Omurilik elektriksel uyarımının deneysel serebral vazospazm modeli üzerine etkilerinin SPECT ile değerlendirilmesi
- Tez No: 98984
- Danışmanlar: PROF.DR. ERTUĞ ÖZKAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: SAK, Cerebral vasospazm, servikal spinal kord stimulasyonu, SPECT (HMPAO). 35, SAK, Cerebral vasospazm, Cervical spinal cord stimulusu, SPECT (HMPAO). 36
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
VIII ÖZET Bu çalışmada tavşanlarda deneysel olarak oluşturulan vasospazm ve vasospazm üzerine servikal spinal kord stimulasyonun etkisini SPECT (HMPAO) yöntemi ile göstermeye çalıştık. 1. gruptaki tavşanlara sadece vasospazm uyguladık. Vasospazm öncesi ve sonrası (SPECT) değerleri karşılaştırıldığında vasospazmdan dolayı perfuzyonun azaldığını SPECT (HMPAO) yöntemi ile gösterdik. 2. gruptaki tavşanlara sadece servikal spinal kord stimulasyonu uyguladık. Servikal spinal kord stimulasyonu öncesi ve sonrası alınan SPECT (HMPAO) değerleri sonucunda stimulasyonun etkisiyle serebral perfuzyonun arttığını gösterdik. 3. grupta vasospazm oluşturulan tavşanlara servikal spinal kord stimulasyonu uyguladık. Servikal spinal kord stimulasyonun vasospazm üzerine etkisini SPECT (HMPAO) ile gösteremedik. Gruplar arasında değerlendirmeler sonucunda; grup içindeki anlamlı farklılıkları desteklemediği görüldü. Bunun ise gruplarda uygulanan işlemlerin farklı olması ve alınan dataların farklılığından kaynaklanabileceği düşünüldü. Sonuçlar göstermiştir ki, tavşanlarda oluşturulan vasospazmın tedavisinde servikal spinal kord stimulasyonu tek başına yeterli değildir (P>0,05). Buna karşın vasospazm tedavisinde diğer yöntemlerle birlikte kullanılabileceği inancındayız.
Özet (Çeviri)
IX. SUMMARY In this study, we tried to show the experimental vasospasm produced in the rabbits, and the effect of cervical spinal cord stimulation on vasospasm by SPECT (HMPAO). In group- 1, we produced only vasospasm. The comparison of SPECT findings, after vasospasm indicated a decrease in perfusion due to vasospasm. In group-2, only cervical spinal cord stimulation was perfomed. Before and after stimulation SPECT findings showed an increase in cerebral perfusion due to stimulation. In group-3, we applied cervical spinal cord stimulation to the rabbits with vasospasm. The evaluation between the groups, did not support the significant variation in the individual groups. This was felt to result from different procedures used and datas obtained in each group. The results showed that the stimulation ot the cervical spinal cord was not enough perse, inthe treatment of vasospasm produced in the rabbits (p>0.05). However, we believe that, it can be used as an adjunt to other treatment moda lities.