Manyetik nar kabuğu aljinat biyokompoziti ile sulu çözeltilerden antimon (III) iyonunun giderimi
Removal of antimony (III) ions from aqueous solutions using a magnetic pomegranate peel alginate biocomposite
  1. Tez No: 990092
  2. Yazar: EMİNE BELYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN ARSLAN KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antimon, Atomik soğurma spektroskopi, Biyokompozit, Kalsiyum aljinat, Yeşil sentez, Antimony, Atomic absorption spectroscopy, Biocomposite, Calcium alginate, Green synthesis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, çevre dostu ve yenilenebilir kaynaklardan yeni bir manyetik biyokompozit geliştirilmiş ve sulu ortamlardan antimon (III) iyonlarının gideriminde kullanılmıştır. Biyokompozit, nar kabuğu tozu, sodyum aljinat ve biyolojik olarak sentezlenmiş demir (II, III) oksitin (Fe3O4), kalsiyum klorür çözeltisi yardımıyla aljinat matriksi içinde hapsedilmesiyle hazırlanmıştır. Sentezlenen malzemenin karakterizasyonu FT-IR, SEM-EDX ve BET analiz yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. Manyetik katı faz ekstraksiyonu (MSPE) yöntemi kullanılarak, biyokompozitin sulu çözeltilerden Sb(III) iyonlarını uzaklaştırma koşulları optimize edilmiştir. 20 mg/L Sb(III) içeren çözeltide, pH 6, 0.075 g adsorban, 40°C sıcaklık ve 30 min karıştırma süresinde en yüksek giderim verimi %93 ± 3 olarak elde edilmiştir. Antimon tayinleri alevli atomik absorpsiyon spektrometresi (FAAS) ile yapılmış olup, yöntemin gözlenebilme sınırı (LOD) 0.76 mg/L ve tayin sınırı (LOQ) 4.91 mg/L olarak hesaplanmıştır. Geliştirilen yöntemin uygulanabilirliği, çeşme suyu, kentsel atık su ve jeotermal havuz birikim suyu gibi gerçek örneklere antimon ilavesi yapılarak test edilmiştir. Bu örneklerdeki matriks etkisi nedeniyle geri kazanım değerleri %69 ile %79 aralığında bulunmuş, ancak örneklerde kalan Sb(III) derişiminin tayin sınırının altında olmasından hareketle, gerçek giderim veriminin yaklaşık %90 seviyesinde olduğu değerlendirilmiştir. Sonuçlar, geliştirilen manyetik biyokompozitin, antimon kirliliğinin giderilmesi için etkili ve çevreci bir seçenek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a new environmentally friendly and renewable magnetic biocomposite was developed and used for the removal of antimony (III) ions from aqueous environments. The biocomposite was prepared by encapsulating pomegranate peel powder, sodium alginate, and biologically synthesized iron (II, III) oxide (Fe3O4) within the alginate matrix using a calcium chloride solution. The synthesized material was characterized using FT-IR, SEM-EDX, and BET analysis methods. Using the magnetic solid-phase extraction (MSPE) method, the conditions for removing Sb(III) ions from aqueous solutions using the biocomposite were optimized. In a solution containing 20 mg/L Sb(III), the highest removal efficiency of 93% ± 3 was achieved at pH 6, 0.075 g adsorbent, 40°C temperature, and 30 min mixing time. Antimony determinations Antimony determinations were performed using flame atomic absorption spectrometry (FAAS), and the method's limit of detection (LOD) was calculated as 0.76 mg/L and the limit of quantification (LOQ) as 4.91 mg/L. The applicability of the developed method was tested by adding antimony to real samples such as tap water, municipal wastewater, and geothermal pool accumulation water. Due to the matrix effect in these samples, the recovery values ranged from 69% to 79%. However, considering that the remaining Sb(III) concentration in the samples was below the limit of quantification, the actual removal efficiency was estimated to be approximately 90%. The results indicate that the developed magnetic biocomposite is effective for the removal of antimony contamination.