Tiroid hastalığı olan çocukların ağız sağlığının ve ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of oral health and oral health–related quality of life in children with thyroid disorders
- Tez No: 990452
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÖZNURHAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Tiroid disfonksiyonu, Çocuk Diş Hekimliği, Plak indeksi, Gingival indeks, DMFT/dft, Ağız Sağlığına Bağlı Yaşam Kalitesi, POQL, Thyroid dysfunction, Pediatric Dentistry, Plaque Index, Gingival İndex, DMFT/dft, Oral Health-Related Quality of Life, POQL
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, tiroid disfonksiyonu tanısı alan 5–15 yaş arası çocuklarda ağız-diş sağlığı durumunu ve ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesini (ASBYK) sağlıklı çocuklarla karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Araştırmaya, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Anabilim Dalı Polikliniği'ne başvuran, tiroid disfonksiyonu tanılı 56 çocuk ile aynı yaş aralığında yer alan 56 sağlıklı çocuk dâhil edilmiştir. Veriler, sosyodemografik veri formu, çocuk ve veli formlarından oluşan Pediatric Oral Health-Related Quality of Life (POQL) ölçeği ve klinik ağız muayenesinde kaydedilen plak indeksi, gingival indeks ve çürük deneyimi (DMFT/dft) aracılığıyla toplanmıştır. İstatistiksel analizlerde tanımlayıcı istatistikler, grup karşılaştırmaları ve korelasyon analizleri kullanılmış; anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Çalışma sonucunda, tiroid disfonksiyonu olan çocuklarda plak ve gingival indeks değerlerinin sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptanmıştır. DMFT/dft değerleri hasta grubunda sayısal olarak daha yüksek bulunmakla birlikte, gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. Çocuk POQL değerlendirmelerinde plak ve gingival indeks ile özellikle sosyal etki alt boyutu ve toplam POQL puanı arasında anlamlı ilişkiler saptanmış; ayrıca çürük deneyimi ile fiziksel fonksiyon ve duygusal etki alt boyutları arasında anlamlı korelasyonlar belirlenmiştir. Buna karşın veli değerlendirmelerinde klinik ağız-diş sağlığı göstergeleri ile ASBYK arasında anlamlı ilişki gözlenmemiştir. Bulgular, tiroid disfonksiyonunun çocuklarda periodontal sağlığı olumsuz etkilediğini ve ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesinin değerlendirilmesinde çocuk bildirimlerinin v ebeveyn değerlendirmelerine kıyasla daha duyarlı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, tiroid disfonksiyonu olan çocukların ağız sağlığı değerlendirmelerinde klinik göstergelerin yanı sıra yaşam kalitesi ölçümlerinin de bütüncül bir yaklaşımla ele alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to comparatively evaluate the oral health status and oral health-related quality of life (OHRQoL) in children aged 5–15 years diagnosed with thyroid dysfunction and healthy peers. The study included 56 children diagnosed with thyroid dysfunction who were admitted to the Pediatric Endocrinology Outpatient Clinic of Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine and 56 healthy children of the same age group. Data were collected using a sociodemographic questionnaire, the Pediatric Oral Health-Related Quality of Life (POQL) scale consisting of child and parent forms, and clinical oral examinations including plaque index, gingival index, and caries experience (DMFT/dft). Descriptive statistics, group comparison tests, and correlation analyses were performed, and the level of statistical significance was set at p<0.05. The results showed that plaque and gingival index values were significantly higher in children with thyroid dysfunction compared to healthy controls. Although DMFT/dft values were numerically higher in the patient group, no statistically significant difference was found between the groups. In child-reported POQL assessments, significant associations were observed between plaque and gingival indices and particularly the social impact subscale as well as the total POQL score. In addition, caries experience showed significant correlations with the physical function and emotional impact subscales. In contrast, no significant associations were detected between clinical oral health indicators and OHRQoL in parent-reported POQL forms. These findings indicate that thyroid dysfunction negatively affects periodontal health in children and that child-reported OHRQoL assessments are more sensitive to clinical oral health changes than parent-reported evaluations. Therefore, the oral health assessment of children with thyroid dysfunction should be addressed using a holistic approach that includes both clinical indicators and quality of life measures.