6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminde görev alan evli ruh sağlığı uzmanlarının ikincil travma deneyimleri ve baş etme biçimlerinin nitel yöntemle araştırılması
A qualitative study on the secondary trauma experiences and coping strategies of married mental health professionals working in the February 6, 2023 Kahramanmaraş earthquake
  1. Tez No: 989905
  2. Yazar: EDANUR AKSÜNGER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE İLERİSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Ruh sağlığı, Travma, Earthquake, Mental health, Trauma
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen büyük depreme müdahale eden ruh sağlığı uzmanlarının ikincil travma deneyimlerini ve bu travmalarla baş etme biçimlerini nitel bir yöntemle incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, 15 ruh sağlığı uzmanı ile yapılan derinlemesine görüşmeler üzerinden gerçekleştirilmiştir. Çalışma, uzmanların Afet sonrası yaşadıkları ikincil travma deneyimlerini anlamayı, bu deneyimlerle nasıl başa çıktıklarını ve psikolojik sağlamlıklarını güçlendirmek için kullandıkları stratejileri ortaya koymayı hedeflemiştir. Veri toplama süreci, katılımcılarla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerle gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler nitel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Analiz sonuçları, ruh sağlığı uzmanlarının sürekli olarak travmatik olaylarla karşılaşmalarının, onların duygusal ve psikolojik durumları üzerinde ciddi etkiler yarattığını ortaya koymuştur. Katılımcılar, sık sık travma hikâyeleri dinlemeleri ve Afet mağdurlarının acılarına tanıklık etmelerinin, kendilerini duygusal olarak tükenmiş ve savunmasız hissetmelerine neden olduğunu belirtmişlerdir. Araştırma, ikincil travma ile başa çıkmada kullanılan başlıca stratejilerin meslektaşlar arası destek, süpervizyon seansları, kişisel bakım ve dinlenme imkânları olduğunu göstermektedir. Katılımcılar, meslektaşlarıyla deneyimlerini paylaşmanın, yalnız olmadıklarını hissetmelerine yardımcı olduğunu ve duygusal yüklerini hafiflettiğini ifade etmişlerdir. Ayrıca, düzenli süpervizyon ve grup terapilerinin duygusal desteğin sağlanmasında önemli bir rol oynadığını vurgulamışlardır. Uzmanlar, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve daha esnek çalışma saatlerinin sağlanması gerektiği konusunda da görüş belirtmişlerdir. Bu araştırma, deprem gibi büyük felaketlerde görev alan ruh sağlığı uzmanlarının, ikincil travma deneyimleriyle başa çıkmalarına yardımcı olacak stratejilerin belirlenmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Uzmanlara yönelik psikolojik destek, eğitimler ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, onların daha sağlıklı bir şekilde görev yapabilmelerine olanak tanıyacaktır. Bu araştırma, Afet sonrası ruh sağlığı müdahale süreçlerinin etkinliğini artırmak için önemli öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the secondary trauma experiences of mental health professionals who responded to the major earthquake that occurred in Kahramanmaraş on 6 February 2023 and their coping styles with these traumas through a qualitative method. The research was conducted through in-depth interviews with 15 mental health professionals. The study aimed to understand the secondary trauma experiences of the experts after the disaster, how they cope with these experiences and the strategies they use to strengthen their psychological resilience. The data collection process was carried out through semi-structured interviews with the participants and the data obtained were analysed by qualitative analysis method. The results of the analysis revealed that mental health professionals' continuous exposure to traumatic events has serious effects on their emotional and psychological states. The participants stated that frequent listening to trauma stories and witnessing the suffering of disaster victims made them feel emotionally exhausted and vulnerable. The study shows that the main strategies used to cope with secondary trauma are peer-to-peer support, supervision sessions, self-care and recreational opportunities. The participants stated that sharing their experiences with their colleagues helped them feel that they were not alone and relieved their emotional burden. They also emphasised that regular supervision and group therapies play an important role in providing emotional support. The experts also stated that working conditions should be improved and more flexible working hours should be provided. This study revealed that strategies should be identified to help mental health professionals who work in major disasters such as earthquakes to cope with secondary trauma experiences. Psychological support, trainings and improvement of working conditions for experts will enable them to work in a healthier way. This research provides important recommendations to increase the effectiveness of post-disaster mental health intervention processes.