Diş çürüğü ve restorasyonunun masseter kas gelişimi üzerine etkisinin ultrasonografik görüntüleme ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of dental caries and restoration on masseter muscle development using ultrasound imaging
- Tez No: 989970
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERKANT SEZER, PROF. DR. HAKAN EREN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: diş çürüğü, masseter kası, ultrasonografi, elastografi, dental caries, masseter muscle, ultrasonography, elastography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tek taraflı diş çürüğü bulunan çocuklarda, çiğneme fonksiyonundaki olası değişikliklere bağlı olarak çiğneme kaslarında fonksiyonel adaptasyonların ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, 6–12 yaş aralığında tek taraflı diş çürüğü bulunan çocuklarda restoratif tedavi öncesi ile tedaviden 3 ve 6 ay sonra, çürük bulunan ve bulunmayan taraftaki masseter, temporalis ve anterior digastrik kas kalınlıklarını ultrasonografi (USG) ile değerlendirmek ve masseter kas elastisitesini elastografi tabanlı renk (RGB) analizi ile incelemektir. Yöntem: Çalışmaya 25 çocuk dahil edilmiştir. Ağız içi muayenelerde çürük şiddeti ICDAS-II, CAST ve PUFA indeksleri ile değerlendirilmiş; DMFT ve dmft değerleri kaydedilmiştir. Restoratif tedavi öncesinde (T0) ve tedaviden 3 ay (T1) ve 6 ay (T2) sonra, bilateral masseter, temporalis ve anterior digastrik kasların istirahat ve kontraksiyon durumlarındaki kalınlıkları ultrasonografi ile ölçülmüştür. Masseter kasa ait elastografi görüntülerinden kırmızı, yeşil ve mavi renk alan analizleri gerçekleştirilmiştir. Veriler nonparametrik istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bulgular: Masseter, temporalis ve anterior digastrik kas kalınlıklarında hem çürük bulunan hem de bulunmayan tarafta T0, T1 ve T2 ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır (p > 0,05). Masseter kas elastisitesine ait RGB analizlerinde çürük bulunan tarafta anlamlı bir değişiklik gözlenmezken (p > 0,05), çürük bulunmayan tarafta bazı elastisite parametrelerinde zamanla anlamlı değişiklikler belirlenmiştir (p < 0,05). ICDAS-II gruplarına göre yapılan karşılaştırmalarda, kontraksiyon sırasında ölçülen yeşil elastisite değerlerinde anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p < 0,05). Ayrıca yaş ile çürük bulunmayan tarafta masseter kasının dinlenme durumundaki kırmızı elastisite değeri arasında zayıf düzeyde pozitif korelasyon bulunmuştur. Sonuç: Tek taraflı diş çürüğünün kısa ve orta vadede çiğneme kaslarının kalınlığı üzerinde belirgin bir morfolojik değişime yol açmadığı, ancak özellikle çürük bulunmayan tarafta masseter kasının elastik özelliklerinde fonksiyonel adaptasyonları yansıtan değişikliklerin ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. Ultrasonografi ve elastografi yöntemleri, pediatrik yaş grubunda mastikatör kasların fonksiyonel değerlendirilmesinde güvenilir ve tamamlayıcı araçlar olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Unilateral dental caries may alter chewing function and lead to functional adaptations in masticatory muscles. This study aimed to evaluate ultrasonographic changes in the thickness of the masseter, temporalis, and anterior digastric muscles, and to analyze masseter muscle elasticity using elastography-based RGB analysis, in children with unilateral dental caries before and after restorative treatment. Method: A total of 25 children aged 6–12 years with unilateral dental caries were included. Caries severity was assessed using the ICDAS-II, CAST, and PUFA indices, and DMFT/dmft scores were recorded. Ultrasonographic measurements of bilateral masseter, temporalis, and anterior digastric muscle thicknesses were performed at rest and during contraction before restorative treatment (T0), and at 3 months (T1) and 6 months (T2) after treatment. Masseter muscle elasticity was evaluated using elastography, and red, green, and blue (RGB) color area analyses were conducted. Data were analyzed using nonparametric statistical methods. Results: No statistically significant changes were observed in the thickness of the masseter, temporalis, or anterior digastric muscles on either the carious or non-carious side across T0, T1, and T2 (p > 0.05). In elastography analyses, no significant changes were detected in RGB parameters on the carious side (p > 0.05). However, on the non-carious side, significant time-dependent changes were observed in certain elasticity parameters (p < 0.05). During contraction, green elasticity values significantly decreased from T0 to T1 and T2, while blue values significantly increased (p < 0.05). At rest, red elasticity values were significantly higher at T1 compared to T0 and T2 (p < 0.05). Additionally, a weak positive correlation was found between age and resting red elasticity values of the masseter muscle on the non-carious side. Conclusion: Unilateral dental caries did not induce significant short- or mid-term morphological changes in masticatory muscle thickness. However, elasticity changes in the masseter muscle—particularly on the non-carious side—may reflect functional adaptations. Ultrasonography and elastography appear to be reliable and complementary tools for functional assessment of masticatory muscles in pediatric populations.