Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntülerinde frontal sinüs boyutları ve hacmi değerlendirilerek cinsiyet tayini
Sex determination based on the evaluation of frontal sinus dimensions and volume using cone-beam computed tomography
  1. Tez No: 989971
  2. Yazar: ŞERİYE MERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK KEREM APAYDIN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: frontal sinüs, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, cinsiyet tayini, frontal sinus, cone-beam computed tomography, sex determination
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) verileri kullanılarak frontal sinüsün lineer ve hacimsel ölçümlerine dayalı olarak cinsiyetin belirlenmesindeki güvenilirliği değerlendirmektir. Ayrıca çalışma, frontal sinüs morfometrisinin adli kimliklendirmede tamamlayıcı bir yöntem olarak kullanılabilirliğini ortaya koymayı hedeflemektedir. Yöntem: Bu retrospektif çalışma, Pamukkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı arşivinde bulunan, yalnızca tanısal amaçla alınmış 21×19 cm FOV alanına sahip Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) görüntülerinin değerlendirilmesiyle gerçekleştirilmiştir. Görüntüler, NewTom 5G XL (Cefla, Imola, İtalya) cihazı kullanılarak 110 kV, 3,00–8,73 mA, 3,6–5,4 s tarama süresi ve 0,125–0,250 mm voksel boyutlarında elde edilmiştir. Çalışmaya, 20–89 yaş aralığında, frontal sinüs gelişimi tamamlanmış ve patolojik bulgusu bulunmayan 125 kadın ve 125 erkek olmak üzere toplam 250 bireyin KIBT verileri dahil edilmiştir. Frontal sinüsün anteroposterior derinlik, yükseklik ve genişlik ölçümleri belirlenen anatomik sınırlar esas alınarak yapılmış; hacim ölçümleri ise 3D Slicer yazılımında yarı otomatik segmentasyon yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 250 birey dahil edilmiştir. Kadın ve erkek grupları arasında frontal sinüsün tüm lineer (derinlik, yükseklik, genişlik) ve hacimsel ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p<0001). Erkeklerde tüm parametrelerin ortalama değerleri kadınlara göre daha yüksek bulunmuştur. Lojistik regresyon analizine göre cinsiyet ayrımında en güçlü belirleyiciler sağ derinlik, sol derinlik ve sağ genişlik ölçümleridir. ROC analizi sonucunda %78,4 duyarlılık ve %83,2 özgüllük elde edilmiştir. Sonuç: KIBT ile elde edilen frontal sinüs ölçümlerinin cinsiyet ayrımında yüksek doğruluk oranı sağladığı görülmüştür. Özellikle sağ ve sol derinlik ile sağ genişlik parametreleri, cinsiyet belirlemede en güçlü ayırt edici değişkenler olarak öne çıkmıştır. Bu sonuçlar, frontal sinüs morfometrisinin adli kimliklendirme sürecinde güvenilir ve tamamlayıcı bir yöntem olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the reliability of sex determination based on the linear and volumetric measurements of the frontal sinus using cone-beam computed tomography (CBCT) data. The study also aimed to demonstrate the potential applicability of frontal sinus morphometry as a complementary method in forensic identification. Method: This retrospective study was conducted using CBCT images obtained for diagnostic purposes from the archives of the Department of Oral and Maxillofacial Radiology, Faculty of Dentistry, Pamukkale University. The scans were acquired with a NewTom 5G XL (Cefla, Imola, Italy) device at 110 kV, 3.00–8.73 mA, with an exposure time of 3.6–5.4 seconds and a voxel size ranging from 0.125 to 0.250 mm, using a 21×19 cm field of view (FOV). A total of 250 individuals (125 females and 125 males), aged between 20 and 89 years, with fully developed frontal sinuses and no evidence of sinus pathology were included. Linear measurements (anteroposterior depth, height, and width) were performed according to defined anatomical boundaries, while volumetric measurements were obtained using the 3D Slicer 5.6.2 software with a semi-automatic segmentation method. Results: Significant differences were found between males and females in all linear (depth, height, and width) and volumetric parameters of the frontal sinus (p<0.001). The mean values of all parameters were higher in males than in females. Logistic regression analysis revealed that right depth, left depth, and right width were the strongest predictors for sex estimation. According to ROC analysis, the right depth parameter provided 78.4% sensitivity and 83.2% specificity at a cutoff value of 11.35 mm Conclusion: Frontal sinus measurements obtained from CBCT images provide high accuracy in sex determination. Among these, right and left depth and right width parameters were found to be the most discriminative variables. The findings indicate that frontal sinus morphometry can serve as a reliable and complementary tool in forensic identification.