Dentes morfolojisinin panoramik radyografi ile incelenmesi ve klinik önemi
Examination of dental morphology with panoramic radiography and its clinical significance
- Tez No: 990456
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ZEYBEK, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÇİN CAGAY SEVENCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Mandibular kanal, Yaş tayini, Mandibular canal, Age determination
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Dental yaş tayini için kullanılan panoramik radyografiler, minimal radyasyon, geniş anatomik görüş avantajları nedeniyle diş hekimliğinde sıkça başvurulan görüntüleme tekniklerinden biridir. DMFT (Decayed, Missed, Filled Teeth) indeksi bireylerin ağız sağlığını değerlendirmede kullanılmaktadır. Dentes canini'nin uzun radix dentis'i, dentes molares'in üst üste binme eğiliminin düşük olması, canalis mandibulae ve for. mentale'nin yaş ve cinsiyete bağlı farklılıklar göstermesi yaş tayininde değer taşımaktadır. Bu çalışmada, diş boyutlarının ölçümü ile yaş ve cinsiyet tayininin yapılabilmesi amaçlandı. Çalışmamızda, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne herhangi bir nedenle başvuran 13-70 yaş aralığında yer alan 600 hastanın panoramik radyografi görüntüleri retrospektif olarak değerlendirildi. Dentes canini, dentes molares I, canalis mandibulae ve for. mentale'ye ait morfometrik ölçümler yapıldı. Veriler, SPPS versiyon 26 ile incelendi, p<0,05 olarak kabul edildi. Çalışmamızda DMFT skorları, kanal tedavisi, dental implant ve periodontitis prevalansının yaş ile arttığı saptanmıştır. Periodontitis sebebi ile etkilenim erkeklerde ve ileri yaş gruplarında daha sık görülürken, diğer parametrelerde cinsiyetler arası istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Dentes canini'nin toplam diş uzunluğu, corona dentis uzunluğu, radix dentis uzunluğu; sol ve sağ for. mentale'nin proc. alveolaris mandibulae ve basis mandibulae'ya olan mesafesi; 16, 26, 36, 46'nın diş alanı; 36 ve 46'nın canalis mandibulae'ya olan mesafesinin ortalama değerleri erkeklerde istatistiksel olarak daha fazla görüldü (p<0,001, p=0,002). 16, 26, 36, 46'nın pulpa alanı ve pulpa alanının diş alanına oranı yaş ile negatif korelasyon gösterdi (p<0,001). For. mentale en sık her iki cinsiyette ve her iki tarafta dentes premolares I ve dentes premolares II arasında görüldü. Çalışmamızda morfometrik analizlere dayalı yaptığımız yaş, cinsiyet incelemesinin adli diş hekimliği ve yaş tahmini çalışmalarına katkı sağlayacağı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Panoramic radiographs are among the imaging techniques frequently used in dentistry for dental age estimation due to their advantages of minimal radiation exposure and wide anatomical coverage. The DMFT (Decayed, Missing, Filled Teeth) index is used to assess oral health status in individuals. The long radix dentis of the dentes canini, the low tendency for superimposition of the dentes molares, and age- and sex-related variations in the canalis mandibulae and foramen mentale are considered valuable parameters for age estimation. The aim of this study was to determine whether age and sex could be estimated based on measurements of dental dimensions. In this study, panoramic radiographs of 600 patients aged between 13 and 70 years who presented for any reason to the Tekirdağ Namık Kemal University Oral and Dental Health Application and Research Center were retrospectively evaluated. Morphometric measurements of the dentes canini, first molar teeth (dentes molares I), canalis mandibulae, and foramen mentale were performed. The data were analyzed using SPSS version 26, and a p value of <0,05 was considered statistically significant. In our study, DMFT scores, the prevalence of root canal treatment, dental implants, and periodontitis were found to increase with age. Periodontitis-related involvement was more frequently observed in males and in older age groups, whereas no statistically significant differences were detected between sexes for the other parameters (p>0,05). The mean values of total tooth length, crown length (corona dentis), and root length (radix dentis) of the dentes canini; the distances from the right and left foramen mentale to the processus alveolaris mandibulae and the basis mandibulae; the tooth area of teeth numbered 16, 26, 36, and 46; and the distances from teeth 36 and 46 to the canalis mandibulae were statistically significantly greater in males (p<0,001, p=0,002). The pulp area and the pulp-to-tooth area ratio of teeth 16, 26, 36, and 46 showed a negative correlation with age (p<0,001). The foramen mentale was most commonly located between the first and second premolar teeth (dentes premolares I and II) on both sides and in both sexes. It is considered that the age and sex assessment based on morphometric analyses performed in this study will contribute to forensic odontology and age estimation research.