Tek ebeveynli ailelerin okul öncesi dönemdeki (48-60 aylık) çocuklarına verilen aile katılımlı duygu düzenleme eğitim programının etkililiğinin incelenmesi
An analysis of the effectiveness of a parent-involved emotion regulation training program for preschool children (aged 48–60 months) from single-parent families
- Tez No: 990512
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVLET ALAKOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aile Katılımlı Duygu Düzenleme Eğitim Programı, Anne-Çocuk İlişkisi, Duygu Düzenleme, Duygu Sosyalleştirme, Family-Involved Emotion Regulation Training Program, Mother-Child Relationship, Emotion Regulation, Emotion Socialization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; tek ebeveynli ailelerin okul öncesi dönemdeki (48-60 aylık) çocuklarına verilen aile katılımlı duygu düzenleme eğitim programının çocukların duygu düzenleme becerilerine; annelerin duygu sosyalleştirme davranışlarına ve anne-çocuk ilişkisine etkisinin incelenmesidir. Araştırmada, deneysel araştırma yöntemlerinden biri olan ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma, Ağrı il merkezinde yaşayan tek ebeveynli aileler (boşanmış anneler) ve bu ailelerin okul öncesi eğitim kurumuna gitmeyen 48-60 aylık çocukları ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Ağrı il merkezinde yaşayan tek ebeveynli ailelerden 28'i deney 28'i kontrol grubunda olmak üzere toplam 56 anne ve çocukları oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında; çocuklar ve annelerin demografik bilgilerine ilişkin bilgi toplamak için araştırmacı tarafından geliştirilen“Genel Bilgi Formu”, çocukların duygu düzenleme becerilerinin değerlendirilmesi için“Duygu Düzenleme Ölçeği”, annelerin duygu sosyalleştirme davranışlarını değerlendirmek için“Çocukların Olumsuz Duyguları İle Baş Etme Ölçeği”, annelerin çocuklarıyla olan ilişkilerini değerlendirmek için“Çocuk Anababa İlişki Ölçeği”kullanılmıştır. Aile Katılımlı Duygu Düzenleme Eğitim Programı, haftada iki gün uygulanmak üzere 10 haftalık toplamda 20 günlük plan şeklinde uygulanmıştır. Verilerin analizinde, gruplar arası farkların belirlenmesinde Bağımsız Örneklem t-Testi, grup içi karşılaştırmalarda ise Bağımlı Örneklem t-Testi ve tekrarlı ölçümler için ANOVA testi kullanılmış; anlamlı bulunan farkların çoklu karşılaştırmaları Bonferroni testi ile yapılmıştır. Deney ve kontrol grupları karşılaştırıldığında son test puan ortalamaları açısından çocukların duygu düzenleme becerileri, annelerin duygu sosyalleştirme davranışları ve anne çocuk ilişkisi bakımından deney grubu lehine anlamlı düzeyde farklılaşma saptanırken; deney grubunun kendi içindeki ön test son test puan ortalaması karşılaştırıldığında ise“Duygu Düzenleme Ölçeği”,“Çocukların Olumsuz Duyguları İle Baş Etme Ölçeği”ve“Çocuk Anababa İlişki Ölçeği”puan ortalamalarında son test puan ortalamaları lehine anlamlı düzeyde bir farklılaşma saptanmıştır. Ayrıca deney grubunun son test-izleme testi puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde farklılaşma olmadığı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, Aile Katılımlı Duygu Düzenleme Eğitim Programı sonrasında, deney grubunda yer alan çocukların duygu düzenleme becerilerinde, annelerin duygu sosyalleştirme davranışlarında ve anne ile çocuk arasındaki ilişkide arttışlar görülmüştür
Özet (Çeviri)
The present study aims to investigate the impact of a family-involved emotion regulation training program designed for preschool children (aged 48–60 months) from single-parent families on children's emotion regulation skills, mothers' emotion socialization behaviours, and the quality of the mother–child relationship. The study adopted a quasi-experimental design with a pre-test–post-test control group. The participants were single-parent families (divorced mothers) residing in the city centre of Ağrı and their 48–60-month-old children who were not enrolled in a preschool institution. The study group consisted of 56 mother–child dyads, including 28 in the experimental group and 28 in the control group. To collect data, the“General Information Form”developed by the researcher was employed to obtain demographic information about the children and mothers. The“Emotion Regulation Scale”was used to assess children's emotion regulation skills, the“Coping with Children's Negative Emotions Scale”to evaluate mothers' emotion socialization behaviours, and the“Child–Parent Relationship Scale”to assess the quality of the mother–child relationship. The Family-Involved Emotion Regulation Training Program was implemented twice a week over a ten-week period, comprising a total of twenty sessions. For data analysis, the Independent Samples t-test was utilized to determine differences between groups, while the Paired Samples t-test and repeated measures ANOVA were conducted for within-group comparisons. Multiple comparisons of statistically significant differences were examined using the Bonferroni test. The post-test mean scores revealed significant differences in favour of the experimental group in terms of children's emotion regulation skills, mothers' emotion socialization behaviours, and the mother–child relationship. Furthermore, within the experimental group, significant improvements were found in the post test mean scores compared to the pre-test scores on the“Emotion Regulation Scale,”“Coping with Children's Negative Emotions Scale,”and“Child–Parent Relationship Scale.”No significant difference was observed between the post-test and follow-up test mean scores in the experimental group. In conclusion, the findings suggest that the Family-Involved Emotion Regulation Training Program contributed to enhancing children's emotion regulation skills, mothers' emotion socialization behaviours, and the overall quality of the mother–child relationship among single-parent families.