Representations of extended family in Turkish television series
Türk televizyon dizilerinde geniş aile temsilleri
- Tez No: 989883
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Sosyoloji, Radio and Television, Communication Sciences, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Türk televizyon dizileri, geniş aile, ataerki, toplumsal cinsiyet rolleri, kültürel temsil, Turkish television series, extended family, patriarchy, gender roles, cultural representation
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, televizyon dizilerinin ideolojik ve kültürel etkisini incelemekte, özellikle aile bağlamında baskın toplumsal yapıların nasıl inşa edildiği ve pekiştirildiğine odaklanmaktadır. Kitle kültürünün bir ürünü olan televizyon dizileri, yalnızca birer eğlence aracı değil, aynı zamanda ulusal kimliğin, toplumsal cinsiyet normlarının ve sosyal hiyerarşilerin üretildiği ve dolaşıma sokulduğu alanlar olarak işlev görür. Türk televizyonunda aile, hem anlatıların odağı hem de geleneksel değerlerin taşıyıcısı olarak sürekli merkezi bir kurum şeklinde temsil edilmiştir. Bu bağlamdan hareketle tez, özellikle geniş ve ataerkil aile modellerinin Türk televizyon anlatılarında nasıl temsil edildiğini ve müzakere edildiğini analiz etmektedir. Yakın analizlere geçmeden önce, Türkiye'de aile yapılarının dönüşümüne dair tarihsel bir çerçeve sunmakta, erken Cumhuriyet döneminden günümüze kadar yaşanan değişimlerin izini sürmektedir. Bu arka plan, televizyonun aile kavramını değişen sosyo-politik ve kültürel koşullar içinde nasıl yeniden kurduğunu anlamak için bir temel sağlar. Tezin merkezinde, her ikisi de geniş aile yapısını odağına alan ancak bunu farklı estetik ve anlatı biçimleriyle sunan iki televizyon dizisi – Çukur (Çatay, Çukur, 2017-2021) ve İstanbullu Gelin (Güvenatam, İstanbullu Gelin, 2017-2019) – yer almaktadır. Metinsel ve görsel analiz yoluyla çalışma, ataerkil aile modellerinin nasıl yeniden üretildiğini, aile içi iktidar ilişkilerinin nasıl şekillendiğini ve toplumsal cinsiyet rollerinin bu ilişkiler üzerinden nasıl temsil edildiğini incelemektedir. Araştırma, her iki dizinin toplumsal cinsiyet ve aileye dair farklı yaklaşımlarını ortaya koymaktadır. Ancak, anlatısal farklılıklarına rağmen, her iki yapım da nihayetinde ailenin Türk toplumundaki ideolojik merkeziliğini yeniden teyit etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the ideological and cultural influence of television dramas, focusing on how they participate in the construction and reinforcement of dominant social structures, particularly in the context of the family. Television series, as mass cultural products, function not only as sources of entertainment but also as sites where national identity, gender norms, and social hierarchies are shaped and circulated. Within Turkish television, the family has consistently been positioned as a central institution, both as a narrative focus and as a bearer of traditional values. Building on this context, the thesis explores how the family, particularly the extended and patriarchal model, is represented and negotiated in Turkish television narratives. Before moving into close analysis, it provides a historical overview of the transformation of family structures in Turkey, tracing the shifts from the early Republican period to the present day. This background allows for a deeper understanding of how television reinterprets and reframes the notion of family within evolving sociopolitical and cultural frameworks. The core of the thesis consists of a comparative analysis of two television series, Çukur (Çatay, Çukur, 2017-2021) and İstanbullu Gelin (Güvenatam, İstanbullu Gelin, 2017-2019) both of which center extended families, albeit through different aesthetic and narrative lenses. Through textual and visual analysis, the study investigates how patriarchal family models are reproduced, how intra-familial power dynamics unfold, and how gender roles are mapped onto family relations. The research highlights the contrasting approaches of each series to gender and family. Despite their narrative differences, however, both ultimately affirm the central ideological role of the family in Turkish society.