Almanya'nın Donaueschıngen şehrinde yaşayan Türk vatandaşlarının mezhep ve cemaat anlayışları
Sectarian and community perceptions of Turkish citizens living in Donaueschingen, Germany
  1. Tez No: 990039
  2. Yazar: HÜSEYİN YAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAYIN DALKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dinî Kimlik, Mezhep, Cemaat, Göç, Almanya, Türkler
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Almanya'nın Donaueschingen şehrinde yaşayan Türk vatandaşlarının mezhep ve cemaat anlayışlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın temel amacı, göçmen Müslüman bireylerin dinî kimliklerini nasıl inşa ettiklerini, mezhep ve cemaatleri nasıl tanımladıklarını ve bu unsurların toplumsal ilişkiler üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Nitel araştırma yönteminin benimsendiği bu çalışmada, yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile Donaueschingen'de ikamet eden 22 katılımcı (kadın ve erkek, farklı mezhep aidiyetlerinden, Aleviler dahil) ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiş ve katılımcıların dinî kimlik, mezhep aidiyeti, cemaat algısı ve Almanya'daki dinî yaşam deneyimleri üzerinden yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların çoğunluğu dinî kimliklerini hayatlarının merkezinde gördüklerini, mezhepsel aidiyetlerinin büyük ölçüde aileden aktarıldığını ve cemaatlerin sosyal dayanışma açısından önemli roller üstlendiğini belirtmiştir. Bununla birlikte, farklı cemaatlerin varlığına dair hem olumlu hem de eleştirel yaklaşımlar gözlemlenmiştir. Almanya'da yaşayan Türk Müslümanlar açısından cemaat yapıları, dinî kimliğin korunması, sosyal bütünleşme ve kültürel süreklilik açısından belirleyici bir rol oynamaktadır. Mezhepler ise bireysel bilinçten çok geleneksel aktarımın sonucu olarak yaşanmaktadır. Çalışma, göç olgusunun dinî yapı ve aidiyetler üzerindeki etkisini ortaya koyarak ilahiyat ve sosyal bilimler alanına özgün bir katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the sectarian and community (religious congregation) perceptions of Turkish citizens living in the city of Donaueschingen, Germany. The primary objective of the research is to explore how Muslim immigrants construct their religious identity, how they define sects and communities, and how these elements influence their social relations. Adopting a qualitative research design, the study was conducted through semi-structured interviews with 22 participants (men and women from different denominational backgrounds, including Alevis) residing in Donaueschingen. The collected data were analyzed using thematic analysis and interpreted in relation to participants' religious identity, sectarian affiliation, perceptions of religious communities, and experiences of religious life in Germany. The findings reveal that most participants view their religious identity as central to their lives, that sectarian affiliation is largely inherited from family traditions, and that religious communities play a significant role in social solidarity. At the same time, both positive and critical perspectives regarding the presence of various communities were observed. For Turkish Muslims living in Germany, religious communities are vital for preserving religious identity, fostering social integration, and ensuring cultural continuity. Sects, on the other hand, are practiced more as a result of traditional transmission than as a matter of individual awareness. By highlighting the impact of migration on religious structures and affiliations, this study seeks to make an original contribution to the fields of theology and social sciences.