7-9 yaş ilkokul dönemindekı çocukların okumaya yönelık tutumlarına dijital ebeveynlik davranışlarının ve ebeveyn yemek zamanı davranışlarının etkisi
The effect of digital parenting behaviors and parental mealtime behaviors on the attitudes of 7-9 year-old primary school children towards reading master's thesis
- Tez No: 989794
- Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN ÜNÜSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ana-baba çocuk ilişkileri, Ebeveynin farklılaşan davranışı, Parental differential treatment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kto Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 7–9 yaş ilkokul dönemindeki çocukların okumaya yönelik tutumlarına dijital ebeveynlik davranışları ve ebeveyn yemek zamanı davranışlarının etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilkokullarda gerekli kurumsal izinlerin alınmasının ardından, araştırmaya katılan çocuklar ve ebeveynleri ile veri toplama süreci yürütülmüştür. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği, Dijital Ebeveynlik Ölçeği ve Ebeveyn Yemek Zamanı Davranışları Ölçeği kullanılmıştır. Gruplar arasındaki farklılıkları belirlemek için bağımsız örneklemler için t-testi ve tek yönlü ANOVA uygulanmış; değişkenler arası ilişkileri incelemek üzere Pearson korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Tüm analizlerde anlamlılık düzeyi p < .05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmada çocukların okumaya yönelik genel tutumlarının olumlu düzeyde olduğu görülmüştür. Okumadan Zevk Alma alt boyutunda puanlar çocukların okumayı keyifli bir etkinlik olarak değerlendirdiklerini göstermiştir. Okumadan Zevk Alma puanlarının yaş grupları arasında anlamlı farklılık gösterdiği ve kız çocuklarında erkek çocuklarına kıyasla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Dijital Ebeveynlik Ölçeği'nin Dijital Medyanın Etkili Kullanımını Onaylama alt boyutunun puanları, ebeveynlerin dijital medyayı bilinçli ve eğitsel amaçlı kullanımı genel olarak benimsediğini göstermiştir. Cinsiyete ve yaş gruplarına göre bu puanlarda anlamlı farklılık görülmemiştir. Ebeveyn yemek zamanı davranışlarına ilişkin puanlar, kız çocukların ebeveynlerinde, erkek çocukların ebeveynlerine göre anlamlı biçimde daha yüksektir. Çocukların teknoloji kullanım sıklığı arttıkça ebeveynlerin dijital medyayı etkili kullanımı daha fazla onayladığı belirlenmiştir. Okumadan Zevk Alma ve Akademik Okuma arasında yüksek düzeyde pozitif ilişki saptanmıştır. Teknolojik araç kullanımına ilişkin bulgular ise çocukların büyük çoğunluğunun akıllı telefon kullandığını göstermektedir. Bu sonuçlar, dijital ebeveynlik pratiklerinin ve aile içi ritüellerin, ilkokul dönemindeki çocukların okuma tutumlarıyla anlamlı ilişkiler taşıdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the effects of digital parenting behaviors and parental mealtime behaviors on the reading attitudes of children aged 7–9 in the primary school period. In the study, the relational screening model, one of the quantitative research methods, was used. After obtaining the necessary institutional permissions in primary schools affiliated with the Ministry of National Education, the data collection process was carried out with the participating children and their parents. The Personal Information Form, the Attitude Toward Reading Scale, the Digital Parenting Scale, and the Parental Mealtime Behavior Scale were used as data collection tools. Independent samples t-test and one-way ANOVA were applied to determine differences between groups, and Pearson correlation coefficients were calculated to examine the relationships between variables. The level of significance was accepted as p < .05 in all analyses. It was observed in the study that children's overall attitudes toward reading were at a positive level. The scores in the Enjoyment of Reading sub-dimension indicated that children perceive reading as an enjoyable activity. It was found that Enjoyment of Reading scores differed significantly between age groups and were higher in girls compared to boys. The scores of the Confirmation of Effective Use of Digital Media sub-dimension of the Digital Parenting Scale showed that parents generally adopted the conscious and educational use of digital media. No significant differences were found in these scores according to gender or age groups. The scores related to parental mealtime behaviors were significantly higher among parents of girls compared to parents of boys. It was determined that as children's frequency of technology use increased, parents more strongly endorsed the effective use of digital media. A high level of positive relationship was found between Enjoyment of Reading and Academic Reading. Findings related to the use of technological devices showed that the majority of children used smartphones. These results reveal that digital parenting practices and family rituals bear significant relationships with the reading attitudes of children in the primary school period.