Metaverse ekosistemi: Bibliyometrik bir analiz
Metaverse ecosystem: A bibliometric analysis
  1. Tez No: 990050
  2. Yazar: AZİZ MUHAMMED KİLCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR GÖZBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Metaverse, Bibliyometrik Analiz, Dijital Ekosistem, Bilimsel Haritalama, Araştırma Eğilimleri, Metaverse, Bibliometric Analysis, Digital Ecosystem, Scientific Mapping, Research Trends
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Dijital teknolojilerdeki hızlı gelişim, sanal ve fiziksel gerçekliğin bütünleştiği yeni bir dijital ekosistem olarak Metaverse kavramını hem akademik literatürde hem de iş dünyasında önemli bir araştırma alanı haline getirmiştir. Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, yapay zekâ ve blok zinciri gibi teknolojilerin birleşimiyle şekillenen bu yapı, farklı disiplinlerde teorik ve uygulamalı pek çok çalışmaya konu olmaktadır. Buradan hareketle Metaverse kavramına ilişkin çalışmaların mevcut durumunun sistematik bir biçimde incelenmesinin faydalı olabileceği değerlendirilmiş olup Türkiye'de Metaverse üzerine gerçekleştirilen lisansüstü akademik araştırmaların genel görünümünü ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda YÖK Tez Merkezi'nde yer alan, 1 Ekim 2022- 30 Ekim 2025 tarihleri arasında yayımlanan ve başlığında“Metaverse”kelimesi geçen toplam 149 lisansüstü tez incelenerek bibliyometrik bir analiz yapılmıştır. Çalışma sonuçları Metaverse kavramının kısa sürede geniş bir akademik ilgi gördüğünü ve bir araştırma alanı olarak hızla geliştiğini ortaya koymaktadır. Temel bulgular, Metaverse üzerine yapılan tezlerin ağırlıklı olarak işletme, eğitim, sosyoloji, ekonomi ve hukuk alanlarında yoğunlaştığını buna karşılık mühendislik ve bilişim gibi teknik alanlarda ise sınırlı kaldığını göstermektedir. Çalışmaların büyük kısmı kavramsal çerçeveler, model önerileri ve uygulama potansiyelleri üzerinde dururken; deneysel ve ölçme-değerlendirme temelli araştırmaların sayısının yine sınırlı olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın Metaverse alanında üretilen akademik yayınları alan dağılımı, yöntem tercihleri ve konu başlıkları bakımından görünür kılması ve böylece literatürdeki boşlukların belirlenmesine katkı sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The rapid development of digital technologies has positioned the Metaverse, defined as a new digital ecosystem where virtual and physical realities merge, as a significant research area in both academic literature and the business world. Formed through the combination of technologies such as augmented reality, virtual reality, artificial intelligence, and blockchain, the Metaverse has become the focus of numerous theoretical and applied studies across different disciplines. Based on this, it is considered useful to systematically examine the current state of research on the Metaverse. This study therefore aims to present an overall picture of postgraduate academic research on the Metaverse conducted in Türkiye. For this purpose, a bibliometric analysis was carried out on 149 postgraduate theses listed in the Council of Higher Education Thesis Center (YÖK Tez Merkezi), published between 1 October 2022 and 30 October 2025, and containing the term“Metaverse”in their titles. The findings of the study indicate that the concept of the Metaverse has attracted substantial academic interest in a short period of time and has rapidly developed as a field of research. The results show that postgraduate theses on the Metaverse are predominantly concentrated in the fields of business, education, sociology, economics, and law, while remaining relatively limited in technical disciplines such as engineering and information technologies. Most studies focus on conceptual frameworks, model proposals, and potential applications; however, the number of experimental or measurement-evaluation-oriented studies is found to be limited. The study is expected to make academic publications on the Metaverse more visible in terms of their disciplinary distribution, methodological choices, and thematic orientations, thereby contributing to the identification of gaps in the existing literature.