İrritabl bağırsak sendromlu hastalarda aerobik egzersiz ve temel beden farkındalık terapisinin, yaşam kalitesine ve gastrointestinal semptomlar üzerine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of aerobic exercise and basic body awareness therapy on quality of life and gastrointestinal symptoms in patients with irritable bowel syndrome: A randomized controlled trial
- Tez No: 990517
- Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL KUNDURACILAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Aerobik Egzersiz, Gastrointestinal Semptom, İrritabl Bağırsak Sendromu, Temel Beden Farkındalık Terapisi, Yaşam Kalitesi, Bedensel farkındalık, Kronik hastalık, Aerobic Exercise, Basic Body Awareness Therapy Gastrointestinal Symptoms, Irritable Bowel Syndrome, Quality of Life, Body awareness, Chronic disease
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) tanılı hastalarda Temel Beden Farkındalık Terapisi (TBFT) ve Yüksek Şiddetli İnterval Eğitim (YŞİE) egzersiz programının; vücut farkındalığı, hastalığa özgü yaşam kalitesi, uyku kalitesi, psikolojik iyi oluş, gastrointestinal sistem semptomları, sirkadiyen ritim, fonksiyonel kapasite, toparlanma parametreleri, dışkı formu ve postür üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu randomize kontrollü çalışmada, yetmiş dört İBS tanılı hasta, randomize olarak üç gruba ayrıldı. Sekiz hafta süreyle planlanan araştırmada; kontrol grubuna beslenme danışmanlığı, müdahale gruplarından birine beslenme danışmanlığına ek olarak TBFT, diğerine ise YŞİE yürüyüş programı verildi. Hastaların demografik bilgileriyle klinik parametreleri toplanarak; araştırmamızın öncesinde ve sonrasında Vücut Farkındalığı Anketi, İrritabl Bağırsak Sendromu-Yaşam Kalitesi Ölçeği, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçeği, Sabahçıl-Akşamcıl Anketi, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Formu, 6 Dakika Yürüme Testi, toparlanma parametreleri, Bristol Dışkı Skalası ve Corbin Postür Analizi uygulandı. Çalışmamızın sonunda ise Diyete Uyum Anketi yapıldı. Bulgular: TBFT ve YŞİE gruplarında; vücut farkındalığı, hastalığa özgü yaşam kalitesi, uyku kalitesi, psikolojik iyi oluş, gastrointestinal sistem semptomları, fonksiyonel kapasite, toparlanma parametreleri ve postür üzerinde anlamlı iyileşmeler görülürken (p<0,05); kontrol grubunda anlamlı bir değişiklik bulunmamıştır (p>0.05). Dışkı formunda TBFT ve YŞİE gruplarında daha belirgin olamak üzere tüm gruplarda anlamlı bir iyileşme görülmüştür (p<0,05). Sirkadiyen ritimde ise herhangi bir değişiklik tespit edilmemiştir (p>0.05). Sonuç: TBFT ve YŞİE egzersiz programının İBS' li hastaların; hastalığa özgü yaşam kalitesi ve gastrointestinal semptomlar başta olmak üzere, sağlıkla ilişkili parametrelerin geliştirilmesinde güvenli ve etkin bir şekilde uygulanabilir olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effects of Basic Body Awareness Therapy (BBAT) and High-Intensity Interval Training (HIIT) exercise program on body awareness, disease-specific quality of life, sleep quality, psychological well-being, gastrointestinal symptoms, circadian rhythm, functional capacity, recovery parameters, stool form, and posture in patients diagnosed with Irritable Bowel Syndrome (IBS). Materials and Methods: In this randomized controlled trial, seventy-four patients diagnosed with IBS were randomly assigned to three groups. In the study, which was planned to last eight weeks, the control group received nutritional counseling, while one intervention group received nutritional counseling plus TBFT and the other received the HIIT walking program. The patients' demographic information and clinical parameters were collected; the Body Awareness Questionnaire, Irritable Bowel Syndrome-Quality of Life Scale, Pittsburgh Sleep Quality Index, Psychological Well-Being Scale, Gastrointestinal Symptom Rating Scale, Morningness-Eveningness Questionnaire, International Physical Activity Questionnaire-Short Form, 6-Minute Walk Test, recovery parameters, Bristol Stool Scale, and Corbin Posture Analysis were administered. At the end of our study, the Diet Compliance Questionnaire was administered. Results: In the BBAT and HIIT groups, significant improvements were observed in body awareness, disease-specific quality of life, sleep quality, psychological well-being, gastrointestinal system symptoms, functional capacity, recovery parameters, and posture (p<0.05); no significant changes were found in the control group (p>0.05). A significant improvement in stool consistency was observed in all groups, being more pronounced in the BBAT and HIIT groups (p<0.05). No change was detected in the circadian rhythm (p>0.05). Conclusion: The BBAT and HIIT exercise program has been found to be safe and effective in improving health-related parameters, particularly disease-specific quality of life and gastrointestinal symptoms, in patients with IBS.