Erişkin obstrüktif uyku apne sendromunda hipoksik yükün klinik şiddet ile ilişkisi, retrospektif kesitsel çalışma
The association between hypoxic burden and clinical severity in adult obstructive sleep apnea syndrome: A retrospective cross-sectional study
- Tez No: 989945
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİYE OYA İTİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obstrüktif uyku apnesi, hipoksik yük, apne-hipopne indeksi, Epworth uykululuk ölçeği, kardiyometabolik komorbidite, Obstructive sleep apnea, hypoxic burden, apnea–hypopnea index, Epworth Sleepiness Scale, comorbidity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Obstrüktif uyku apnesi sendromunda (OSAS) hastalık şiddeti geleneksel olarak apne-hipopne indeksi (AHİ) ile tanımlanmaktadır. Ancak AHİ, yalnızca solunumsal olayların sıklığını yansıtmakta olup hipoksinin süresi ve derinliği gibi fizyopatolojik yükü tam olarak temsil edememektedir. Bu çalışmada, görece yeni bir belirteç olan hipoksik yükün OSAS'ın klinik şiddeti, komorbiditeler ve gündüz aşırı uykululuk ile ilişkisini değerlendirmek ve hipoksik yükün AHİ'ye kıyasla klinik yansımaları daha iyi yansıtıp yansıtmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kesitsel çalışmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezi'nde polisomnografi (PSG) ile OSAS tanısı almış erişkin hastaların kayıtları incelendi. Dahil edilme ve dışlama kriterlerini karşılayan toplam 306 hastanın demografik özellikleri, polisomnografik parametreleri, komorbiditeleri ve Epworth Uykululuk Ölçeği (ESS) skorları analiz edildi. AHİ'ye göre OSAS şiddeti hafif, orta ve ağır olarak sınıflandırıldı. Hipoksik yük, hem ikili (<60 / ≥60) hem de üçlü (hafif, orta, şiddetli) kategoriler halinde değerlendirildi. Kategorik değişkenler için Ki-kare testi, sürekli değişkenler için Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Hipoksik yük ile AHİ arasında güçlü bir korelasyon saptandı (r=0,844; p<0,001). Hipoksik yük, diabetes mellitus (DM) ve hipertansiyon (HT) varlığı ile anlamlı şekilde ilişkili bulunurken (p=0,043), AHİ ile DM ve HT arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p=0,240). Kardiyak komorbiditeler ile hipoksik yük ve AHİ arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki izlenmese de hipoksik yük ile sınırda anlamlılık izlendi. Gündüz aşırı uykululuğun göstergesi olan ESS ile hem hipoksik yük (r=0,135; p=0,018) hem de AHİ (r=0,152; p=0,008) arasında zayıf ancak anlamlı korelasyonlar saptandı. Bununla birlikte, hipoksik yükün klinik ve metabolik yansımalarla daha tutarlı ilişkiler gösterdiği gözlendi. Sonuç: Bu çalışma, OSAS'da yalnızca olay sıklığını temel alan AHİ'nin klinik ve metabolik sonuçları yansıtmakta yetersiz kalabileceğini; buna karşılık hipoksinin süresi ve derinliğini birlikte değerlendiren hipoksik yükün, özellikle metabolik komorbiditeler ve klinik şiddet açısından daha anlamlı bir belirteç olabileceğini göstermektedir. Hipoksik yük, OSAS şiddetinin değerlendirilmesinde ve risk sınıflamasında AHİ'ye tamamlayıcı veya alternatif bir parametre olarak dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background: The severity of obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) is traditionally defined by the apnea–hypopnea index (AHI). However, AHI reflects only the frequency of respiratory events and does not adequately capture the physiological burden related to the duration and depth of hypoxemia. This study aimed to evaluate the relationship between hypoxic burden, a relatively novel metric, and clinical severity, comorbidities, and excessive daytime sleepiness in OSAS, and to investigate whether hypoxic burden better reflects clinical outcomes compared with AHI. Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study included adult patients diagnosed with OSAS by polysomnography (PSG) at the Sleep Center of Dokuz Eylul University Faculty of Medicine. A total of 306 patients who met the inclusion and exclusion criteria were analyzed. Demographic characteristics, polysomnographic parameters, comorbidities, and Epworth Sleepiness Scale (ESS) scores were recorded. OSAS severity was classified as mild, moderate, or severe based on AHI. Hypoxic burden was evaluated using both binary (<60 / ≥60) and tertile (mild, moderate, severe) classifications. Categorical variables were analyzed using the chi-square test, and Spearman correlation analysis was used for continuous variables. Results: A strong correlation was observed between hypoxic burden and AHI (r = 0.844; p < 0.001). Hypoxic burden was significantly associated with the presence of diabetes mellitus (DM) and hypertension (HT) (p = 0.043), whereas no significant association was found between AHI and DM or HT (p = 0.240). Although no statistically significant relationship was observed between cardiac comorbidities and either hypoxic burden or AHI, hypoxic burden demonstrated a borderline association. ESS scores, representing excessive daytime sleepiness, showed weak but statistically significant correlations with both hypoxic burden (r = 0.135; p = 0.018) and AHI (r = 0.152; p = 0.008). Notably, hypoxic burden exhibited more consistent associations with clinical and metabolic outcomes. Conclusion: This study suggests that AHI, which is based solely on event frequency, may be insufficient to reflect the clinical and metabolic consequences of OSAS. In contrast, hypoxic burden, which integrates the duration and depth of hypoxemia, appears to be a more clinically meaningful marker, particularly with respect to metabolic comorbidities and disease severity. Hypoxic burden should therefore be considered as a complementary or alternative parameter to AHI in the assessment and risk stratification of OSAS.