Pnömoni hastalarında HALP (hemoglobin, albümin, lenfosit, trombosit) skorunun PSI (Pnömoni Ağırlık İndeksi) skoru ile kıyaslanması ve prognozu öngörmedeki rolü
Comparison of the HALP (hemoglobin, albumin, lymphocyte, platelet) score with the PSI (Pneumonia Severity Index) score and its role in predicting prognosis in patients with pneumonia
  1. Tez No: 978610
  2. Yazar: BURAK UĞUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNER BOZAN, DR. YAVUZSELİM KOCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: HALP skoru, Pnömoni, PSI skoru, Bronkopnömoni, HALP score, Pneumonia, PSI score, Bronchopneumonia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Pnömoni, dünya genelinde yüksek morbidite ve mortaliteye sahip olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığın prognozunun erken dönemde öngörülmesi, tedavi yönetimi ve mortaliteyi doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle çeşitli klinik ve laboratuvar temelli skorlama sistemleri geliştirilmiştir. Çalışmamızda; HALP skorunun acil servise başvurup pnömoni tanısı alan hastalarda prognozu ve mortaliteyi öngörmedeki faydasının belirlenmesi ve PSI skoru ile kıyaslayarak skorlama sistemi olarak kullanılabilme potansiyelini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Prospektif ve gözlemsel olarak yapılan bu çalışma; 1 Ağustos 2025 – 1 Ekim 2025 tarihleri arasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Acil Servisi'nde gerçekleştirilmiştir. Acil serviste klinik, fizik muayene, laboratuvar tetkikleri ve görüntüleme yöntemleri kullanılarak pnömoni tanısı alan, çalışma için onam veren 18 yaş üzeri hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, özgeçmişi, vital bulguları, laboratuvar değerleri ve kullanılan görüntüleme yönteminin sonuçları kaydedildi. Hastaların HALP skoru ve PSI skorları hesaplandı. Hasta sonlanımı ve 30 günlük mortalite verileri kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 110 hastanın %69,1'i erkek %30,9'u kadındır ve ortanca yaş 76'dır. Hastaların %44,5'i yoğun bakım ünitesine, %33,6'sı servise yatırılmış; %21,7'i ise taburcu edilmiştir. Hastaların %39,1'i 30 gün içinde hayatını kaybetmiştir. HALP skoru incelendiğinde sağ kalanlarda ortanca 21,1, hayatını kaybedenler ise ortanca 12,3 skor almıştır (p=0,001). HALP skoru ile PSI skoru ve yatış sonucu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Mortalite ile ilişkili bulunan değişkenler önce tek tek regresyon analizine alındı ve değişkenler içinde mortaliteyi tek başına en çok açıklayan (%28,1) parametre PSI skorudur. PSI skorundaki bir birim artış mortalite riskinde %2,8 artışla ilişkilidir (p<0,001). HALP skorundaki bir birim artış ile mortalitede %5,4 azalma söz konusudur. (p=0,003). PSI ve HALP skorlarının mortaliteyi tahmin etme gücüne dair ROC analizi yapılmıştır. HALP skorunun mortaliteyi tahmin etme açısından en yüksek sensitivite ve spesifite değerinin bir arada olduğu 15,23 değeri cut-off olarak belirlenmiştir. Bu değer ve altı mortalite için risklidir. Değerin sensitivitesi %67,4, spesifitesi %67,2 olarak saptanmıştır (p<0,001). PSI skoru için belirlenen cut-off değeri ise 131,5 olup sensitivitesi %69,8, spesifitesi %68,7'dir (p<0,001). Sonuç: HALP skoru, pnömoni hastalarında mortalite ve hastalık şiddetini öngörmede kullanılabilecek basit, güvenilir ve maliyeti düşük bir prognostik göstergedir. PSI gibi kapsamlı skorlamalara tamamlayıcı veya alternatif olarak acil servis koşullarında kolayca uygulanabilir. Daha geniş örneklemli prospektif çalışmalarla HALP skorunun prognostik gücünün doğrulanması, klinik kullanıma entegrasyonu açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Pneumonia is an infectious disease associated with high morbidity and mortality worldwide. Early prediction of disease prognosis is crucial for guiding treatment decisions and reducing mortality. For this purpose, various clinical and laboratory-based prognostic scoring systems have been developed. In this study, we aimed to determine the predictive value of the HALP score for prognosis and mortality in patients diagnosed with pneumonia in the emergency department, and to evaluate its potential for use as a prognostic tool by comparing it with the PSI score. Materials and Methods: This prospective and observational study was conducted at the Emergency Department of the University of Health Sciences, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital, between August 1, 2025, and October 1, 2025. Patients aged 18 years and older who were diagnosed with pneumonia based on clinical evaluation, physical examination, laboratory findings, and imaging studies, and who provided informed consent, were included in the study. Demographic characteristics, medical history, vital signs, laboratory results, and imaging findings were recorded. HALP and PSI scores were calculated for all patients. Hospital admission status and 30-day mortality outcomes were also documented. Results: A total of 110 patients were included in the study, of whom 69.1% were male and 30.9% were female, with a median age of 76 years. Of these, 44.5% were admitted to the intensive care unit, 33.6% were hospitalized in the ward, and 21.7% were discharged from the emergency department. The 30-day mortality rate was 39.1%. The median HALP score was 21.1 among survivors and 12.3 among non-survivors (p=0.001). No statistically significant relationship was found between HALP and PSI scores or hospitalization status. In regression analysis, the PSI score was identified as the variable most strongly associated with mortality (R²=28.1%). Each one-unit increase in the PSI score was associated with a 2.8% increase in mortality risk (p<0.001), while each one-unit increase in the HALP score was associated with a 5.4% decrease in mortality risk (p=0.003). ROC analysis revealed that the optimal cut-off value of the HALP score for predicting mortality was 15.23, with a sensitivity of 67.4% and specificity of 67.2% (p<0.001). The cut-off value for the PSI score was determined as 131.5, with a sensitivity of 69.8% and specificity of 68.7% (p<0.001). Conclusion: The HALP score is a simple, reliable, and low-cost prognostic indicator that can be used to predict disease severity and mortality in patients with pneumonia. It can be easily applied in emergency department settings as a complementary or alternative tool to comprehensive scoring systems such as the PSI. Validation of the prognostic power of the HALP score through larger, multicenter prospective studies is essential for its integration into clinical practice.