Farklı olgunlaşma dönemlerinde hasat edilen hachiya ve fuyu Trabzon hurması (Diospyrus kaki l.) çeşitlerinin bazı pomolojik ve kimyasal özelliklerindeki değişimlerin belirlenmesi
Determination of changes in some pomological and chemical properties of hachiya and fuyu persimmon (Diospyrus kaki l.) varieties harvested at different maturation periods
  1. Tez No: 990090
  2. Yazar: LEYLA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜRÜVVET ILGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bahçe bitkileri, Horticultural crops
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Trabzon hurmasının (Diospyros kaki L.) Fuyu ve Hachiya çeşitlerinin farklı olgunlaşma dönemlerinde (olgunlaşmamış dönem, ağaç olumu ve yeme olumu) pomolojik özellikleri ve bazı kimyasal içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nde yürütülmüştür. Denemede meyvelerde; meyve ağırlığı (g), meyve en, boy, yükseklik (mm), meyve indeksi, sertlik (N/mm), meyve kabuk ve et rengi (L, a, b), suda çözünebilir kuru madde içeriği (SÇKM) (%), asitlik (%) ve pH gibi pomolojik özellikler ile antioksidan tayini, toplam fenol tayini ve şeker bileşenleri gibi kimyasal özelliklerine bakılmıştır. Çalışmamızda özellikle bölgede yetiştiriciliği önemli olan Fuyu ve Hachiya hurma çeşitlerinin farklı olgunlaşma dönemlerindeki kalite kriterlerindeki değişimlerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Her iki ölçüm tarihine (5 Kasım ve 25 Kasım 2023) ait veriler birlikte değerlendirildiğinde, Hachiya çeşidinin genellikle Fuyu çeşidine göre daha yüksek ağırlık, boy ve en değerlerine sahip olduğu belirlenmiştir. Hem Hachiya hem de Fuyu çeşitlerinde olgunlaşma dönemleri ilerledikçe L* değerinde azalma, a* ve b* değerlerinde artış belirlenmiştir. Genel olarak SÇKM (%) içeriği her iki çeşitte de olgunlaşma ilerledikçe artış göstermiştir. Elde edilen verilere göre hem 5 Kasım hem de 25 Kasım tarihlerinde yapılan ölçümlerde DPPH inhibisyonu ve DPPH radikal süpürme aktivitesi, genel olarak olgunluk ilerledikçe azalma eğilimi göstermiştir. 5 Kasım verilerinde Fuyu çeşidinde olgunlaşmamış meyvede DPPH inhibisyonu %79,49 iken yeme olumunda %65,98'e düşmüştür; benzer şekilde Hachiya çeşidinde bu değer %86,89'dan %44,08'e gerilemiştir. Glukoz ve fruktoz düzeylerinde ise olgunlaşmanın farklı evrelerinde farklı değerler elde edilmiştir; Hachiya'nın tüm dönemlerde Fuyu'ya kıyasla daha yüksek glukoz ve fruktoz değerlerine sahip olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, farklı olgunluk dönemlerinde yapılan değerlendirmeler, Trabzon hurması çeşitlerinin fizyolojik olgunluk davranışlarının belirgin biçimde genotipik farklar gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the pomological properties and some chemical contents of the Fuyu and Hachiya persimmon (Diospyros kaki L.) varieties at different ripening stages (immature stage, tree maturity, and ripening stage). The study was conducted at the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Kahramanmaraş Sütçü İmam University. The study examined pomological properties such as fruit weight (g), fruit width, length, height (mm), fruit index, firmness (N/mm), fruit rind and flesh color (L, a, b), soluble solids content (TSS) (%), acidity (%), and pH, as well as chemical properties such as antioxidant determination, total phenol determination, and sugar composition. Our study aimed to determine changes in quality criteria at different ripening stages of Fuyu and Hachiya persimmon varieties, which are particularly important for cultivation in the region. When the data from both measurement dates (November 5 and November 25, 2023) were evaluated together, it was determined that the Hachiya variety generally had higher weight, length, and width values than the Fuyu variety. In both Hachiya and Fuyu, a decrease in L* and an increase in a* and b* values were observed as ripening progressed. Generally, the TSS (%) content increased as ripening progressed in both cultivars. According to the data obtained, in measurements taken on both November 5 and November 25, DPPH inhibition and DPPH radical scavenging activity generally tended to decrease with ripening. While DPPH inhibition was 79.49% in unripe fruit of Fuyu on November 5, it decreased to 65.98% at maturity; similarly, in Hachiya, this value decreased from 86.89% to 44.08%. Glucose and fructose levels also varied at different stages of ripening; Hachiya had higher glucose and fructose values than Fuyu at all stages. As a result of the study, evaluations made at different maturity periods revealed that the physiological maturity behaviors of persimmon varieties showed significant genotypic differences.