Rusya resim sanatında İlya Repin'nin etkisi
The influence of Ilya Repin on Russian painting
- Tez No: 989884
- Danışmanlar: PROF. DR. TEYMUR RZAYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Rusya Resim Sanatı, İlya Repin, 19. Yüzyıl Rus Resmi, Russian Painting, Ilya Repin, 19th Century Russian Painting
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
Özet
19. yüzyıl Rusya'sı, Batılı kapitalist gelişmelerin gerisinde kalan, eskiyen askeri ve bürokratik otokratik yapılar tarafından idare edilen bir toplumsal yapıya sahipti. Bu çağda, Çarlık Rusya'sı, zaman zaman liberal isyanlarla, zaman zaman da Batı'nın liberal düşüncelerinden etkilenerek Çarlar tarafından uygulanan reformlarla değişim rüzgarlarına kapıldı. Gerçekte, 17. yüzyıldan itibaren başlatılan reformlar ve Çarlık rejiminin dışa açılması, Rusya'da ekonomik, sosyal, eğitim ve yönetim sistemlerinde kaçınılmaz gelişmelere ve dönüşümlere yol açtı. Aynı zamanda, sanat ve özellikle resim sanatı da bu değişim sürecine eşlik etti. Takip eden yüzyıl boyunca sanat, dini ve soyut konulardan uzaklaşarak duygusallığa meylederken, genç Rus ressamlar sanat eğitimi almak için yurt dışına çıktılar ve halk sınıfından gençler de sanat eğitimi alma fırsatı buldular. 1757'de Rusya Sanat Akademisi'nin kuruluşundan itibaren sanatçılar, kırsal manzaralar, sıradan halkın yaşamı ve portreler gibi konulara yoğunlaşmışlardır. Özellikle 18. yüzyılın Rus resim sanatında, portrelerin yanı sıra halkın günlük yaşantısını yansıtan eserlerin ortaya çıkması dikkat çekicidir. 19. yüzyılın ilk yarısında, resim sanatında portreler giderek aristokrasiden uzaklaşmıştır. Bu dönemde, büyük sanatçıların eserlerinde görüldüğü üzere, yazarlar ve sanatçılar ile birlikte halktan insanların portreleri de yapılmaya başlanmıştır. 18. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Rus resim sanatında etkisini artıran realizm, 19. yüzyılda da etkisini sürdürmüştür. 1870'li yıllarda, Rus realist ressamları, eserlerini Petersburg, Moskova ve diğer büyük şehirlerde sergilemek amacıyla Gezgin Ressamlar Birliği'ni oluşturdular. Bu birliğin başkanı olan Kramskoy, özellikle portre çalışmalarıyla ünlüdür. Birliğin üyelerinden İlya Efimovich Repin, 1873 yılında“Volga'da Mavna Taşıyıcıları”adlı eseriyle realist resme yenilik getirmiştir. Ukrayna kökenli Repin, St. Petersburg'daki İmparatorluk Sanatlar Akademisi'nde eğitim görmüş, Wanderers (Gezginler) üyesi olan Repin, eserlerinin büyük bir kısmını doğduğu yer olan Ukrayna'ya adamıştır. Onun gerçekçi eserlerinde genellikle yoğun bir psikolojik derinlik ve mevcut sosyal düzenle olan gerilimler yansıtılmıştır. Bu çalışma kapsamında; İlya Efimovich Repin'in sanatı, yetiştiği dönemin öncesinde ve sırasında Rusya'nın sosyal, politik ve sanatsal ortamı bağlamında incelenmiş, sanatçının kendi özgün çizgisini oluştururken etkilendiği çevresel ve sanatsal koşullar ile döneminde ve sonrasında Rus ve Dünya resim sanatına bıraktığı izler irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
19th century Russia had a social structure that lagged behind Western capitalist developments and was governed by aging military and bureaucratic autocratic structures. In this era, Tsarist Russia was caught in the winds of change, at times by liberal revolts and at other times by reforms implemented by the Tsars, influenced by Western liberal ideas. In reality, the reforms initiated from the 17th century onwards and the opening of the Tsarist regime to the outside world led to inevitable developments and transformations in Russia's economic, social, educational and administrative systems. At the same time, art, and especially painting, accompanied this process of change. During the following century, as art moved away from religious and abstract subjects and towards sentimentalism, young Russian painters traveled abroad to study art, and young people from the popular classes also had the opportunity to study art. From 1757 when the Russian Academy of Arts founded onwards, artists concentrated on subjects such as rural landscapes, the life of ordinary people and portraits. It is especially noteworthy that in the Russian painting of the 18th century, works reflecting the daily life of the people emerged in addition to portraits. In the first half of the 19th century, portraits in painting gradually moved away from the aristocracy. In this period, as seen in the works of great artists, portraits of writers and artists as well as commoners began to be painted. From the second half of the 18th century onwards, realism increased its influence in Russian painting and continued its influence in the 19th century. In the 1870s, Russian realist painters formed the Union of Traveling Painters to exhibit their works in St. Petersburg, Moscow and other major cities. Kramskoy, the president of this union, is especially famous for his portrait works. Ilya Efimovich Repin, one of the members of the Union, brought innovation to realist painting with his work“Barge Carriers on the Volga”in 1873. Repin, of Ukrainian origin, studied at the Imperial Academy of Arts in St. Petersburg, was a member of the Wanderers, and devoted a large part of his works to his native Ukraine. His realistic works often reflect an intense psychological depth and tensions with the existing social order. Within the scope of this study; Ilya Efimovich Repin's art is analyzed in the context of the social, political and artistic environment of Russia before and during the period in which he grew up, and the environmental and artistic conditions that the artist was influenced by while creating his own unique style and the traces he left on Russian and world painting during and after his period are examined.