Swiss albino farelerinin kan dokusunda cuo np toksisitesi üzerine selenyumun etkisi
Effect of selenium on cuo np toxicity in blood tissue of swiss albino mice
- Tez No: 990331
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİT KARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bakır, Fareler, Kan serumu, Nanopartiküller, Selenyum, Copper, Mice, Blood serum, Nanoparticles, Selenium
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda hematolojik değişkenler, kirleticilerin sublethal konsantrasyonlarını belirlemek için memeli hayvanların fizyolojisinin klinik tanıları sırasında daha sık olarak kullanılmıştır. Stresin, toksik maddelerin ve metallerin göstergesi olarak hematolojik değişkenlerin kullanılması, mememeli hayvanların değişen bir dış çevreye göstereceği fizyolojik tepki hakkında bilgi sağlayabilecektir. Araştırma materyalı olarak kullanılacak olan Fareler, her biri altı erkek fareden oluşan kontrol dahil 5 guruba ayrılacak ve deneylerde toplam 30 erkek fare kullanılacaktır. Deneylerden önce 20 dakika süreyle kuvvetli sonikasyon (Bandelin HD2200, Almanya) sonrasında damıtılmış su içinde CuO NP ve CuO NP + Selenyum stok çözeltiler hazırlanacaktır. NP'ler, oral gavaj yoluyla 100 µl su ile farelere verilecektir. Deneyler bakır nanopartikülleri (CuONP) ve bakır nanopartikülleri +Selenyum (CuONP+Se) kan dokusunda serum parametreleri ve serum enzim aktiviteleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla iki seri olarak yürütülecektir. Birinci seride fareler CuO NP'nin farklı derişimlerinin etkisine, ikinci seride de CuO NP+Se'un farklı derişimlerinin etkisine 14 gün sürelerle bırakılacaktır. Bu çalışmanın amacı CuO-NP'nin erkek İsviçre albino farelerinde indüklediği kan fizyolojik ve biyokimyasal tepkilerine karşı selenyumun etkisinin belirlenmesidir.
Özet (Çeviri)
In recent years, hematological variables have been used more frequently during clinical diagnosis of mammalian physiology to determine sublethal concentrations of pollutants. The use of hematological variables as indicators of stress, toxic substances and metals can provide information about the physiological response of mammals to a changing external environment. Mice to be used as research material will be divided into 5 groups, each consisting of six male mice, including controls, and a total of 30 male mice will be used in the experiments. Before the experiments, CuO NP and CuO NP + Selenium stock solutions will be prepared in distilled water after 20 min of strong sonication (Bandelin HD2200, Germany). NPs will be administered to mice with 100 µl of water via oral gavage. Experiments will be conducted in two series to determine the effects of copper nanoparticles (CuONP) and copper nanoparticles + Selenium (CuONP+Se) on serum parameters and serum enzyme activities in blood tissue. In the first series, mice will be exposed to different concentrations of CuO NP, and in the second series, they will be exposed to different concentrations of CuO NP+Se for 14 days. The aim of this study is to determine the effect of selenium on the physiological and biochemical responses in the blood induced by CuO-NP in male Swiss albino mice.