Tip 2 diyabetli bireylerin egzersiz programı ve dijital teknolojilere yönelik algılarının değerlendirilmesi
Evaluation of perceptions of exercise program and digital technologies among individuals with type 2 diabetes
  1. Tez No: 990518
  2. Yazar: BUSENUR KARMIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİLE BOZDEMİR ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus-tip 2, Egzersiz, Nitel araştırma, Sanal gerçeklik, Diabetes mellitus-type 2, Exercise, Qualitative research, Virtual reality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tip 2 diyabeti olan bireylerin çeşitli egzersiz programlarına ve diyabet yönetiminde dijital teknolojilere yönelik algılarının değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Araştırmaya Tip 2 diyabet tanısı almış 11 katılımcı dahil edildi. Demografik bilgileri alındıktan sonra önceden belirlenmiş yarı yapılandırılmış görüşme soruları katılımcılara yönlendirildi ve cevapları kaydedildi. Ardından Dijital Okuryazarlık Ölçeği katılımcılara yöneltildi. Tecrübelerin belirlenebilmesi amacıyla nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desen tercih edildi. Yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile toplanan veriler içerik analizine tabi tutuldu. Bulgular: Araştırma sonucunda altı ana tema 15 alt temaya ulaşıldı. Bu temalar 1) kronik yol arkadaşı, 2) diyabet yönetiminde egzersize yönelim, 3) çevrimiçi bilgi ihtiyacı, 4) teknoloji odaklı egzersiz deneyimi, 5) mobil uygulamalarda kullanıcı beklentileri ve 6) yeni nesil egzersiz: sanal gerçekliğin rolü şeklinde belirlendi. Araştırmanın bulguları her bir temaya ait alt temalar çerçevesinde sunuldu. Sonuç: Tip 2 diyabetin yönetiminde fiziksel, ruhsal ve sosyal boyutlar birlikte ele alınmalı; egzersiz programları bireye özel, esnek ve teknolojik destekli olmalıdır. Fizyoterapistlerin eğitim sürecine dahil edilmesi, egzersiz alışkanlıklarını geliştirerek hem fiziksel hem de psikolojik iyilik hâlini destekleyebilir. Teknoloji destekli uygulamaların sade, uygun maliyetli ve komplikasyonlara duyarlı tasarlanması; sanal gerçeklik uygulamalarında ise motivasyonu artırmak için sosyal etkileşim ve görsel sağlık çıktılarının sunulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the perceptions of individuals with type 2 diabetes regarding various exercise programs and the use of digital technologies in diabetes management. Method: The study included 11 participants diagnosed with type 2 diabetes. After collecting demographic information, semi-structured interview questions were administered and responses were recorded. Participants were also given the Digital Literacy Scale. A phenomenological design, one of the qualitative research methods, was chosen to explore the participants' experiences. Data collected through the interviews were analyzed using content analysis. Results: Six main themes and fifteen sub-themes were identified. These main themes were: 1) A Chronic Companion, 2) Tendency Toward Exercise in Diabetes Management, 3) Need for Online Information, 4) Technology-Based Exercise Experience, 5) User Expectations from Mobile Applications, and 6) The Role of Virtual Reality in Next-Generation Exercise. The findings were presented within the framework of sub-themes under each main theme. Conclusion: Type 2 diabetes management should address physical, psychological, and social aspects together. Exercise programs should be personalized, flexible, and supported by technology. Involving physiotherapists can promote lasting exercise habits and improve well-being. Tech-based tools should be simple, affordable, and responsive to complications. Virtual reality applications should include social interaction and visual health feedback to enhance motivation.