Yumurta tavuklarında kanda bazı mineral maddeler yönünden araştırmalar
A Study on some minerals in blood of laying hens
  1. Tez No: 99028
  2. Yazar: EBRU OFLUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİHAT BAYŞU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Laying hens, Calcium, Inorganic Phosphorus, Magmesium, Sodium and Potassium. 35
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Yumurta Tavuklarında Kanda Bazı Mineral Maddeler Yönünden Araştırmalar Bu çalışmada, yumurtlayan tavukların kan serumunda kalsiyum, inorganik fosfor, magnezyum, sodyum ve potasyum değerleri ölçülmüştür. Çalışmamızda 21 adet yumurtlayan tavuk kullanılmış, serumları laboratuvarlanmızda ayrılmış, analizleri geciktirilmeden yapılmıştır. Mineral madde analizlerinde kalsiyum tayini için Glyoxal-bis metodu, inorganik fosfor tayini için Modified Youngburg metodu, magnezyum tayini için titan şansı metodu, sodyum ve potasyum tayini için ise flamefotometrik metod kullanılmıştır. Analizler sonucunda yumurtlayan tavukların ortalama serum mineral değerleri bulunmuştur. Yumurtlayan tavukların kan serumunda kalsiyum ve sodyum değerleri düşük, magnezyum, inorganik fosfor ve potasyum değerleri ise normal bulunmuştur. Kalsiyum ve sodyum değerlerinin düşük bulunmasını, yumurta verimine ve verilen yemin içeriğine bağlı olduğu düşünülmektedir. Sonuç olarak; Tavukların rasyonlanndaki mineral içeriği, kandaki mineral miktarım önemli ölçüde etkileyebileceği ve beslenme şartlarmdaki iyileştirmeler ile kanda oluşabilecek mineral eksikliklerinin önemli oranda giderilebileceği konusunda, tavuk yetiştiricileri bilgilendirilebilir. Anahtar sözcükler : Sodyum ve Potasyum, Yumurta Tavuğu,Kalsiyum, İnorganik Fosfor, Magnezyum. 34
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Study on Some Minerals in Blood of Laying Hens İn this study, the values of some minerals such as calcium, inorganic phosphorus, magnesium, sodium and potassium in blood serum of laying hens were measured. 21 laying hens were used in our study. Their serums were analyzed in our laboratory without delay. Glyoxal-bis method was used to determine calcium, modified Youngbourg method to determine inorganic phosphorus, titanium yellow method to determine magnesium, flamephotometric method to determine sodium and potassium. Mean mineral values of laying hens were found at the end of analyses. Calcium levels in blood sera of laying hens were found remarkable low. On the other hand, sodium levels of blood sera may be considered as a little bit low. Magnesium, potassium and inorganic phosphorus levels were found normal. It was thought that these low levels of calcium and sodium depend on laying and on the content of the ration. As a conclusion; mineral content in hens rations may influence mineral levels of blood, considerably. We recommend to hen-breeders that improvement in feeding conditions will remedy mineral dieficiencis in blood and egg- production considerably.