Tip 2 diyabet tedavisinde nateglinid yüklü polimerik nanopartiküllerin geliştirilmesi ve in vitro çalışmalar
Development of nateglinide-loaded polymeric nanoparticles for treating Type 2 Diabetes and in vitro studies
- Tez No: 990332
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE SESSEVMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Farmasötik Toksikoloji, Pharmaceutical Toxicology
- Anahtar Kelimeler: Nanopartiküller, Kitosan, Lesitin, Nateglinid, mukoadezyon, Nanoparticles, Chitosan, Lecithin, Nateglinide, Mucoadhesion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Tip 2 Diyabet Mellitus tedavisinde yenilikçi bir intranazal ilaç taşıma sistemi olarak Nateglinid yüklü lesitin-kitosan nanopartiküllerinin (LCNP'ler) geliştirilmesi ve karakterizasyonunu incelemektedir. Bu nanopartiküller bileşimi, negatif yüklü lesitin ile pozitif yüklü kitosan arasındaki elektrostatik etkileşim oluşan kendi kendini organize eden bir yapı olarak değerlendirilebilir; lesitin çekirdek yapıyı oluştururken, kitosan yapısal koruma için hidrofilik bir dış kabuk sağlar (Tan ve ark., 2011). Bu yaklaşım, nateglinid'in kısa yarı ömrü ve düşük biyoyararlanımı gibi sınırlamaları aşmayı amaçlayarak, nazal mukozal emilimi artıran ve ilacın kontrollü salım sağlayan mükoadezif bir nanotaşıyıcı sistem sunmaktadır. Nateglinid yüklü lesitin-kitosan nanopartikülleri, 5:1, 10:1, 20:1 ve 40:1 oranlarında hazırlanmıştır. Bu formülasyonlar, intranazal ilaç taşıma uygulamasını doğrulamakamacıyla partikül boyutu, zeta potansiyeli ve enkapsülasyon Etkinliği, ayrıca in vitro ilaç salımı, sitotoksisite ve mukoadezif potansiye gibi fizikokimyasal özellikler açısından incelendi. Tüm formülasyonların partikül boyutları 170 nm'nin altında olup polidispersite indeksleri 0.3'ten düşüktür ve zeta potansiyeli değerleri +30 mV'nin üzerinde bulunmuştur. En yüksek enkapsülasyon etkinliği %46 göstermiş olup İn vitro ilaç salımı ise fosfat tamponunda (pH 7.4) 3. saatin sonunda ilacın yaklaşık %50'sinin salındığını göstermiştir. Ayrıca, in vitro sitotoksisite testleri sonuçları nanopartikül formülasyonlarının A549 hücre hattına karşı toksik olmadığını göstermektedir. Müsin etkileşim çalışmaları sonucunda ise formülasyonların nazal yoldan ilaç uygulaması için önemli olan olan mükoadezif potansiyele sahip olduğunu göstermiştir. LCNP'lerin stabilitesi 4 °C'de 30 gün boyunca değerlendirilmiş ve yüksek stabilite göstermiştir. Bu bulgular, lesitin- kitosan nanopartiküllerinin nateglinidin nazal yoldan uygulanması için umut vaat eden bir taşıyıcı sistem olduğunu ve böylece tedavi etkinliğini artırarak hasta uyuncunu geliştirebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the development and characterization of Nateglinide Loaded lecithin- chitosan nanoparticles (LCNPs) as a novel intranasal delivery system for treating Type 2 Diabetes Mellitus. The obtained nanoparticles can be considered as a self-organized structure, due to the electrostatic interaction between negatively charged lecithin with positively charged chitosan, in which the lecithin forms the core and chitosan creates the hydrophilic shell, providing structural protection (Tan, Q., et al., 2011). This approach aims to overcome the limitations of nateglinide's short half-life and low bioavailability by using a mucoadhesive nanocarrier system that enhances nasal mucosal uptake and enables sustained drug release. Nateglinide-loaded lecithin-chitosan nanoparticles were prepared using various ratios (5:1, 10:1, 20:1, and 40:1). Their physicochemical properties, such as particle size, zeta potential, and encapsulation efficiency, along with in vitro drug release, cytotoxicity, and mucoadhesion potential were evaluated to confirm their suitability for intranasal delivery. All formulations had mean particle sizes below 170 nm, polydispersity indices below 0.3, and the mean Zeta potential values consistently above +30 mV. The high encapsulation efficiency was 46%, which was associated with the polymer concentration (Obeidat ve ark., 2022). In-Vitro drug release was evaluated for 3 hours using the ultracentrifuge method in a pH 7.4 buffer, the results showed approximately 50% of the drug was released. Additionally, the results of the in vitro cytotoxicity tests indicated that the nanoparticle formulations were non-toxic to the A549 cell line. Mucin interaction studies indicated that the formulations possess mucoadhesive potential, which is important for nasal drug delivery (Jamshidnejad-Tosaramandani et al., 2023). The stability of the LCNPs was evaluated for 30 days at 4 ◦C and showed high stability. These findings suggest that lecithin-chitosan nanoparticles are a promising delivery system for nasal administration of Nateglinide, thus increasing treatment efficacy and improving patient compliance.