İbadet ticaret aile ve ceza alanında fıkıh ahlak ilişkisi
The relationship between Islamic jurisprudence and ethics in the fields of worship, commerce, family, and criminal justice
- Tez No: 990363
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ KAHVECİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, Fıkıh, hukuk, ahlâk, etik, müeyyide, vicdan, Ethics, morality, law, religion, conscience, sanction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma fıkıh bağlamında ahlâkî ilkelerin yerini ve işlevini kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Din, ahlâk ve hukuk gibi sosyal kurumların birey ve toplum üzerindeki etkileri detaylı olarak ele alınmış; iman, ibadetler, ticarî ilişkiler, evlilik ve ceza hukuku gibi temel konularda ahlâkî ilkelerin nasıl uygulandığı araştırılmıştır. Çalışmada, dinin bireylerde manevi sorumluluk bilinci ve iyi-kötü ayrımını oluşturduğu; ahlâkın bu değerlerin bireysel davranışlara yansımasını sağladığı; hukukun ise toplumsal düzeni korumak için zorlayıcı yaptırımlar uyguladığı vurgulanmıştır. Ayrıca, hukukun toplumsal düzen için tek başına yeterli olmadığı, ahlâkî değerlerin bireylerin içsel motivasyonlarını güçlendirerek toplumsal uyumu desteklediği konusu analiz edilmiştir. İman ve ahlâk ilişkisi bağlamında bireyin manevi bilinç düzeyi ve sorumluluk hissi ön plana çıkarılmış; ibadetlere dair bölümde ise ahlâkî tutumların, ibadetlerin anlamlandırılması ve içselleştirilmesindeki belirleyici rolü ele alınmıştır. Ticarî ilişkilerde dürüstlük, hakkaniyet ve helal kazanç ilkeleriyle ahlâkî sorumluluk arasındaki ilişki vurgulanmış; evlilik kurumunda ise sevgi, sadakat ve sorumluluk gibi temel ahlâkî değerlerin aile yapısının inşası ve korunmasına katkısı analiz edilmiştir. Ayrıca İslâm ceza hukukuna dair incelemelerde, adalet ve hakkaniyetin tesisi noktasında ahlâkî ilkelerin nasıl işlevselleştiği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study comprehensively examines the place and function of moral principles within the context of fiqh (Islamic jurisprudence). The impact of social institutions such as religion, morality, and law on individuals and society is examined in detail, and how moral principles are applied to fundamental issues such as faith, religious practices, commercial relations, marriage, and criminal law is explored.The study emphasizes that religion fosters individuals' awareness of moral responsibility and the distinction between good and evil; morality ensures that these values are reflected in individual behavior; and law imposes coercive sanctions to maintain social order. Furthermore, it analyzes the fact that law alone is not sufficient for social order, and that moral values foster social harmony by strengthening individuals' intrinsic motivations.In the context of the relationship between faith and morality, the individual's level of spiritual awareness and sense of responsibility are highlighted. The section on religious practices examines the decisive role of moral attitudes in interpreting and internalizing religious practices. In commercial relations, the relationship between the principles of honesty, equity, and lawful earnings and moral responsibility is emphasized. In the institution of marriage, the contribution of fundamental moral values such as love, loyalty, and responsibility to the construction and preservation of the family structure is analyzed. Furthermore, in studies of Islamic criminal law, how moral principles are operationalized in establishing justice and fairness is evaluated.