Viral aracılıklı gen aktarımı yöntemiyle TDP-43 ifade edilim düzeyi değiştirilen sıçanların davranışsal ve morfolojik karakterizasyonu
Behavioral and morphological characterization of altered TDP-43 expression in rats via viral-mediated gene transfer method
  1. Tez No: 990178
  2. Yazar: ELİF POLAT ÇORUMLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ULUPINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nöroloji, Anatomi, Psikoloji, Neurology, Anatomy, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: TDP-43 Proteinopatileri, Nörodejenerasyon, Hayvan modelleri Bu tez çalışması TÜSEB tarafından desteklenmiştir (Proje No: 32137), TDP-43 Proteinopathies, Neurodegeneration, Animal models This thesis was supported by TÜSEB (Project No: 32137)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Amaç: TDP-43'ün ifade ediliminin arttırılması suretiyle oluşturulan bir sıçan modelinde meydana gelecek olası değişikliklerin davranışsal ve morfolojik açıdan incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Sıçan modelini oluşturmak için Adeno-Assosiye Virüsler (AAV9) kullanılarak TDP-43 kodlayan genler, postnatal (P) 30 günlük Sprague-Dawley cinsi erkek sıçanlara kuyruk veni aracılığıyla enjekte edilmiştir (n=10/grup). Kontrol grubundaki hayvanlara serum fizyolojik (SF) (n=12) enjeksiyonu uygulanmıştır. Doz grupları 3,2x1012gc/ml, 1,6x1012 gc/ml ve 0,8x1012 gc/ml olarak belirlenmiştir. Hayvanların motor hareketleri, anksiyete düzeyleri, kognitif fonksiyonları ve sosyal becerileri değerlendirilmiştir. Beyin ve omurilik kesitlerinde morfolojik değişiklikler incelenmiştir. Bulgular: Gruplar arasında yaşam süreleri, vücut ağırlıkları, yürüme paterni analizi, rota-rod testi, sekiz kollu radyal labirent ve yeni nesneyi tanıma testlerinde istatistiksel fark tespit edilmemişken, yatay merdivende yürüme testinde doza bağımlı gerilemeler görülmüştür (p<0,001). Sosyal tanıma testinde ise 3,2x1012gc/ml grubunun orta alanda en uzun süreyi geçirdiği tespit edilmiştir (p<0,05). Beyin kesitlerinde gruplar arasında hacimsel ve birim alandaki NeuN pozitif nöron sayılarında bir değişiklik gözlenmezken omurilik kesitlerinde doza bağlı azalma olduğu tespit edilmiştir (p<0,001). Hipokampus, motor korteks, prefrontal korteks ve omurilik kesitlerinde ubikutin pozitif p-TDP-43 ve TDP-43 inklüzyonları tespit edilmiştir. Sonuç: Bu tez çalışmasında oluşturulan TDP-43 aşırı ifade edilim modeliyle, sıçanların motor ve kognitif becerilerde meydana gelen değişiklikler doza ve bölgeye bağımlı olarak karşılaştırılmalı olarak analiz edilmiş, uygulanan 3,2 x 1012 gc/ml dozunda hayvanların ince motor becerilerinin ve sosyalizasyon davranışlarında gerileme tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate changes in behavior and morphology in a rat model with increased TDP-43 expression, a protein implicated in various cellular functions. Methods: The rat model was established using Adeno-Associated Viruses (AAV9), with genes encoding TDP-43 injected into the systemic circulation of postnatal (P) 30-day-old male Sprague-Dawley rats (n=10/group). A control group received physiological saline (n=12). Dose groups were set at 3.2x1012 gc/ml, 1.6x1012 gc/ml, and 0.8x1012 gc/ml. Evaluations included motor behavior, anxiety, cognitive abilities, and social skills, alongside morphological assessments of brain and spinal cord sections. Results: Survival time, body weight, gait analysis, rotarod test results, and performance in the eight-arm radial maze showed no significant differences between groups. However, we noted a dose-dependent regression in the horizontal walking test (p < 0.001). The 3.2 x 1012 gc/ml group exhibited increased time spent in the midfield during social recognition tests (p < 0.05). While brain volumetric measurements and NeuN-positive neuron counts remained unchanged, spinal cord sections exhibited a significant dose-dependent decrease (p < 0.001). Ubiquitin-positive, p-TDP-43 and TDP-43 inclusions were observed in several brain regions. Conclusion: This study provides insights into motor and cognitive impairments linked to TDP-43 overexpression, enhancing our understanding of TDP-43 proteinopathy mechanisms, particularly during its prodromal phase.