Kamu kurumlarında yönetici-çalışan arasındaki ilişkide yönetim tarzının yöneticiye duyulan güven üzerindeki rolü
The role of management style in trust in the manager within the manager–employee relationship in public institutions
- Tez No: 990368
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TOKSARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Halkla İlişkiler, Public Administration, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Yönetim tarzı, yöneticiye duyulan güven, kamu kurumları, örgütsel güven, liderlik, Management style, trust in managers, public institutions, organizational trust, leadership
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, kamu kurumlarında yönetim tarzı ile yöneticiye duyulan güven arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ayrıca, yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, unvan ve kurumdaki çalışma süresi gibi demografik değişkenlerin bu ilişki üzerindeki rolü analiz edilmiştir. Araştırmanın örneklemi, kamu kurumlarında çalışan 349 katılımcıdan oluşmaktadır. Veriler, Yönetim Tarzları Ölçeği ve Yönetici Güven Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Normallik testleri verilerin normal dağılmadığını göstermiş (p <0.05) olup, bu nedenle non-parametrik testler (Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U) ve Spearman korelasyon analizi uygulanmıştır. Bulgular, yönetici yönetim tarzı ile yöneticiye duyulan güven arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, eğitim düzeyi ve çalışma süresi değişkenlerinin yönetici güveninin bazı alt boyutları üzerinde anlamlı farklılık yarattığı tespit edilmiştir. Buna karşılık, cinsiyet, medeni durum ve unvan değişkenlerinin yöneticiye duyulan güven üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı görülmüştür. Bu çalışma, kamu kurumlarındaki yönetici-çalışan ilişkilerinde yönetim tarzının güven oluşumundaki kritik rolünü vurgulamaktadır. Sonuçlar, yöneticilerin görev odaklı ve insan odaklı davranışlarının, çalışanların yöneticilerine duyduğu güveni artırdığını göstermiştir. Araştırmanın, kamu yönetimi literatürüne hem teorik hem de pratik açıdan katkı sağladığı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between managerial style and trust in managers in public institutions. The study also analyzed the role of demographic variables such as age, gender, marital status, education level, title, and tenure on this relationship. The study sample consisted of 349 participants working in public institutions. Data were collected using the Managerial Style Scale and the Managerial Trust Scale. Normality tests revealed that the data were not normally distributed (p <0.05), so non-parametric tests (Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U) and Spearman correlation analyses were applied. The findings revealed a positive and significant relationship between managerial style and trust in managers. Furthermore, the variables of education level and tenure were found to create significant differences in some sub-dimensions of managerial trust. In contrast, the variables of gender, marital status, and title did not have a significant effect on trust in managers. This study highlights the critical role of management style in building trust in manager-employee relationships in public institutions. The results demonstrate that managers' task-oriented and people-focused behaviors increase employees' trust in their managers. The study is considered to contribute to the public administration literature from both theoretical and practical perspectives.