Rönesans Barajı'nın Etiyopya-Sudan-Mısır ilişkilerine etkisi
The impact of the Renaissance Dam on Ethiopia-Sudan-Egypt relations
  1. Tez No: 989852
  2. Yazar: NAGLA ELMOURAD ABDALLAH ELMOURAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ERKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: A/B tipi davranış örüntüsü, Aba, Abacı, Necati, Type A/B behavior pattern, Aba, Abacı, Necati
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Büyük Etiyopya Rönesans Barajı (GERD), Mısır, Sudan ve Etiyopya'nın güvenliği ve sosyoekonomik istikrarı için merkezi öneme sahip yerel, bölgesel ve uluslararası etkileri olan bir projedir. Bu çalışma, barajın etrafında 2011'den beri süregelen uzun soluklu diplomatik kriz bağlamında ele alınmaktadır. Araştırma, bu üç kıyıdaş ulus arasındaki karmaşık hidropolitik ilişkileri analiz ederek GERD'nin işbirliği ya da çatışma için bir katalizör olma potansiyelini incelemeyi amaçlamaktadır. Metodolojik olarak çalışma, tarihsel, betimsel ve analitik yaklaşımları birleştirmektedir. Stratejik faktörleri belirlemek ve riskleri azaltıp işbirliğini teşvik etmek üzere güçlü yönler ile fırsatların nasıl kullanılabileceğini değerlendirmek için bir SWOT analizi uygulanmıştır. Araştırma ayrıca çok yönlü su diplomasisini analiz etmekte ve başarılı işbirliğini Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) 6 ve 7'ye ulaşma bağlamında ilişkilendirmektedir. Varılan temel sonuç, GERD'nin bir çatışma kaynağı olmaktan çok bölgesel işbirliği için bir araç olabileceğidir. Ancak bu sonuç, bütünleşik bir havza yönetimi yaklaşımının benimsenmesine ve özellikle kuraklık ve iklim değişikliği koşullarında mansap ülkelerinin çıkarlarını korumak üzere barajın işletilmesini yönetecek bağlayıcı bir yasal çerçevenin oluşturulmasına bağlıdır. Başarılı olması durumunda, GERD çerçevesi, sınıraşan su sorunlarını çözmek için tekrarlanabilir bir model haline gelebilir ve ilgili tüm uluslar için önemli bir siyasi başarıyı temsil edebilir.
Özet (Çeviri)
The Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) is a project with profound local, regional, and international implications, central to the security and socioeconomic stability of Egypt, Sudan, and Ethiopia. This study is contextualized by the protracted diplomatic crisis surrounding the dam since 2011. The research aims to analyze the complex hydropolitical relations among these three riparian nations, examining GERD's potential to serve as a catalyst for either cooperation or conflict. Methodologically, the study combines historical, descriptive, and analytical approaches. A SWOT analysis is employed to identify strategic factors and assess how strengths and opportunities can be leveraged to mitigate risks and foster cooperation. The research also analyzes multi-faceted water diplomacy and links successful cooperation to attaining Sustainable Development Goals (SDGs) 6 and 7. The principal conclusion is that the GERD can be a vehicle for regional cooperation rather than a source of conflict. This outcome, however, is contingent upon adopting an integrated, basin-wide management approach and creating a binding legal framework to govern its operation, particularly to protect downstream interests amid drought and climate change. If successful, the GERD framework could become a replicable model for resolving transboundary water issues, marking a significant political achievement for all nations involved.