Parkinson hastalığı tanılı hastalarda gelişen disfajide transkranial magnetik stimülasyon tedavisinin etkinliği: Randomize çift kör çalışma
Effectiveness of transcranial magnetic stimulation on dysphagia in patients with Parkinson's disease: A randomized double-blind study
  1. Tez No: 989951
  2. Yazar: KÜBRA EFE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL EYİGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson Hastalığı, Disfaji, Repetitif Transkranial Magnetik Stimülasyon, Nöromodülasyon, Yutma Bozukluğu, Parkinson's disease, dysphagia, repetitive transcranial magnetic stimulation, neuromodulation, swallowing disorder
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Parkinson hastalığı tanılı hastalarda gelişen disfajinin tedavisinde rTMS uygulamasının etkinliğinin belirlenmesi ve bu tedavi modalitesinin 5 Hz ve 10 Hz frekanslarındaki protokollerini karşılaştırarak potansiyel farkların saptanması amaçlanmıştır. Gereç veYöntem: Çalışmaya Ege Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ve Nöroloji polikliniklerinden Parkinson hastalığı tanısıyla takipli, disfaji semptomları yaşayan hastalar dahil edildi. Katılımcılar 5 Hz ve 10 Hz rTMS gruplarına ayrıldı. rTMS uygulaması bilateral faringeal ve mylohyoid kortekse yapıldı ve iki grup arasında frekans dışındaki tüm parametreler aynı tutuldu. Tedavi öncesi, tedavi sonrası ve 9. ay konrol değerlendirmeleri yapıldı. Kontrol vizitlerinde; Yutma Değerlendirme Formu, Fonksiyonel Oral Alım Skalası (FOIS), Fonksiyonel Yutma Skalası (FSS), Yutma Fonksiyonu Tarama Testi (EAT-10), Fleksibl Endoskopik Yutma Değerlendirmesi (FEES), YALE-2016 Vallekuler Rezidü Skalası (YALE-VR), YALE-2016 Piriform Sinüs Rezidü Skalası (YALE-PSR), Penetrasyon Aspirasyon Skalası (PAS), Lawton Brody Enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi, 5 Kez Otur Kalk Testi (FTSST), Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (TUG) ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) kullanılarak değerlendirme yapıldı. Bulgular: Tedavi sonrasında iki grupta da katı/yarı katı/sıvı gıdaya disfaji şiddetinde (p<0.01), EAT-10 (p<0.01), FSS (p<0.05), YALE-VR (p<0.01) ve PAS (p<0.05) skorlarında anlamlı iyileşmeler izlendi. Bu iyileşmelerden katı/sıvı gıdaya disfaji ve EAT-10 skorundaki iyileşmeler 9. ayda da devam etti (p<0.05). 5 Hz tedavi grubunda erken dökülme oranlarında (p<0.05); 10 Hz grubunda ise boğazda takılma hissi (p<0.05) ve rezidü oranlarında (p<0.05) anlamlı azalmalar gözlendi. Boğazda takılma hissindeki iyileşmenin 9. ay kontrolünde de devam ettiği görüldü. İki grup arasında zaman noktalarının hiçbirinde anlamlı bir fark izlenmedi (p>0.05). Lawton Brody Enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi (p>0.05) ve BDÖ (p>0.05) skorlarında anlamlı değişiklik izlenmedi. İki grupta da 9 ay kontrollerinde FTSST ve TUG teslerinde anlamlı kötüleşmeler (p<0.01) görüldü. Sonuç: Bu çalışmada bilateral faringeal ve mylohyoid kortekse verilen 5 Hz ve 10 Hz rTMS tedavilerinin hem subjektif disfaji yakınmaları; hem de erken dökülme, rezidü, aspirasyon gibi objektif FEES verilerinde anlamlı iyileşme sağladığı görülmüştür. Bu durum rTMS tedavisinin Parkinson tanılı hastalarda gelişen disfajide etkin bir tedavi seçeneği olduğunu düşündürmekle beraber, mevcut veriler iki grup arasında anlamlı farklılık izlenmediğini göstermiştir. Bu nedenle 5 Hz ve 10 Hz frekanslarındaki rTMS tedavilerinin olası farklı etkilerini daha iyi aydınlatabilmek adına daha geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır. Ancak elimizdeki verilerle, hastalar için daha konforlu olan 5 Hz rTMS tedavisi tercih edilebilir gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effectiveness of repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) in the treatment of dysphagia in patients with Parkinson's disease and to compare the potential differences between the 5 Hz and 10 Hz stimulation protocols. Materials and Methods: Patients with Parkinson's disease who were followed up at the Physical Medicine and Rehabilitation and Neurology outpatient clinics of Ege University and who presented with symptoms of dysphagia were included in the study. Participants were randomized into two groups receiving 5 Hz or 10 Hz rTMS. Stimulation was applied bilaterally to the pharyngeal and mylohyoid cortices, and all parameters were kept constant between the groups except for frequency. Assessments were conducted before treatment, immediately after treatment, and at the 9th-month follow-up. The evaluation protocol included the Swallowing Assessment Form, Functional Oral Intake Scale (FOIS), Functional Swallowing Scale (FSS), Eating Assessment Tool-10 (EAT-10), Flexible Endoscopic Evaluation of Swallowing (FEES), Yale 2016 Vallecular Residue Scale (YALE-VR), Yale 2016 Pyriform Sinus Residue Scale (YALE-PSR), Penetration-Aspiration Scale (PAS), Lawton-Brody Instrumental Activities of Daily Living Index, Five Times Sit-to-Stand Test (FTSST), Timed Up and Go Test (TUG), and Beck Depression Inventory (BDI). Results: After treatment, both groups showed significant improvements in dysphagia severity for solid/semi-solid/liquid consistencies (p<0.01), EAT-10 (p<0.01), FSS (p<0.05), YALE-VR (p<0.01), and PAS scores (p<0.05). Improvements in dysphagia severity for solids/liquids and EAT-10 scores persisted at the 9th-month follow-up (p<0.05). In the 5 Hz group, significant reductions were observed in premature spillage rates (p<0.05), while in the 10 Hz group, significant improvements were noted in the sensation of food sticking in the throat (p<0.05) and residue scores (p<0.05). The improvement in the sensation of food sticking in the throat was maintained at the 9th month. No significant differences were found between the groups at any time point (p>0.05). There were no significant changes in Lawton-Brody Instrumental Activities of Daily Living Index (p>0.05) or BDI scores (p>0.05). However, at the 9th-month follow-up, both groups showed significant deterioration in FTSST and TUG test performances (p<0.01). Conclusion: Both 5 Hz and 10 Hz rTMS applied bilaterally to the pharyngeal and mylohyoid cortices resulted in significant improvements in subjective dysphagia symptoms as well as objective FEES parameters such as premature spillage, residue, and aspiration in patients with Parkinson's disease. Although no significant differences were detected between the two frequencies, larger studies are needed to clarify potential frequency-specific effects. Based on the current findings, the 5 Hz rTMS protocol, being more comfortable for patients, may be considered a preferable clinical option.