Laparoskopik cerrahi hastalarında bilateral modifiye perikondrial yaklaşımlı torakoabdominal sinir bloğu (M-TAPA) uygulamasının postoperatif ağrı üzerine etkilerinin retrospektif karşılaştırılması
Retrospective comparison of the effects of bilateral modified perichondrial approached thoracoabdominal nerve block (M-TAPA) on postoperative pain in patients undergoing laparoscopic surgery
  1. Tez No: 990116
  2. Yazar: KARDELEN AKSOY ALDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİYE SIVACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Laparoskopik cerrahi, M-TAPA blok, Postoperatif analjezi, Laparoskopi, Postoperatif ağrı, Postoperatif dönem, Laparoscopic surgery, M-TAPA block, Pain, Postoperative analgesia, Laparoscopy, Postoperative period
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Her geçen gün sayısı artan üst batın laparoskopik cerrahisi geçiren hastalarda postoperatif analjezinin planlaması önem arz etmektedir. Çalışmamızda bu vakalarda multimodal analjezi kapsamında, M-TAPA uygulanan ve uygulanmayan grupların karşılaştırılması ile postoperatif ağrı düzeyini, analjezik etkinliğini, ilk 24 saat içindeki analjezi ihtiyacını karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza, elektif şartlarda üst batın laparoskopik cerrahisi planlanan ve ASA I-II-III grubuna dahil olan 180 hasta dahil edildi. Hastalar randomize şekilde iki gruba ayrıldı. Grup 1'e, ultrason eşliğinde bilateral M-TAPA bloğu uygulandı; kontrol grubuna ise blok uygulanmadı. Tüm hastalara standart genel anestezi protokolü uygulandı. Postoperatif 0., 2., 4., 8., 12. ve 24. Saatlerde VAS ile istirahat ve dinamik ağrı skorları değerlendirildi. Hastaların demografik özellikleri, ek hastalıkları, sigara kullanımı, ASA skorları, operasyon ve yatış süreleri, VAS skorları, ek analjezi ihtiyacı ve hasta memnuniyeti verileri kaydedildi. Bulgular: Her iki grubun demografik özellikleri, ek hastalıkları, sigara kullanımı, ASA skorları ve operasyon türü karşılaştırıldığında anlamlı fark izlenmedi. M-TAPA uygulanan Grup 1'deki hastalarda, postoperatif istirahat ve dinamik tüm VAS skorları, ilk analjezik ihtiyacı istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşüktü (p<0.001). Ayrıca grup 1'deki hastaların memnuniyet oranı kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek izlendi(p<0,001). Her iki grubun operasyon ve yatış süreleri arasında anlamlı fark izlenmedi. Her iki grupta da majör komplikasyon gözlenmedi. Sonuç: Bilateral M-TAPA uygulaması, üst batın laparoskopik cerrahilerde postoperatif analjeziyi anlamlı derecede iyileştirmekte, VAS skorlarını ve ek analjezik tüketimini azaltmakta, memnuniyet oranını artırmaktadır. Bu minimal invaziv blok tekniği, hasta konforunu artıran, analjezik ihtiyacını azaltan güvenli bir yöntem olarak rutin olarak kullanılabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: It is important to plan postoperative analgesia in patients undergoing laparoscopic upper abdominal surgery, which is increasing day by day. In our study, we aimed to compare the postoperative pain level, analgesic efficacy and analgesia requirement in the first 24 hours by comparing the groups with and without M-TAPA within the scope of multimodal analgesia in these cases. Materials and Methods: In our study, 180 patients in the ASA I-II-III group who were planned to undergo laparoscopic upper abdominal surgery under elective conditions were included. Patients were randomly divided into two groups. In group 1, ultrasound-guided bilateral M-TAPA block was performed; no block was performed in the control group. Standard general anaesthesia protocol was applied to all patients. Resting and dynamic pain scores were evaluated with VAS at 0, 2, 4, 8, 12 and 24 hours postoperatively. Demographic characteristics, comorbidities, smoking, ASA scores, duration of operation and hospitalisation, VAS scores, need for additional analgesia and patient satisfaction were recorded. Results: Demographic characteristics, comorbidities, smoking in both groups, No significant difference was observed when ASA scores and type of operation were compared. All postoperative resting and dynamic VAS scores and initial analgesic requirement were statistically significantly lower in group 1 patients who underwent M-TAPA (p<0.001). In addition, the satisfaction rate of the patients in group 1 was significantly higher compared to the control group (p<0.001). There was no significant difference between the operation and hospitalisation times of both groups. No major complications were observed in both groups. Conclusion: Bilateral M-TAPA application significantly improves postoperative analgesia, decreases VAS scores and additional analgesic consumption, and increases the satisfaction rate in upper abdominal laparoscopic surgeries. We believe that this minimally invasive block technique can be used routinely as a safe method that increases patient comfort and reduces the need for analgesics.