Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışmakta olan asistan hekimlerin üretken yapay zekâ araçlarını kullanım ve yeterlik düzeylerinin değerlendirilmesi
Assessment of generative artificial intelligence tool use and competence levels among resident physicians working at Kocaeli University Faculty of Medicine
- Tez No: 990333
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Üretken yapay zekâ, yapay zekâ, asistan hekim, yeterlik, Tıp eğitimi, Yapay zeka, Yapay zeka okuryazarlığı, generative artificial intelligence, artificial intelligence, resident physician, competence 65, Education-medical, Artificial intelligence literacy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve amaç: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan asistan hekimlerin üretken yapay zekâ (ÜYZ) araçlarını hangi amaçlarla ve ne düzeyde kullandıkları, ÜYZ'ye ilişkin yeterlik ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki araştırma Haziran 2025-Eylül 2025 tarihleri arasında çalışmaya katılmayı kabul eden 419 asistan hekim ile yürütülmüştür. Veri toplamada sosyodemografik ve mesleki özellikler ile ÜYZ kullanım durumunu ve alanlarını sorgulayan sorular ve Üretken Yapay Zekâ Kullanım ve Yeterlik Ölçeği içeren anket formu kullanılmıştır. İkili gruplarda Mann-Whitney U, ikiden fazla gruplarda Krusskal-Wallis testleri yapılmıştır. Niceliksel değişkenler ile ölçek ve alt boyutlarının karşılaştırılması Spearman korelasyon testi ile yapılmıştır. Tüm analizlerde p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular : Katılımcıların yaş ortalaması 29,74±3,66 yıl olup %59,2'si kadın, %40,8'i erkektir. Asistan hekimlerin %84,7'si en az bir kez ÜYZ aracı kullandığını bildirmiş; ÜYZ'yi hem mesleki hem kişisel alanlarda yaygın biçimde kullandıkları görülmüştür. Ölçekten elde edilen puanlar, asistan hekimlerin ÜYZ kullanım ve yeterlik düzeylerinin genel olarak orta–yüksek düzeyde olduğunu göstermiştir. Sonuç : Elde edilen bulgular, asistan hekimlerin üretken yapay zekâyı büyük ölçüde benimsediğini, buna rağmen özellikle etik ve veri güvenliğine ilişkin kaygıların sürdüğünü ve ÜYZ okuryazarlığını güçlendirmeye yönelik hedeflenmiş eğitimlere ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction : This study aimed to evaluate the purposes and extent to which resident physicians working at Kocaeli University Faculty of Medicine use generative artificial intelligence (GenAI) tools, as well as their competences and attitudes regarding these tools. Materials and Methods: This descriptive, cross-sectional study was conducted between June and September 2025 with 419 resident physicians who agreed to participate. Data were collected using a structured questionnaire including items on sociodemographic and occupational characteristics, GenAI use and fields of use, and the Generative Artificial Intelligence Use and Competence Scale. For group comparisons, the Mann–Whitney U test was used for two groups and the Kruskal–Wallis test for more than two groups. Correlations between quantitative variables and scale and subscale scores were examined using Spearman correlation analysis. A p value <0.05 was considered statistically significant in all analyses. Results: The mean age of the participants was 29.74±3.66 years; 59.2% were female and 40.8% were male. Of the resident physicians, 84.7% reported using a GenAI tool at least once and were found to use these tools widely in both professional and personal contexts. Scale scores indicated that their overall levels of GenAI use and competence were in the moderate-to-high range. Conclusion: The findings of this study show that resident physicians largely embrace generative artificial intelligence, yet concerns persist particularly regarding ethical issues and data security, highlighting the need for targeted training programs to strengthen GenAI literacy and safe use.