Mikro-BT ile ratlarda pnömonektomi sonrası kalan akciğer dokusunda kompansatuar değişikliklerin değerlendirilmesi
Micro-CT evaluation of compensatory changes in the remaining lung tissue following pneumonectomy in rats
  1. Tez No: 990450
  2. Yazar: İSLAM AKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN KAYI CANGIR, ÖĞR. GÖR. YUSUF KAHYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer, Pnömonektomi, Sıçanlar, İmmünohistokimya, Lung, Pneumonectomy, Rats, Immunohistochemistry
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Pnömonektomi sonrası kompansatuar yanıt gelişir. Bu yanıtın hipertrofik ya da hiperplazik bir süreç olup olmadığı net değildir. Bu çalışmada rat modelinde pnömonektomi sonrası kalan akciğerde gelişen kompansatuar değişikliklerin radyolojik ve histopatolojik yöntemler ile birlikte değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 26 adet yetişkin erkek Wistar Albino rata bazal mikro-BT çekimi sonrası inhaler anestezi altında sol pnömonektomi uygulandı. Denekler, postoperatif 7. ve 14. günlerde sakrifiye edilmek üzere rastgele iki gruba ayrıldı (n=13). Mikro-BT ile sağ akciğere ait bazal, postoperatif 7. ve 14. günlerde elde edilen hacim, dansite ve düşük atenüasyonlu alan yüzdesi değişiklikleri analiz edildi. Alınan doku örneklerinde Ki-67 proliferasyon indeksi ile inflamasyon ve fibrozis skorları değerlendirildi. Zamana bağlı ölçümler tekrarlı ölçümlü ANOVA ile analiz edildi. Bulgular: Toplam sağ akciğer hacmi bazal dönemde 559,6 mm³, postoperatif 7. günde 1088,3 mm³ ve 14. günde 1146 mm³ olarak ölçüldü. Bazal ve 7. gün arasındaki hacim artışı istatistiksel olarak anlamlı saptandı. Tüm loblarda hacim artışı izlenmekle birlikte, en belirgin artış kardiyak lobda gözlendi (%124). Üst, orta ve alt loblarda 7. günde dansite düşüşleri izlenirken, hacim artışının en yüksek olduğu kardiyak lobda diğer lobların aksine dansite artışı saptandı. Ki-67 proliferasyon indeksi 7. günde bazal değerin yaklaşık dört katına çıkarak %3,59'dan %14,22'ye yükseldi (p<0,001). 14. günde hacim ölçümleri platoya ulaşmasına rağmen, Ki-67 indeksi bazal değerin yaklaşık üç katı olarak ölçüldü (%12,68; p<0,001). Hacimsel artış ile Ki-67 proliferasyon indeksi arasında pozitif korelasyon saptandı. Peribronşiyal inflamasyon ve fibrozis skorlarında 7. günde anlamlı artış izlenirken, 14. günde bazal değerlere kıyasla anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: Mikro-BT ve histopatolojik bulgular, pnömonektomi sonrası gelişen kompansatuar değişikliklerin yalnızca hipertrofik bir yanıt olmadığını; hücresel proliferasyon ile desteklenen aktif bir süreç olduğunu ve lobar düzeyde heterojenite gösterdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: A compensatory response develops after pneumonectomy; however, whether this response represents a hypertrophic or hyperplastic process remains unclear. This study aimed to evaluate compensatory changes in the remaining lung after pneumonectomy in a rat model using radiological and histopathological assesment. Materials and Methods: Twenty-six adult male Wistar Albino rats underwent baseline micro-computed tomography (micro-CT) imaging followed by left pneumonectomy under inhalation anesthesia. The rats were randomized into two groups (n=13 per group), scheduled for sacrifice on postoperative days 7 and 14, respectively. Using micro-CT, changes in right lung volume, density, and low attenuation area percentage, relative to the baseline, were evaluated at the designated study endpoints. Ki-67 proliferation index, inflammation, and fibrosis scores were evaluated in harvested lung tissue samples. Time-dependent measurements were analyzed using repeated-measures analysis of variance (ANOVA). Results: Total right lung volume increased significantly from baseline (559.6 mm³) to postoperative day 7 (1088.3 mm³) and reached a plateau on day 14 (1146 mm³). Volumetric expansion was observed in all lobes, with the most pronounced increase in the cardiac lobe (124%). While reduced density was observed in the upper, middle, and lower lobes on day 7, the cardiac lobe showed increased density despite the greatest volumetric expansion. The Ki-67 proliferation index increased approximately fourfold on postoperative day 7 compared to baseline (from 3.59% to 14.22%; p<0.001). Although volumetric measurements plateaued on day 14, the Ki-67 index remained approximately threefold higher than baseline (12.68%; p<0.001). A positive correlation was identified between volumetric expansion and the Ki-67 proliferation index. Peribronchial inflammation and fibrosis scores increased on day 7 but did not differ significantly from baseline on day 14. Conclusion: Micro-CT and histopathological findings indicate that compensatory changes after pneumonectomy are not limited to a purely hypertrophic response but represent an active proliferative process exhibiting significant lobar heterogeneity.