Huzursuz bacak sendromunda osteopatik manuel tedavi uygulamalarının etkinliklerinin incelenmesi
Examining the efficacy of osteopathic manual therapy applications in restless legs syndrome
- Tez No: 989920
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Fizyoloji, Physiotherapy and Rehabilitation, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Huzursuz bacak sendromu, Pittsburg uyku kalitesi ölçeği, Sağlıklı yaşam, Restless legs syndrome, Pittsburg sleep quality index, Healthy life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Huzursuz Bacak Sendromu (HBS) istirahat sırasında ortaya çıkan, hareketle azalan ve uyku ile yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir duyu-motor bozukluktur. Farmakolojik tedavide dopaminerjik ajanlar kullanılmakla birlikte, yan etkileri ve semptomları tamamen ortadan kaldıramamaları nedeniyle farmakolojik olmayan yaklaşımlar önem kazanmaktadır. Osteopatik manuel tedavi (OMT), vücudun yapısal ve fonksiyonel bütünlüğünü gözeterek manuel tekniklerle doku disfonksiyonlarını düzeltmeyi, otonom sinir sistemi dengesini sağlamayı, dolaşımı iyileştirmeyi ve miyofasyal gerilimi azaltmayı hedefleyen bütüncül bir yöntemdir. Ancak OMT'nin HBS'deki etkinliğini inceleyen kontrollü bir çalışma literatürde bulunmamaktadır. Bu çalışmada primer HBS tanılı 28 hasta randomize olarak iki gruba ayrıldı: 14 kişilik çalışma grubuna haftada bir kez olmak üzere altı seans OMT uygulanırken, 14 kişilik kontrol grubuna herhangi bir tedavi verilmedi. Tüm katılımcılar çalışma öncesi ve sonrası; HBS şiddeti (UHBSÇGDÖ), uyku durumu (UŞİ, PUKİ), yaşam kalitesi (HBSYKÖ) ve depresyon düzeyi (BDÖ) ile değerlendirildi. Çalışma grubunda ayrıca Klinik Global İzlenim Ölçeği uygulandı. OMT grubuna, uygulamaların uzun vadeli etkilerini belirlemek amacıyla 4 ay sonra yeniden değerlendirme yapıldı. Sonuçlar OMT grubunda kontrol grubuna kıyasla HBS şiddeti, uyku kalitesi ve depresyon skorlarında anlamlı azalma, yaşam kalitesinde ise anlamlı artış gösterdi (p<0.05). Dört ay sonraki değerlendirmede bulgular genel olarak korundu, bazı alt parametrelerde değişimler olsa da istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0.05). Bu çalışma OMT'nin HBS'de semptom şiddetini azaltmada, uyku ve yaşam kalitesini iyileştirmede ve depresyonu hafifletmede etkili olabileceğini göstermektedir. Bulgular OMT'nin mevcut farmakolojik tedavilere alternatif veya tamamlayıcı güvenli bir yöntem olarak kullanılabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Restless Legs Syndrome (RLS) is a common sensorimotor disorder characterized by symptoms that worsen at rest and improve with movement, negatively affecting sleep and quality of life. Although dopaminergic agents are used in pharmacological treatment, their side effects and inability to fully eliminate symptoms highlight the importance of non-pharmacological approaches. Osteopathic Manual Treatment (OMT) is a holistic method that corrects tissue dysfunctions through manual techniques, balances the autonomic nervous system, improves circulation, and reduces myofascial tension while preserving the body's structural and functional integrity. However, no controlled studies have evaluated OMT's effectiveness in RLS. In this study, 28 patients with primary RLS were randomly assigned to two groups: the study group (n=14) received six weekly OMT sessions, while the control group (n=14) received no treatment. All participants were evaluated before and after the intervention for RLS severity (IRLSSG), sleep status (PSQI, ISI), quality of life (RLS-QoL), and depression (BDI), and the study group was reassessed after four months. Results showed significant reductions in RLS severity, improvements in sleep and depression, and increased quality of life in the OMT group compared to controls (p<0.05). At the four-month follow-up, improvements were generally maintained, although some parameters were not statistically significant (p>0.05). This study suggests that OMT may effectively reduce symptom severity, improve sleep and quality of life, and alleviate depression in RLS patients, supporting its use as a safe alternative or complementary approach to pharmacological treatment.