Yüksek sıcaklık etkileri altında lateks ve lif ile üretilen kendiliğinden yerleşen harçların mekanik ve durabilite özelliklerinin araştırılması
Investigation of the mechanical and durability properties of self-compacting mortars produced with latex and fiber under high temperature effects
- Tez No: 990453
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ETLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akışkanlaştırıcı, Fiber, Lateks, Plasticizer, Latex
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Gelişen teknolojik gelişimlere bağlı olarak üretilen yeni kimyasal teknolojiler birçok alanda ekonomiklik, uzun servis süresi ve artan dayanım özellikleri sunmaktadır. Yapılaşmaya paralel olarak gelişen beton endüstrisinde de kullanılmakta olan teknolojiler bu ihtiyaçlara benzer olmakla birlikte hızlı bir ilerleme kaydetmektedir. Çalışma kapsamında kendiliğinden yerleşen harçlarda (KYH) lateks ve fiber katkılarının aderans, geçirimsizlik ve eğilme dayanımı üzerindeki etkileri, kontrol karışımına ek olarak hazırlanan toplam 13 özgün karışım üzerinden araştırılmıştır. Çalışmada 1, 3, 5 ve 7 kg/m³ lateks ve 0.1, 0.2, 0.3 ve 0.5 kg/m³ fiber katkı oranları ayrı ayrı denenmiş; ayrıca sabit 2 kg/m³ lateks içeriğine sahip olup 0.1, 0.2, 0.3 ve 0.5 kg/m³ fiber katkısı içeren dört ilave karışım hazırlanmıştır. Taze hal performansı slump deneyiyle belirlenirken, sertleşmiş hal özellikleri özgül ağırlık, porozite, basınç dayanımı, eğilmede çekme ve yarmada çekme testleriyle değerlendirilmiştir. Dayanıklılık açısından su emme ölçümleri ve 300, 600 ve 900 °C sıcaklık seviyelerinde yüksek sıcaklık etkisi deneyleri uygulanmış; aşınma direnci ise küp numuneler üzerinde test edilmiştir. Lateks ve fiber katkılarının KYH üzerindeki etkileri incelendiğinde, akışkanlık açısından lateksin akıcılığı artırdığı, fiberin ise belirli bir orana kadar olumlu etki sağladıktan sonra bu değeri azalttığı; tüm karışımların EFNARC sınırlarını karşıladığı görülmüştür. Birim hacim ağırlık sonuçları katkıların yoğunluğu düşürdüğünü, ancak fiber–lateks kombinasyonunda bu azalmanın sınırlı kaldığını göstermiştir. Porozite analizlerinde lateksin gözenekliliği azalttığı, fiber–lateks birlikteliğinin ise en düşük porozite değerlerine ulaştığı belirlenmiştir. Mekanik deneylerde fiber katkısının eğilmede ve yarmada çekme dayanımını artırdığı, lateksin ise dayanımda hafif bir düşüşe neden olduğu; hibrit katkıların daha dengeli performans sağladığı görülmüştür. Yüksek sıcaklık ve basınç dayanımı değerlendirmeleri kontrol karışımının en dayanıklı yapı olduğunu, fiberin sıcaklık kaynaklı hasarı sınırladığını, lateksin ise yüksek sıcaklıklarda dayanımı olumsuz etkilediğini ortaya koymuştur. Su emme ve aşınma deneylerinde ise fiber ve lateksin birlikte kullanımının geçirimsizliği ve aşınma direncini belirgin şekilde iyileştirdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological advancements have led to the development of new chemical technologies that offer economic efficiency, extended service life, and enhanced strength properties in various fields. Similarly, the technologies used in the concrete industry, which has evolved alongside urbanization, aim to meet comparable demands and have made rapid progress. Within the scope of this study, the effects of latex and fiber additives on adhesion, impermeability, and flexural strength in self-compacting mortars (SCM) were investigated using a total of 13 distinct mixtures prepared in addition to the control mixture. In the study, latex was added at 1, 3, 5, and 7 kg/m³ and fiber at 0.1, 0.2, 0.3, and 0.5 kg/m³ separately; additionally, four mixtures containing a constant 2 kg/m³ of latex with varying fiber content (0.1, 0.2, 0.3, and 0.5 kg/m³) were prepared. Fresh state performance was evaluated through slump tests, while hardened state properties were assessed using density, porosity, compressive strength, flexural strength, and splitting tensile strength tests. For durability assessment, water absorption measurements and high-temperature exposure tests at 300, 600, and 900 °C were conducted, and abrasion resistance was examined on cube specimens. The effects of latex and fiber additives on SCM revealed that, in terms of workability, latex increased fluidity, whereas fiber improved it only up to a certain point, after which workability decreased; all mixtures remained within the EFNARC limits. Unit weight results indicated that the additives reduced density, although this reduction was limited in mixtures containing both fiber and latex. Porosity analyses showed that latex reduced the porosity, while the combination of fiber and latex achieved the lowest porosity values. Mechanical tests demonstrated that fiber enhanced flexural and splitting tensile strength, whereas latex caused a slight reduction in strength; hybrid mixtures exhibited a more balanced performance. High-temperature and compressive strength evaluations revealed that the control mixture exhibited the highest durability, fiber limited temperature-induced damage, and latex negatively affected performance at elevated temperatures. In water absorption and abrasion tests, the combined use of fiber and latex significantly improved impermeability and abrasion resistance.