Safahat'ta soru işaretleyicileri
Interrogative markers in Safahat
  1. Tez No: 990310
  2. Yazar: EYYÜP ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ERGENE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Soru cümleleri, Interrogative sentences
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Soru, insanlar arsında iletişimi sağlayan önemli bir araçtır. Bu iletişimin önemli bir kısmı soru işaretleyicileri üzerinden sağlanır. Soru işaretleyicilerinin, (soru eki, soru kelimeleri ve soru unsuru olmaksızın kurulmuş soru cümleleri) olmak üzere, üç kuruluş şekli vardır. Soru anlamı içeren, herhangi bir konu hakkında bilgi edinmek, kuşkuları gidermek, his ve düşünceleri onaylatmak amacıyla kurulan cümleler soru cümleleridir. Soru cümleleri, anlam bakımından incelendiğinde, çoğu soru cümleleri, kesinlikle bir cevap bekler, bazıları ise vurgulama, pekiştirme, isteme gibi işlevler taşır. Temel işlevde kullanılan, asıl-gerçek soru cümlelerinin yanı sıra, cevap beklemeyen, üzerine belirli amaçlar yüklenerek, karşıdakiyle zengin bir dil iletişimi sağlayan soru cümleleri de vardır. Vardar, soru cümlesini,“Konuşucunun dinleyiciye bir şey sormak için kullandığı özel ögelerin yanı sıra kendine özgü titremlemeyle belirlenen tümce türü”olarak tanımlamıştır (1998, 187). Vardar,“özel ögeler”derken, soru işaretleyicilerini kastetmektedir. Yani Türkçede, soru cümleleri, soru işaretleyicileri ile kurulmaktadır. Bu çalışmada, verilen bilgilerden yola çıkarak bir dil bileşeni olarak soru işaretleyicileri Mehmet Akif Ersoy'un“Safahat”adlı şiirindeki yeri incelenecektir. Bu amaçla“Safahat”adlı eserde yer alan şiirlerdeki soru işaretleyicilerinin kullanım sıklığı ve işlevleri tespit edilebilecek, bağlamları esas alınıp anlamsal çeşitlilik açısından sınıflandırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Questions are an important tool for communication between people. A significant part of this communication is achieved through question markers. Question markers have three forms: question suffixes, question words, and question sentences formed without a question element. Sentences that contain a question meaning, are constructed to obtain information about a subject, to dispel doubts, or to confirm feelings and thoughts. When examined semantically, most question sentences definitely expect an answer, while some carry functions such as emphasis, reinforcement, or request. In addition to the primary, genuine question sentences, there are also question sentences that do not expect an answer but are constructed with specific purposes, providing rich linguistic communication with the other party. Vardar defines a question sentence as“a type of sentence determined by its own unique intonation, as well as the special elements that the speaker uses to ask the listener something”(1998, 187). By“special elements,”Vardar means question markers. Therefore, in Turkish, question sentences are constructed using question markers. This study will examine the role of question marks as a linguistic component in Mehmet Akif Ersoy's poem“Safahat,”based on the given information. To this end, the frequency and function of question marks in the poems of“Safahat”will be determined, and they will be classified in terms of semantic diversity, taking their contexts into account.