü, ekonomik ve çevreci olan beton yol uygulamalarına hız vermişlerdir. Beton yol uygulamaları KGM ve AASHTO şartnameleri trafik yüklerine göre tasarlanmakta fakat derzlerde sıcaklıklara bağlı oluşan çekme gerilmeleri ihmal edilmektedir. Polipropilen fiberler; paslanmaması, maliyeti, enerji yutma kabiliyeti, plastik evrede büzülme, rötre çatlaklarını ve çatlakların açılımını engellemektedir. Bu nedenle derzli beton yollarda fiberlerin optimum kullanımı ile çatlakların azaltılabileceği düşünülmektedir. Bu çalışma arazi, laboratuvar, FEM ve Hızlandırılmış Yol Testi (HYT) olmak üzere dört aşamada gerçekleştirilmiştir. FEM, arazi ve HYT uygulamalarından trafik ve sıcaklık koşulları altında derzlerdeki çatlak gelişimi, gerilme ve yer değiştirmeler belirlenmiştir. Isıl değişim altında oluşan gerilmelerde %57, düşey yer değiştirmelerde %174, gerinim değerlerinde ise 3,5-4 kat artışlar görülmüştür. HYT ve arazi uygulamalarında plaklar arası bağlantının kopması 1.derz geçişinde (fibersiz-3 kgf/m³) gerçekleşmiştir. HYT'de en yüksek LTE değeri %81,92 ile 2.derzde (3-4 kgf/m³), en düşük LTE değeri ise %46,20 ile 1.derzde gerçekleşmiştir. Bütün çalışmalardan 2. derz bölgesinin ve 4 kgf/m³'ün en uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Municipalities and Special Administrations in Türkiye have accelerated the implementation of long-lasting, economical and environmentally friendly concrete pavement. Concrete pavement applications are designed according to traffic loads in accordance with KGM and AASHTO specifications, but tensile stresses caused by temperature changes in the joints are neglected. Polypropylene fibers are resistant to corrosion, cost-effective, have energy absorption capabilities, and prevent shrinkage cracks and crack widening in the plastic phase. Therefore, it is believed that cracks can be reduced in jointed plain concrete pavements with the optimum use of fibers. This study was realized in four stages:field, laboratory, FEM, and Accelerated Pavement Testing (APT). Crack development, stresses, and displacements in the joints were determined under traffic and temperature conditions. Under thermal variation, stresses increased by 57%, vertical displacements by 174%, and strain values increased by 3.5-4 times. In both APT and field applications, the rupture of the inter-plate connection occurred at the first joint (nonfiber-3 kgf/m³). In HYT, the highest LTE value was 81.92% at the second joint (3-4 kgf/m³), and the lowest LTE value was 46.20% at the first joint. All studies concluded second joint area and 4 kgf/m³ fiber raito are the most suitable results.