Ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin dindarlık ve dürüstlük üzerine etkilerine dair öğretmen görüşleri: Kocaeli örneği
Teachers' opinions on the effects of secondary school Religious Culture and Moral Knowledge course on religiousness and honesty: The Kocaeli example
- Tez No: 990040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Din, Psychology, Education and Training, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, Din psikolojisi, Dindarlık, Dini danışmanlık, Ortaokul öğretmenleri, Religious education, Psychology of religion, Religiousness, Religious counseling, Secondary school teachers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Yaptığımız bu çalışma, Ortaokullardaki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin, öğrencilerin dindarlık ve dürüstlük davranışları üzerinde etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Tez çalışmamız iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde literatür tarama metodu kullanılarak din, ahlak, dindarlık ve dürüstlük gibi temel kavramların tanımlarına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise iki farklı İmam-Hatip ortaokulunda görev yapan on Din Kültürü ve Ahlak bilgisi (DKAB) öğretmeni ile nitel (derinlemesine mülakat) araştırma tekniği kullanılarak, öğretmenlerin görüş ve düşüncelerine ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular, DKAB öğretmenlerinin büyük çoğunluğunun dindarlık ve dürüstlük arasında doğrudan ve olumlu yönde bir ilişki olduğunu düşündüğünü ortaya koymaktadır. Katılımcılar, dindar bireylerin dürüst olması gerektiğini vurgulamakla birlikte, her dürüst bireyin dindar olmasının zorunlu olmadığını belirtmişlerdir. Bu durum, DKAB dersinin öğrenciler üzerindeki etkisinin daha çok bilişsel düzeyde kaldığı yönünde ortak bir kanaatin bulunduğunu göstermektedir. Öğretmenler, dersin kazanımlarının dini ve ahlaki değerleri öğrencilere kazandırma açısından potansiyel taşıdığını ancak müfredatın bilgi ağırlıklı olması nedeniyle uygulamaya dönük davranış gelişimi konusunda sınırlı etki oluşturduğunu ifade etmişlerdir. Ayrıca, vicdan, yaş, cinsiyet, aile yapısı ve eğitim düzeyi gibi demografik faktörlerin bireylerin dindarlık ve dürüstlük düzeyleri üzerinde etkili olduğu belirtilmiştir. Bu bağlamda, öğrencilerin kişisel, ailevi ve sosyal altyapılarının dkab dersinin etkilerini şekillendiren önemli değişkenler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Genel olarak bulgular, DKAB dersinin dindarlık ve dürüstlük ilişkisini kavratmada önemli bir araç olabileceğini; ancak bunun etkili olabilmesi için müfredatın sadeleştirilmesi, uygulamaya dayalı öğretim yöntemlerinin artırılması ve öğretmenin rol modeli olarak öğrencilerle ders dışı etkileşimlerde de bulunmasının gerekli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the effects of the Religious Culture and Ethics course in secondary schools on students' religiosity and honesty. Our thesis consists of two main parts. The first, theoretical part, uses a literature review method to define fundamental concepts such as religion, morality, religiosity, and honesty. The second, practical part, uses a qualitative (in-depth interview) research technique to gather the opinions and thoughts of ten Religious Culture and Ethics (DKAB) teachers working at two different Imam-Hatip secondary schools. The findings reveal that the vast majority of DİKAB teachers believe there is a direct and positive relationship between religiosity and honesty. While participants emphasized that religious individuals should be honest, they also noted that not every honest individual is necessarily religious. This suggests a common belief that the DİKAB course's impact on students is primarily at a cognitive level. Teachers stated that the course's outcomes have the potential to instill religious and moral values in students, but due to the curriculum's information-based nature, they have limited impact on the development of practical behaviors. Furthermore, it was noted that demographic factors such as conscience, age, gender, family structure, and education level influence individuals' levels of religiosity and honesty. In this context, it was concluded that students' personal, familial, and social backgrounds are important variables shaping the effects of the DKAB course. Overall, the findings suggest that the DKAB course can be an important tool in teaching the relationship between religiosity and honesty; however, for this to be effective, the curriculum needs to be simplified, practice-based teaching methods increased, and teachers need to engage with students as role models in extracurricular interactions.