Acil serviste pnömoni tanısı alan hastalarda PSI skoru ve Platelet/Albümin oranının hastaların yatışını öngörmedeki yeri
The role of PSI score and Platelet/Albumin ratio in predicting hospital admission in patients diagnosed with pneumonia in the emergency department
- Tez No: 990197
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pnömoni, PSI skoru, platelet, albümin, acil servis, Pneumonia, PSI score, platelet, albumin, emergency department
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Pnömoni, acil serviste sık karşılaşılan hastalıklardan biridir. Pnömoninin erken tanınması, tedavisinin erken başlanması, yatış/taburculuğa doğru karar verilmesi hastalığın prognozu için önemlidir. Bunun için geliştirilen bazı skorlamalar mevcuttur. Aynı zamanda son zamanlarda yapılan çalışmalarda platelet/albümin oranının kritik hastalarda yatışı öngörmedeki etkinliği kanıtlanmıştır. Bu çalışmada amaç, pnömoni hastalarında yatışı öngörmedeki etkinliği kanıtlanan PSI (Pneumoniae Severity Index – Pnömoni Şiddet İndeksi) skoru ile platelet/albümin oranının hasta yatışını öngörmedeki etkisini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma retrospektif kesitsel olarak tasarlanmıştır. SBÜ Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'nde 01 Şubat 2023 – 01 Şubat 2025 tarihleri arasında pnömoni tanısı alan hastalar incelendi. Dahil etme ve dışlama kriterlerine uygun hastaların verileri Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) kullanılarak geriye dönük olarak toplanmış; demografik bilgiler, ek hastalıklar, yapılan tetkik sonuçları, görüntüleme sonuçları analiz edilmiştir. Tüm hastaların PSI skoru, CURB-65(konfüzyon, üremi, solunum sayısı, kan basıncı, 65 yaş üstü) değeri, platelet/albümin oranı hesaplanmış ve hastanın yatış durumu üzerindeki etkisi ve prognozu incelenmiştir. Bulgular: Acil serviste pnömoni tanısı alan hastalarda kronik obstrüktif akciğer hastalığı, diyabet mellitus, kalp yetmezliği, serebrovasküler hastalık, demans, malignite ve kronik böbrek hastalığı hastane yatışını öngörmede anlamlı düzeyde yüksek bulundu(p<0.001). Hastane yatışı yapılan hastalarda glukoz, üre ve kreatinin değerleri yüksek saptanırken albümin, platelet, kalsiyum ve hematokrit değerleri anlamlı düzeyde düşük saptandı(p<0.001). PSI skoru ve CURB-65 skoru hastane yatışını, yoğun bakım yatışını ve 1 aylık mortaliteyi öngörmede anlamlı olarak bulundu. Platelet/Albümin oranı ise hastane yatışını ve yoğun bakım yatışını öngörmede anlamlı bulunmazken 1 aylık mortaliteyle anlamlı ilişki göstermiş olup, oran değerindeki her bir birim artış mortalite riskini 1,09 kat oranında artırmıştır(p<0.001). 1 aylık mortalitede PSI skoru için cut-off değeri >115 alındığında, testin duyarlılığı %87, özgüllüğü %70, CURB-65 için cut-off değeri >3 ix olduğunda duyarlılık %57, özgüllük %90, pozitif prediktif değer %54, Platelet/Albümin oranı için cut-off değeri>8.69 alındığında, duyarlılık %37, özgüllük %84 olarak değerlendirilmiştir. PSI skoru ve CURB-65 skoru Platelet/Albümin oranına göre daha duyarlı iken özgüllükte Platelet/Albümin oranı PSI skorundan daha üstündür. Sonuç: Platelet/Albümin oranı mortalite tahmininde başarılıdır, ancak hastane yatışını ve yoğun bakım yatışını öngörmede anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Pneumonia is one of the most frequently encountered diseases in the emergency department. Early diagnosis of pneumonia, early initiation of treatment, and correct decisions regarding admission/discharge are crucial for disease prognosis. Several scoring systems have been developed for this purpose. Recent studies have also demonstrated the effectiveness of the platelet/albumin ratio in predicting hospitalization in critically ill patients. The aim of this study is to compare the effectiveness of the Pneumonia Severity Index (PSI), which has been proven effective in predicting hospitalization in pneumonia patients, with the platelet/albumin ratio in predicting hospitalization. Materials and Methods: This retrospective, cross-sectional study was designed. Patients diagnosed with pneumonia in the Emergency Department of SBU Ankara Training and Research Hospital between February 1, 2023, and February 1, 2025, were examined. Data from patients meeting the inclusion and exclusion criteria were collected retrospectively using the Hospital Information Management System (HIS). Demographic information, comorbidities, test results, and imaging results were analyzed. The PSI score, CURB-65 (confusion, uremia, respiratory rate, blood pressure, age over 65), and platelet/albumin ratio values for all patients were calculated, and their impact on the patient's hospitalization status and prognosis were examined. Findings: In patients diagnosed with pneumonia in the emergency department, chronic obstructive pulmonary disease, diabetes mellitus, heart failure, cerebrovascular disease, dementia, malignancy, and chronic kidney disease were found to be significantly more likely to predict hospitalization (p<0.001). In hospitalized patients, glucose, urea, and creatinine levels were found to be higher, while albumin, platelet, calcium, and hematocrit levels were found to be significantly lower (p<0.001). The PSI score and CURB-65 score were found to be significantly more likely to predict hospitalization, intensive care unit admission, and 1-month mortality. The platelet/albumin ratio was not found to be significant in predicting xi hospitalization and intensive care unit admission, but was significantly associated with 1-month mortality, with each unit increase in the ratio value increasing the risk of mortality by 1.09-fold (p<0.001). For 1-month mortality, when the cut-off value for the PSI score was taken as >115, the test sensitivity was 87% and specificity was 70%. When the cut-off value for the CURB-65 was >3, the sensitivity was 57%, the specificity was 90%, and the positive predictive value was 54%. When the cut-off value for the platelet/albumin ratio was taken as >8.69, the sensitivity was 37% and the specificity was 84%. The PSI score and CURB-65 score were more sensitive than the platelet/albumin ratio, while the platelet/albumin ratio was superior to the PSI score in specificity. Conclusion: The platelet/albumin ratio is successful in predicting mortality, but it is insignificant in predicting hospitalization or intensive care unit admission.