İleri kalp yetmezliği olan hastalarda izole KABG erken ve orta dönem sonuçları
The early and mid-term outcomes of isolated coronary artery bypass grafting (CABG) in patients with ischemic cardiomyopathy
  1. Tez No: 990337
  2. Yazar: HASAN KARASU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE ALTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter bypass, düşük ejeksiyon fraksiyonu, iskemik kardiyomiyopati, sağkalım, Kaplan–Meier, Coronary artery bypass grafting, low ejection fraction, ischemic cardiomyopathy, survival, Kaplan–Meier
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada ejeksiyon fraksiyonu ≤%25 olan ileri kalp yetmezliği tanılı iskemik kardiyomiyopati hastalarında uygulanan izole koroner arter bypass greftleme (KABG) cerrahisinin erken ve orta dönem sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2020–2025 yılları arasında kliniğimizde EF ≤%25 nedeniyle izole KABG uygulanan 39 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, preoperatif risk faktörleri, operasyon verileri, postoperatif klinik seyirleri ve mortalite sonuçları retrospektif olarak analiz edildi. Fonksiyonel değerlendirmede ejeksiyon fraksiyonu ve NYHA sınıflaması preoperatif ve postoperatif dönemlerde karşılaştırıldı. Sağkalım Kaplan–Meier yöntemi kullanılarak analiz edildi. Klinik risk skoru olan EuroSCORE II'nin mortalite öngörüsündeki başarısı ROC eğrisi analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Hastane içi erken mortalite oranı %7,7 olarak saptandı. Kaplan–Meier analizi sonucunda 1 yıllık ve 3 yıllık sağkalım oranları sırasıyla %87,1 ve %84,6 olarak hesaplandı. Median sağkalıma henüz ulaşılamadı; ortalama sağkalım süresi 58,7 ay olarak bulundu. Postoperatif takipte ejeksiyon fraksiyonunda anlamlı artış izlenirken (p<0,001), 3. ve 6. aylardaki ölçümler ile erken postoperatif değerler arasında anlamlı fark saptanmadı. NYHA fonksiyonel sınıfında cerrahi sonrası belirgin düzelme gözlendi (p<0,001). EuroSCORE II'nin hastane mortalitesini öngörme performansı ROC analizi ile anlamlı bulundu (AUC=0,865, p<0,05). Sonuç: İleri derecede sol ventrikül disfonksiyonuna sahip hastalarda KABG cerrahisi, uygun hasta seçimi ve güncel perioperatif yönetim koşullarında uygulanması halinde, kabul edilebilir erken dönem mortaliteye ve tatmin edici orta dönem sağkalım ile fonksiyonel iyileşmeye olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the early and mid-term outcomes of isolated coronary artery bypass grafting (CABG) in patients with ischemic cardiomyopathy and severe left ventricular dysfunction defined as an ejection fraction ≤25%. Materials and Methods: A total of 39 patients who underwent isolated CABG between 2020 and 2025 with left ventricular ejection fraction ≤25% were retrospectively analyzed. Demographic characteristics, preoperative risk factors, operative variables, postoperative clinical outcomes and mortality data were recorded. Left ventricular ejection fraction and NYHA functional class were assessed preoperatively and postoperatively. Survival was analyzed using the Kaplan–Meier method. The predictive ability of EuroSCORE II for hospital mortality was evaluated with receiver operating characteristic (ROC) curve analysis. Results: Early in-hospital mortality was 7.7%. Kaplan–Meier survival analysis revealed 1-year and 3-year survival rates of 87.1% and 84.6%, respectively. Median survival was not reached; the mean survival time was 58.7 months. A significant postoperative improvement in ejection fraction was observed (p<0.001), while no significant differences were detected between early postoperative and subsequent follow-up echocardiographic measurements. NYHA functional class significantly improved after surgery (p<0.001). EuroSCORE II showed a significant predictive performance for hospital mortality (AUC=0,865, p<0.05). Conclusion: CABG is a safe and effective treatment option in patients with severe left ventricular dysfunction when appropriate patient selection and optimal perioperative management are applied, providing acceptable early mortality and favorable mid-term survival with significant functional improvement.