Toros kızılağacı (Alnus glutinosa subsp. antitaurica) gen ormanı popülasyon analizi (Adana / Türkiye)
Population analysis of taurus alder (Alnus glutinosa subsp. antitaurica) gene forest (Adana / Türki̇ye)
  1. Tez No: 990336
  2. Yazar: İSMAİL KEÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Adana
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma kapsamında Toros kızılağacı (Alnus glutinosa subsp. antitaurica)'nın; gen ormanı sınırları içindeki doğal yayılış alanlarının tespiti, yetişme ortamı isteği, bireylerin farklı gelişme çağlarındaki dağılımının belirlenmesi ve hangi türler ile birlikte bulunduğunun ortaya konulması amaçlanmıştır. 2024 yılında gerçekleştirilen arazi çalışmalarında Toros kızılağacının popülasyon yapısının belirlenmesi amacıyla tespit edildiği lokasyonların koordinatları, yükseltisi, arazi mülkiyeti, bölme numaraları ve bakıları belirlenmiştir. Ayrıca her bir bireye ait gövde çapı ve ağaç boyu ölçülmüştür. Artım burgusu ile artım kalemleri alınmış ve ağaçların yaşları tespit edilmiştir. Ağaçların bulunduğu yerlerin bitki örtüsü ve fotoğrafları kaydedilmiştir. Araştırma alanı olan Meydan Şefliği sınırları içerisinde 2576 adet (116 adedi çürük, 45 adedi kurumuş, 31 adedi yatık) Toros kızılağacı bireyi tespit edilmiştir. Tek girişli ve çift girişli hacim tabloları oluşturulmuştur. Bu taksonun çalışma alanı içerisinde en düşük 1069 m, en yüksek 1316 m arasında yayıldığı belirlenmiştir. Bu taksonun varlığı iklim değişikliği nedeniyle tehdit altında olacağından popülasyonların daha dayanıklı hale getirilmesine yönelik önlemler alınması ve korumaya yönelik uygun silvikültürel müdahalelerinin belirlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the natural distribution areas of Taurus alder (Alnus glutinosa subsp. antitaurica) within the boundaries of the Kozan gene forest, its habitat features, the distribution of individuals in different developmental stages and to reveal the accompaning species. In the field studies carried out between 2023-2024, the coordinates, elevation, land ownership, division numbers, and aspects of the places where this tree was seen were detected in order to determine the population structure of Taurus alder. In addition, the trunk diameter and tree height of each individual were measured. Increment cores were taken with an increment borer and the ages of trees were determined. The flora and photographs of the places where the trees were found were recorded. As a result of the study, 2.576 Taurus alder individuals (114 rotten trunks, 45 dry stems, 31 recumbent trunks) were identified within the borders of the Meydan Chieftaincy. Single-entry and double-entry volume tables were created. It was determined that this taxon spread between the lowest 1069 m and the highest 1316 m in the study area. Since the existence of this taxon will be threatened by climate change, it is recommended to take measures to make the populations more resilience and to determine appropriate silvicultural interventions for protection.