Pertev Naili Boratav'ın Az Gittik Uz Gittik masal kitabının değerler eğitimi açısından incelenmesi
An examination of Pertev Naili Boratav's fairy tale book“Az Gittik Uz Gittik”from the perspective of values education
- Tez No: 990019
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUKİYE GÖGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Pertev Naili Boratav, Az Gittik Uz Gittik, Masal, Değerler Eğitimi, Çocuk, Pertev Naili Boratav, We Went A Little Further, Fairy Tale, Values Education, Child
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
Özet
Günümüzde değerler eğitiminin önemi her geçen gün daha fazla vurgulanmakta ve değer kavramı sıkça dile getirilmektedir. Ancak değerlerin bu kadar çok konuşulması, onlara verilen önemin artmasından ziyade, toplumda bu değerlere duyulan ihtiyacın giderek büyümesiyle ilişkilendirilebilir. Bir kavramın sürekli gündeme getirilmesi, aslında o konuda yaşanan eksikliğin ve gereksinimin bir yansıması olarak görülebilir. Bu gereksinim doğrultusunda toplumun değerlerine saygı gösteren, ahlaki ve sosyal kurallara uygun davranan, sorumluluk bilinci gelişmiş; kültürel ve dinî mirasına sahip çıkan, yaşadığı çevreye katkı sunan, bireysel ve toplumsal görevlerinin bilincinde olan bireyler yetiştirmek değerler eğitiminin temel hedefleri arasındadır. Bu bağlamda masallar; toplumun ahlaki ilkelerini, geleneksel ve kültürel değerlerini, sevgi ve saygı anlayışını yansıtan ve bu değerlerin kuşaktan kuşağa aktarılmasında önemli ve yaygın bir eğitim aracı olarak değerlendirilmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı doğrultusunda hazırlanan on kök değer, 2017 yılında öğretim programlarına dâhil edilmiştir. Bu kapsamda, Pertev Naili Boratav'ın“Az Gittik Uz Gittik”adlı eserinde yer alan 48 masal, Millî Eğitim Bakanlığının öğrencilere kazandırmayı hedeflediği on kök değere göre incelenmiştir. Bu masallarda on kök değerin hangi düzeyde yer aldığını belirlemek ve değer öğretiminde önemini ortaya koymak için, araştırmada doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır ve elde edilen veriler içerik analizi yaklaşımına göre analiz edilmiştir. Araştırma bulguları incelendiğinde, Az Gittik Uz Gittik masallarında geçme sıklığı en fazla olan değer yardımseverlik iken bunu sorumluluk, dürüstlük, sevgi ve öz denetim takip etmektedir. Geçme sıklığı en az olan değer ise vatanseverlik değeri olarak belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre incelenen Az Gittik Uz Gittik masal kitabındaki masalların, ait oldukları toplumun kültürel özelliklerini ve değerlerini yansıtmakla birlikte çocuklarının eğitiminde ve kişilik gelişiminde önemli bir yere sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca bu masallar, içinde bulunduğu toplumun kültürünün ve değer eğitiminin aktarılmasında etkili bir araç olarak önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, the importance of values education is increasingly emphasized, and the concept of values is frequently mentioned. However, the frequent discussion of values can be attributed not to the increasing importance placed on them, but rather to the growing need for these values in society. The constant mention of a phenomenon can be seen as a reflection of a deficiency and need in that area. In line with this need, raising individuals who respect society's values, act in accordance with moral and social rules, have a developed sense of responsibility, protect their cultural and religious heritage, contribute to their environment, and are aware of their individual and social responsibilities are among the fundamental goals of values education. In this context, fairy tales are considered an important and widespread educational tool that reflects society's moral principles, traditional and cultural values, and understanding of love and respect, and is crucial for transmitting these values from generation to generation. Ten root values, developed in accordance with the Ministry of National Education, were incorporated into the curriculum in 2017. In this context, 48 tales from Pertev Naili Boratav's work“Az Gittik Uz Gittik”(We Went Far), were examined according to the ten root values that the Ministry of National Education aims to instill in students. To determine the level at which these ten root values are present in these tales and to demonstrate their importance in teaching values, the research employed a document review method, and the resulting data was analyzed using content analysis. When the research findings are examined, the value most frequently mentioned in the fairy tales“We've Traveled Far and Far Away”is“benevolence,”followed by“responsibility, honesty, love, and self-control.”The value least frequently mentioned is“patriotism.”According to the research results, the fairy tales in the analyzed storybook“We Went Far, We Went Far”were found to reflect the cultural characteristics and values of their respective societies and play a significant role in children's education and personality development. Furthermore, fairy tales are important as an effective tool in conveying the culture and values of a society.