Kalkarin sulkusun ak madde ve mikrocerrahi anatomisi
White matter and microsurgical anatomy of the calcarine sulcus
- Tez No: 990145
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Kalkarin sulkus, ak madde yolları, optik radyasyon, oksipital lob, Calcarine sulcus, white matter pathways, optic radiation, occipital lobe
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kalkarin sulkusun üç boyutlu mikroanatomisini ve ilişkili ak madde yollarını inceleyerek, bu bölgeye yönelik cerrahi girişimlerde anatomik rehberlik sağlamak ve görsel fonksiyonları koruyucu stratejilere katkıda bulunmak bu çalışmanın amacıdır. Ayrıca kalkarin sulkustan yapılan cerrahi girişimlerin alternatif yaklaşımlara göre üstünlükleri ve dezavantajlarının ortaya konulması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Klingler tekniğine uygun olarak hazırlanmış, postmortem fikse edilmiş 10 adet insan beyni kullanıldı. Diseksiyonlar cerrahi mikroskop altında, tahta spatula ve mikrocerrahi aletler yardımıyla lateralden mediale ve medialden laterale olacak şekilde anatomik basamaklara uygun olarak gerçekleştirildi. Her diseksiyon aşaması profesyonel fotoğraf makinesi ile kaydedildi ve üç boyutlu görüntüleme programları kullanılarak analiz edildi. Kalkarin ve retrokalkarin sulkusa ait anatomik varyasyonlar değerlendirildi. Bulgular: Anterior kalkarin sulkusun posterior bölüme kıyasla daha derin olduğu ve lateral ventrikülün oksipital hornunda kalkar avis oluşumuna yol açtığı saptandı. Anterior kalkarin sulkusun inferior kenarında striat korteks yer alırken, parieto-oksipital sulkus ile birleşme noktasının posteriorunda her iki kenarda striat korteks bulunduğu gözlendi. Diseksiyonlarda singulum liflerinin kalkarin sulkusun süperior kenarı ve parieto-oksipital sulkus ile yakın ilişkide olduğu, inferior longitudinal fasikülün kalkarin sulkusun inferior kenarına ulaştığı gösterildi. Singulum liflerinin retraksiyonu sonrası her iki görsel korteksi birbirine bağlayan forseps major lifleri tanımlandı. Forseps major ve optik radyasyon liflerinin ağırlıklı olarak retrokalkarin sulkusta sonlandığı belirlendi. Sonuç: Bu çalışma, kalkarin sulkus ve ilişkili ak madde yollarının ayrıntılı olarak ortaya konulmasıyla, oksipital lobun medial yüzeyine ve bu anatomik koridor üzerinden ulaşılan derin yerleşimli lezyonlara yönelik cerrahi girişimlerde görsel fonksiyonların korunmasına katkı sağlayacak önemli anatomik veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the three-dimensional microanatomy of the calcarine sulcus and its associated white matter pathways in order to provide anatomical guidance for surgical approaches to this region and to contribute to strategies for preserving visual function. In addition, we sought to delineate the advantages and limitations of surgical approaches through the calcarine sulcus compared with alternative approaches. Materials and Methods: 10 postmortem, formalin-fixed human brains prepared according to the Klingler technique were used in this study. Stepwise dissections were performed under a surgical microscope using wooden spatulas and microsurgical instruments, proceeding from lateral to medial and from medial to lateral in accordance with anatomical planes. Each stage of dissection was documented using a professional camera, and the images were analyzed with three-dimensional imaging software. Anatomical variations of the calcarine and retrocalcarine sulci were evaluated. Results: The anterior portion of the calcarine sulcus was found to be deeper than its posterior segment and was observed to give rise to the calcar avis within the occipital horn of the lateral ventricle. While the striate cortex was located along the inferior bank of the anterior calcarine sulcus, both banks contained striate cortex posterior to the junction with the parieto-occipital sulcus. During medial-to-lateral dissections, the cingulum fibers were shown to be closely related to the superior bank of the calcarine sulcus and the parieto-occipital sulcus, whereas the inferior longitudinal fasciculus reached the inferior bank of the calcarine sulcus. Retraction of the cingulum fibers revealed the forceps major connecting the bilateral visual cortices. Both the forceps major and optic radiation fibers were found to terminate predominantly within the retrocalcarine sulcus. Conclusion: By delineating the microanatomical features of the calcarine sulcus and its related white matter pathways, this study provides valuable anatomical data that may contribute to surgical planning for lesions involving the medial surface of the occipital lobe as well as deep-seated lesions accessed through this anatomical corridor, with the aim of preserving visual function.