Sağlık anksiyetesi bağlamında kendi kendine tanı süreci: Psikoloji bilgisi, bilgi kanalları ve akademik olgunluğun etkisine dair nitel bir araştırma
Exploring self-diagnosis in the context of health anxiety: A qualitative study on the influence of psychological literacy, knowledge channels, and academic maturity
  1. Tez No: 990256
  2. Yazar: TUANA KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA ERŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Gömülü teori, Sağlık anksiyetesi, Grounded theory, Health anxiety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Günümüz dünyasının güvenilir bilgiye erişmek konusundaki zorlukları ne yazık ki psikoloji alanına da yansımaktadır. Alanın içinden güvenilir bilgilerle yetişen psikolog ve klinik psikolog adaylarının, psikopatoloji bilgilerine doğrudan erişimi bulunmaktadır. Edinilen psikopatoloji bilgileri ve kendi yaşantısı arasında benzerlik bulunan kimi psikoloji öğrencileri, kendi kendilerini tanılayabilmektedir. Bu sebeple araştırma kapsamında; kendi kendine psikopatolojik tanı koyma sürecinin psikoloji alan bilgisinde uzmanlık düzeyine göre farklılaşmasının, sağlık anksiyetesi semptomları bildiren kişilerde incelenmesi amaçlanmaktadır. 18 yaşından büyük, psikoloji lisans veya klinik psikoloji yüksek lisans öğrencisi olan ve kendi kendine psikopatolojik tanı koyma deneyimine sahip olan katılımcılar Sağlık Anksiyetesi Ölçeği'nden alınan toplam puanların hesaplanması sonucunda seçilerek yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler gömülü teori yöntemi esas alınarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda“tanıyla kurulan psikososyal konfor alanı: psikoloji öğrencilerinin çok katmanlı deneyimi”,“fırsat eşitsizliği ve tanılama güvencesiyle uzmanlarla teması azaltma”,“kişinin kendine ve deneyimine tanısal mesafe alarak yabancılaşması”,“maruz kalınan asılsız psikopatoloji bilgisinin yol açtığı anlam aşınması”ve“tanılamada psikoloji eğitiminin etik duyarlılık aracılığıyla sorumluluk inşası”olmak üzere toplam 5 kategoriden oluşan gömülü teori oluşmuştur. Oluşan teori alanyazın ve alt kategoriler ışığında tartışılarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Unfortunately, the challenges of accessing reliable information in today's world also extend to the field of psychology. Students of psychology and clinical psychology are trained in reliable knowledge within the discipline and have direct access to information about psychopathology. However, some students may engage in self-diagnosis if they perceive similarities between their own experiences and the psychopathological knowledge they acquire. The present study therefore aims to examine how the process of self-diagnosing psychopathological conditions differs according to the level of psychological expertise among individuals reporting symptoms of health anxiety. Participants were undergraduate psychology or clinical psychology over the age of 18 with experience of self-diagnosing psychopathological conditions. Based on their Health Anxiety Inventory total scores, selected participants were interviewed. The collected data were analysed using a grounded theory approach. The analysis yielded a grounded theory consisting of five categories:“the psychosocial comfort zone established through diagnosis: the multilayered experience of psychology students”,“reducing contact with experts through diagnostic security and inequality of opportunity”,“alienation from the self and experience through diagnostic distance”,“erosion of meaning caused by exposure to inaccurate information about psychopathology”, and“constructing ethical responsibility in diagnosis through psychological education”. The resulting theory was interpreted and discussed in light of the relevant literature and subcategories.