Antik Anadolu'nun kutsal florası: Hellen ve Roma dünyasında bitkisel sembolizm
The sacred flora of Ancient Anatolia: Plant symbolism in the Hellenic and Roman world
- Tez No: 990104
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN EMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Botanik, History, Botany
- Anahtar Kelimeler: Antik Roma, Helenler, Sembolizm, Ancient Rome, Hellens, Symbolism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Antik Anadolu'nun Kutsal Florası: Hellen ve Roma Dünyasında Bitkisel Sembolizm başlıklı bu çalışma, bitkilerin Antik Hellen ve Roma kültürlerinde yalnızca doğanın bir unsuru değil, aynı zamanda dini, mitolojik ve ritüel pratiklerin vazgeçilmez sembolleri olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada, bitkilerin tanrılarla ilişkilendirilerek kutsallık kazandığı; mitolojik anlatılar, ritüeller ve toplumsal yaşamda simgesel bir işlev üstlendiği ele alınmaktadır. Bunun yanında, söz konusu bitkilerin kentlerin kültürel kimliğinde, ekonomik yaşamında ve maddi kültür unsurlarında da birer sembol olarak yer edindiği vurgulanmaktadır. Böylece, bitkilerin Antik Hellen ve Roma dünyasında inanç sistemleriyle nasıl bütünleştiği ve toplumsal bellekte nasıl kalıcı bir anlam kazandığı açıklığa kavuşturulmaktadır. Çalışma, yalnızca edebi metinlerin değil, arkeolojik buluntuların da analizine dayanmaktadır. Bu yönüyle, disiplinler arası bir yaklaşım benimsenerek hem antik kaynakların sembolik dili hem de bu anlatıların maddi kültür üzerindeki yansımaları değerlendirilmiştir. Böylece tez, antik dünyada doğa-kültür-inanç üçgeninde şekillenen sembolizm olgusuna, özellikle Anadolu coğrafyası özelinde özgün ve derinlikli bir katkı sunmayı hedeflemektedir. Ayrıca bitkisel sembollerin, yalnızca geleneksel bilgi birikimi olarak değil, toplumsal hafızanın aktarımında da önemli bir araç olduğunu ortaya koyarak kültürel sürekliliğin izini sürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study, titled The Esoteric Flora of Ancient Anatolia: Plant Symbolism in the Greek and Roman World, aims to reveal that plants in Ancient Greek and Roman cultures were not merely elements of nature, but also indispensable symbols within religious, mythological, and ritual practices. The study explores how plants were endowed with sacredness by being associated with deities and how they assumed symbolic roles in mythological narratives, rituals, and social life. Furthermore, it emphasizes that these plants became symbols embedded in the cultural identity of cities, in economic life, and in material cultural elements. In this way, the study seeks to clarify how plants were integrated into belief systems in the Ancient Greek and Roman world and how they acquired a lasting meaning in the collective memory. The research is based not only on literary and mythological texts but also on the analysis of archaeological findings. In this respect, by adopting an interdisciplinary approach, both the symbolic language of ancient sources and the reflections of these narratives on material culture are examined. Thus, the thesis aims to offer an original and in-depth contribution to the phenomenon of symbolism shaped within the nature-culture-belief triangle in the ancient world, particularly in the context of Anatolia. Moreover, it demonstrates that plant symbols are not only a form of traditional knowledge but also serve as important tools for the transmission of collective memory, thereby tracing the continuity of cultural heritage.