Ortostatik hipertansiyon ve sabah kan basıncı dalgalanması ile serebral küçük damar hastalığı ilişkisi
The relationship of orthostatic hypertension and morning surge with cerebral small vessel disease
  1. Tez No: 989917
  2. Yazar: GİZEM ÖZTÜRK ASADOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN TOGAY IŞIKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Ortostatik Hipertansiyon, Sabah Kan Basıncı Dalgalanması, Uykuda Kan Basıncı Düşüş Paternleri, Serebral Küçük Damar Hastalığı, Beyaz cevher Hiperintensiteleri, Orthostatic Hypertension, Morning Blood Pressure Surge, Nocturnal Blood Pressure Dipping Patterns, Cerebral Small Vessel Disease, White Matter Hyperintensities
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Serebral küçük damar hastalığı, serebral arterioller, kapiller ve venülleri etkileyen bir klinik sendromdur. Ayaktayken sistolik kan basıncında belirgin artış olması olarak tanımlanan ortostatik hipertansiyon, sabah kan basıncı dalgalanması ve uykuda kan basıncı düşüş paternlerinin küçük damar hastalığı ile ilişkili olduğunu bildiren çok az sayıda çalışma bulunmaktadır.Bu çalışmada, söz konusu kan basıncı parametrelerinin serebral küçük damar hastalığı radyolojik belirteçleri ile ilişkisi ayrı ayrı değerlendirilerek her biri için olası bir risk faktörü olup olmadığı araştırılmıştır. Yöntem: Çalışmaya, düşük Fazekas grubunda (total Fazekas skoru: 0–2) 111 ve yüksek Fazekas grubunda (total Fazekas skoru: 4–6) 106 olmak üzere toplam 217 hasta dâhil edildi. Ayakta üçüncü ve beşinci dakikalarda ölçülen sistolik kan basıncı ile supin sistolik kan basıncı arasındaki farklar hesaplanarak hastalar ortostatik kan basıncı kategorilerine ayrıldı. Ayrıca 24 saatlik ambulatuvar kan basıncı ölçümleri ile sabah kan basıncı dalgalanması ve uykuda kan basıncı düşüş paternleri belirlendi.Kranial görüntülemeler değerlendirilerek serebral küçük damar hastalığına ait radyolojik parametreler kaydedildi. Bulgular: Yüksek Fazekas grubunda yaş, inme/GİA öyküsü ve hiperlipidemi öyküsü düşük Fazekas grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (sırasıyla p=0,006, p=0,023 ve p=0,048). Buna karşılık vücut kitle indeksi yüksek Fazekas grubunda anlamlı olarak daha düşük saptanmıştır (p=0,001). Ayrıca yüksek Fazekas grubunda düşük Fazekas grubuna göre daha düşük glomerüler filtrasyon hızı ve LDL düzeyleri ile daha yüksek HbA1c düzeyleri izlenmiştir (sırasıyla p=0,019, p=0,047 ve p=0,031). Ortostatik kan basıncı ölçümlerinde, özellikle üçüncü ve beşinci dakikada ölçülen ortostatik sistolik kan basıncı değerlerinin yüksek Fazekas grubunda anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır (p=0,009 ve p=0,011). Üçüncü dakika ortostatik kan basıncı kategorileri ile Fazekas grupları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş; çok değişkenli analizlerde kesin ve olası ortostatik hipertansiyonun, diğer karıştırıcı faktörlerden bağımsız olarak yüksek Fazekas skoru ile ilişkili olduğu gösterilmiştir (sırasıyla OR=3,93; %95 GA: 1,39–11,10; p=0,010 ve OR=4,14; %95 GA: 1,75–9,82; p=0,001). Ortostatik hipertansiyonun derin ve mikst mikrokanamalar ile anlamlı ilişkili olduğu, lober mikrokanamalar ile ise anlamlı bir ilişki göstermediği izlenmiştir (p=0,011; p=0,031 ve p=0,199). Ayrıca üçüncü ve beşinci dakika ortostatik hipertansiyon ile lakün varlığı arasında anlamlı ilişki saptanmış (sırasıyla OR=2,78; %95 GA: 1,09–7,08; p=0,032 ve OR=4,09; %95 GA: 1,43–11,71;p=0,009), olası ortostatik hipertansiyonun bazal gangliadaki genişlemiş perivasküler boşluklar ile de anlamlı ilişkili olduğu gösterilmiştir (OR=2,28; %95 GA: 1,05–4,98; p=0,038). Sabah kan basıncı dalgalanması-1 ve 2 gruplarında düşük sabah kan basıncı dalgalanmasının daha yüksek Fazekas skorları ile ilişkisi olduğu görülmüştür (sırasıyla p=0,012, p=0,017). Uykuda kan basıncı düşüş paternleri ile serebral küçük damar hastalığı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Tartışma ve Sonuç: Ortostatik hipertansiyon; beyaz cevher hiperintensiteleri, lakünler ve derin mikrokanamalar başta olmak üzere serebral küçük damar hastalığı ile ilişkili bulunmuştur. Özellikle yaşlı ve hipertansif bireylerde üçüncü ve beşinci dakika ortostatik kan basıncı ölçümlerinin klinik değerlendirmeye dâhil edilmesinin yararlı olabileceği düşünülmektedir. Bu ilişkinin daha net ortaya konulabilmesi için ileriye dönük ve daha geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Cerebral small vessel disease is a clinical syndrome affecting cerebral arterioles,capillaries, and venules. There are very few studies reporting an association between orthostatic hypertension, defined as a marked increase in systolic blood pressure at standing, morning blood pressure surge and nocturnal blood pressure dipping patterns with small vessel disease. In this study, the relationship between these blood pressure parameters and radiological markers of cerebral small vessel disease was evaluated separately to investigate whether each was a potential risk factor. Methods: A total of 217 patients were included in the study, 111 in the low Fazekas group (total Fazekas score: 0–2) and 106 in the high Fazekas group (total Fazekas score: 4–6). Patients were categorized into orthostatic blood pressure groups by calculating the differences between systolic blood pressure measured at the third and fifth minutes while standing and supine systolic blood pressure. In addition, morning blood pressure surge and nocturnal blood pressure dipping patterns were determined using 24-hour ambulatory blood pressure measurements. Cranial imaging was evaluated, and radiological parameters related to cerebral small vessel disease were recorded. Results: Age, history of stroke/TIA and hyperlipidemia were significantly higher in the high Fazekas group compared to the low Fazekas group (p=0.006, p=0.023, and p=0.048, respectively). Conversely, body mass index was significantly lower in the high Fazekas group (p=0.001). Furthermore,lower glomerular filtration rate and LDL levels, and higher HbA1c levels were observed in the high Fazekas group compared to the low Fazekas group (p=0.019, p=0.047, and p=0.031, respectively). In orthostatic blood pressure measurements, particularly orthostatic systolic blood pressure values measured at the third and fifth minutes were found to be significantly higher in the high Fazekas group(p=0.009 and p=0.011). A significant correlation was found between the third-minute orthostatic blood pressure categories and the Fazekas groups; Multivariate analyses showed that definite and probable orthostatic hypertension was associated with a high Fazekas score, independently of other confounding factors (OR=3.93; 95% CI: 1.39–11.10; p=0.010 and OR=4.14; 95% CI: 1.75–9.82; p=0.001,respectively). Orthostatic hypertension was significantly associated with deep and mixed microbleeds,but not with lobar microbleeds (p=0.011; p=0.031 and p=0.199). Furthermore, a significant association was found between third and fifth-minute orthostatic hypertension and the presence of lacune (OR=2.78;95% CI: 1.09–7.08; p=0.032 and OR=4.09; 95% CI: 1.43–11.71; p=0.009, respectively), and possible orthostatic hypertension was also shown to be significantly associated with enlarged perivascular spaces in the basal ganglia (OR=2.28; 95% CI: 1.05–4.98; p=0.038). In morning blood pressure surge groups 1 and 2, lower morning blood pressure surge was associated with higher Fazekas scores (p=0.012 and p=0.017, respectively). No significant association was found between nocturnal blood pressure dipping patterns and cerebral small vessel disease (p>0.05). Conclusion: Orthostatic hypertension was found to be associated with cerebral small vessel disease, particularly white matter hyperintensities, lacunes, and deep cerebral microbleeds. It is thought that including third and fifth-minute orthostatic blood pressure measurements in clinical evaluations,especially in elderly and hypertensive individuals, may be beneficial. Further prospective studies with larger sample sizes are needed to better clarify this association.