Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Polikliniklere başvuran hastaların şikayetleri, tanı, ön tanı ve bunun uygun olup olmadığının araştırılması
Investigation of complaints, diagnoses, preliminary diagnoses and their appropriateness in patients admitted to the Outpatient Clinics of Ordu University Training and Research Hospital
- Tez No: 989988
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ENGİNYURT, DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE KARABULUT ÖZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Poliklinik Başvurusu, Başvuru Uygunluğu, Sağlık Hizmeti Basamakları, Sağlık Okuryazarlığı, Family Medicine, Outpatient Visits, Appropriateness Of Outpatient Visits, Levels Of Care, Health Literacy, Family practice
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin sekiz farklı polikliniğine başvuran hastaların başvuru uygunluğunu değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, hastaların başvurularının aile hekimliği düzeyinde yönetilebilir olup olmadığı ve sağlık sistemindeki basamaklı hizmet sunumuna uygunluğu incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlanan araştırma, 15.04.2025-15.08.2025 tarihleri arasında Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi polikliniklerinde yürütülmüş olup toplam 522 katılımcı dahil edilmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen 33 soruluk anket formu aracılığıyla yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Veriler R v4.4.1 programı ile analiz edildi. Önem düzeyi p<0,05 olarak alındı. Bulgular: Araştırmada, poliklinik başvurularının genel uygunluk oranı %86,2 bulunmasına rağmen, başvuruların %72,2'sinin(%27'si kesin,%45.2'si koşullu) aile hekimliği düzeyinde yönetilebilir olduğu saptanmıştır. Poliklinik bazında, İç Hastalıkları (%53,4) ve Pediatri (%41,5) polikliniklerinde kesin yönetilebilir başvuruların oranı en yüksek bulunurken, Göz (%56,9) ve Kulak Burun ve Boğaz (%40) polikliniklerinde yönetilemeyen başvuruların oranı daha fazladır. Mevcut şikayeti için aile hekimine başvuranlarda uygun başvuru oranı %93,9 iken, başvurmayanlarda %84,4 olup fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,021). Ayrıca, başvuruların %59,8'i hastaların kendi tercihiyle yapılmış, yalnızca %1'i 182 randevu sistemi üzerinden yönlendirilmiştir. Bu bulgular, yönlendirme mekanizmalarının yetersiz kullanıldığını ve üçüncü basamağa doğrudan başvuru eğiliminin yaygın olduğunu göstermektedir. Sonuç: Araştırma, üçüncü basamak polikliniklere yapılan başvuruların önemli bir kısmının aslında aile hekimliği düzeyinde çözümlenebileceğini ortaya koymuştur. Bulgular, birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi, yönlendirme mekanizmalarının etkinleştirilmesi ve toplumda sağlık okuryazarlığının artırılması gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu sonuçların, sağlık hizmetlerinde etkinlik ve sürdürülebilirliğe katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the appropriateness of patient admissions to eight different outpatient clinics of Ordu University Training and Research Hospital. In particular, it investigated whether these admissions could be managed at the family physician level and their compliance with the stepwise structure of the healthcare system. Materials and Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted between April 15, 2025, and August 15, 2025, in the outpatient clinics of Ordu University Training and Research Hospital, with a total of 522 participants. Data were collected through a 33-item questionnaire developed by the researcher and administered via face-to-face interviews. Statistical analyses were performed using R v4.4.1, and a significance level of p<0.05 was accepted. Results: The overall appropriateness rate of outpatient admissions was found to be 86.2%. A total of 72.2% of admissions (45.2% conditional and 27.0% definite) were determined to be manageable at the family physician level. By clinics, the rate of definitely manageable admissions was highest in Internal Medicine (53.4%) and Pediatrics (41.5%), whereas the rate of unmanageable admissions was higher in Ophthalmology (56.9%) and Otorhinolaryngology (40%). The appropriateness rate was 93.9% among patients who first consulted their family physician, compared to 84.4% among those who did not (p=0.021). Additionally, 59.8% of the admissions were self-initiated by patients, while only 1% were directed through the national appointment system (182). These findings indicate that referral mechanisms were found to be markedly underutilized and that there is a strong tendency for patients to directly seek tertiary care. Conclusion The study revealed that a significant proportion of tertiary care outpatient admissions could actually be resolved at the family physician level. The findings highlight the necessity of strengthening primary care services, enhancing referral mechanisms, and improving health literacy in the community. Such measures are expected to contribute to the efficiency and sustainability of the healthcare system.