Tracing the tragic through Ancient Greek theatre and Howard Barker's Theatre of Catastrophe
Antik Yunan tiyatrosu ve Howard Barker'ın Felaket Tiyatrosu aracılığıyla tragedyanın izini sürmek
  1. Tez No: 990425
  2. Yazar: TUĞBA ÇANAKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜMRE GİZEM ERİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Howard Barker, Trajedi, Katastrof, Katarsis, Koro, Barker, Howard, Felaket, Felaket tiyatrosu, Çağdaş tiyatro, Howard Barker, Tragedy, Catastrophe, Catharsis, Chorus, Barker, Howard, Theatre of catastrophe
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Antik Yunan tiyatrosunun kuramsal ve düşünsel temelleri ile Howard Barker'ın Felaket Tiyatrosu arasındaki süreklilikleri incelemektedir. İnceleme, antik ve çağdaş trajedi arasındaki ilişkiyi katastrof, katarsis ve koro olmak üzere üç içkin yapı ile ele almaktadır. Çalışma, öncelikle Dionisos kültüne dayanan ritüellerin trajedinin oluşumuna evrilme sürecini değerlendirmekte, ardından Eshilos'un Agamemnon'u (MÖ 458), Sofokles'in Kral Oidipus'u (yaklaşık MÖ 433) ve Euripides'in Medea'sını (MÖ 431), Barker'ın Blok/Eko (2011) adlı eseri ile karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Tez, Barker'ın tiyatroyu etik ve öğretici bir temel yapı olarak kavramsallaştıran Aristotelesçi kuramsallaştırmaya bilinçli bir direnç geliştirdiğini savunmakta ve bu direncin sanatı varoluşun estetik bir uzantısı olarak yeniden konumlandırdığını ileri sürmektedir. Aristotelesçi çerçevede katastrof, katarsis ve koronun etik bir oluşum olarak işlevlendirilmesine karşılık Barker'ın tiyatrosunda etik yönelimin bilinçli olarak sonuçsuz bırakıldığı görülmektedir. Yöntemsel olarak çalışma, tiyatral dokunun metinlerarası ve düşünsel çözümlemesine dayanmaktadır. Elde edilen bulgular, katastrofun artık sonlandıran bir düğüm olarak değil, süreklilik arz eden bir zarar olarak yapılandığını ortaya koymaktadır. İzleyiciyi birleştirici işlevi olan arkaik katarsis, yerini izleyiciyi yerinden eden, çözülme ve bozulma deneyimiyle yüzleştiren bir anti-katarsise bırakmıştır. Koro ise kolektif bilinci temsil etmekten uzaklaşarak parçalı ve düzensiz bireyselliğin yankısına dönüşmüştür. Bu dönüşüm, modern bireyin etik ve varoluşsal yalnızlığına yönelik yapısal bir duruş olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak tez, Barker'ın Felaket Tiyatrosu teorisinin trajedinin Dionysosçu temelini yeniden canlandırdığını ortaya koymaktadır. Bu anlayışta ölçülülük yerini aşırılığa, etik tutarlılık yerini muğlaklığa, uyum ise yerini yalnızlığa bırakmaktadır. Bu bağlamda Barker'ın Aristotelesçi biçime direnci, sanatsal tavrını Nietzscheci bir güçle ilişkilendirmekte ve estetik özerkliği trajik inşanın kurucu bir ilkesi olarak ileri sürmektedir. Bu nedenle trajedi, etik bir telkin alanı olmaktan ziyade, varoluşun içkin tutarsızlığıyla doğrudan bir karşılaşma olarak kavramsallaştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the continuities between the institutional and intellectual foundations of Ancient Greek theatre and Howard Barker's Theatre of Catastrophe are examined. The examination considers the continuum between ancient and contemporary tragedy through three intrinsic institutes that are catastrophe, catharsis, and chorus. It first considers the transition of rituals rooted in the Dionysian cult into the formation of tragedy, then conducts a contrastive assessment of Aeschylus' Agamemnon (458 BCE), Sophocles' Oedipus the King (c. 433 BCE), and Euripides' Medea (431 BCE) with Barker's Blok/Eko (2011). The thesis insists that Barker resists the Aristotelian theorisation of theatre as an ethical and instructional foundational form, which resituates art as an aesthetic extension of existence. In contrast to the Aristotelian theorisation of catastrophe, catharsis, and chorus as an ethical institution, Barker's theatre situates ethical intent inconclusive. Methodologically, the thesis utilises intertextual and intellectual examination of theatrical texture. The outcomes construe that catastrophe no longer constitutes a denouement but a detriment. The archaic catharsis that consolidated the audience turned into anti-catharsis that confronted the audience with dislocation, dissolution, and distortion. The chorus no longer represents collective consciousness; instead, it echoes the fragmented and erratic individualism. The transition is assessed as a structural stance to the ethical and existential isolation of the modern individual. In conclusion, the thesis reveals that Barker's Theatre of Catastrophe revived the Dionysian foundation of tragedy. It reverses moderation in favour of excess, ethical coherence in favour of ambiguity, and harmony in favour of solitude. In this sense, Barker's resistance to Aristotelian form associated his artistic attitude with a Nietzschean force. This stance asserts an autonomous aesthetic as a constitution of tragedy construction. Thus, tragedy is conceived not as ethical inculcation but as a confrontation with incoherence within existence.