Türkiye'nin uluslararası hasta potansiyeli: Nitel bir araştırma
Turkey's international patient potential: A qualitative research
  1. Tez No: 990026
  2. Yazar: YAKUB BAYAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURPERİHAN TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık turizmi, tıbbi turizm, uluslararası hastalar, sağlık hizmetlerinde iletişim, tercih nedenleri, Health tourism, medical tourism, international patients, communication in healthcare services, reasons for preference
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
Özet
Dünya üzerinde farklı lokasyonlarda yaşayan ve daha iyi şartlarda ekonomik imkanlarla sağlık hizmeti almak isteyen kişilerin son yıllarda artan sayıları uluslararası alanda sağlık turizmine yönelik rekabete de yanmıştır. Bu konuda ülkemiz tarihi, coğrafi, kültürel ve gelişmiş sağlık altyapısı, uygun maliyetli hizmetleri ve nitelikli sağlık insan gücü sayesinde sağlık turizmi alanında önemli bir çekim merkezi haline gelmiştir bir ülkedir. Ancak bu potansiyelin uzun vadede sürdürülebilir olması, yalnızca mevcut avantajlarla değil, aynı zamanda stratejik planlama, etkili iletişim faaliyetleri, kalite yönetimi ve uluslararası rekabet gücüyle de yakından ilişkilidir. Araştırma kapsamında, Türkiye'nin uluslararası hasta potansiyelinin sürdürülebilirliğini, kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren kurumsal hastanelerin üst düzey yöneticilerinin bakış açısından değerlendirmeyi amaçlanmaktadır. Hastanelerin üst düzey yöneticileriyle görüşmeler sonucu elde edilen bulgular, Türkiye'nin uluslararası hasta trafiğini kalıcı hale getirebilmesi için kamu-özel iş birliğinin güçlendirilmesi, hasta memnuniyetinin artırılması ve uluslararası pazarlama stratejilerinin daha etkin ve sürdürülebilir tutundurma çalışmalarıyla güçlendirilmesi gibi sonuçların bu konuda daha ileriye taşıyacağı amaçlanmaktadır. Bulgu ve sonuç olarak ekonomik krizlerin oluşturduğu döviz kuru artışının kısa vadede sağlık turizminde ülkemizi avantajlı hale getirdiği saptanmıştır. Fakat uzun vadede ilaç ve özellikli malzeme tedariğinin döviz endeksli olması münasebeti ile bu avantajın dezavantaj haline geleceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the increasing number of individuals residing in various parts of the world who seek affordable and high-quality healthcare services has significantly contributed to the global rise of health tourism and intensified competition in this field. Turkey has emerged as a prominent destination in this sector due to its historical and cultural richness, strategic geographical location, advanced healthcare infrastructure, competitive service pricing, and well-trained healthcare professionals. However, sustaining this potential in the long term requires more than existing advantages; it necessitates strategic planning, effective communication efforts, adherence to quality standards, and strong international competitiveness. The primary aim of this study is to evaluate the sustainability of Turkey's international patient potential from the perspective of senior executives working in institutional hospitals operating in both the public and private sectors. Findings obtained through interviews with top-level hospital managers reveal that ensuring long-term success in health tourism depends on strengthening public-private collaboration, enhancing patient satisfaction, and supporting international marketing strategies with effective and sustainable promotional activities. Research findings indicate that the increase in exchange rates caused by economic crises provides Türkiye with a short-term advantage in health tourism. However, it has been determined that this advantage will turn into a disadvantage in the long term due to the fact that the supply of medicines and specialized materials is indexed to the exchange rate.